Stora Enso aikoo tehdä kartonkikupeista paperia

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2019-05-09
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Stora Ensolla on tavoitteena aloittaa käytettyjen kartonkikuppien laajamittainen uusiokäyttö Langerbruggen tehtaalla Belgiassa. Koetuotannon perusteella on teknisesti mahdollista kierrättää kartonkikupit paperin raaka-aineeksi.

Yritys etsii parhaillaan kumppaneita käytettyjen kuppien keräämiseen ja lajitteluun, jotta korkealaatuinen kuitumateriaali saadaan talteen ja uusiokäyttöön.

Kierrätyskuitu on tiedotteen mukaan Stora Ensolle tärkeä raaka-aine. Kierrätyskuidun käyttö tukee yhtiön sitoutumista uusiutuvuuteen ja kiertotalouteen. Kartonkikuppien materiaali valmistetaan laadukkaista uusiutuvista kuiduista, jotka voidaan kierrättää useita kertoja uusien tuotteiden raaka-aineeksi. Kartonkikupin kierrättäminen voi puolittaa sen elinkaaren aikaisen hiilijalanjäljen. Stora Enso uskoo pystyvänsä tehostamaan kuppien kierrätystä kehittämällä kiertotalouteen perustuvia toimintamalleja arvoketjussa toimivien kumppaneiden kanssa.

”Tehokkaasti toimivilla kierrätysprosesseilla voidaan pienentää puukuitupohjaisia kuppeja käyttävien kahvila- ja ravintolayritysten ympäristöjalanjälkeä. Kierrättämisen pitää olla kuluttajille helppoa, ja siksi haluamme saada kumppanit ja asiakkaat mukaan kehittämään liiketoimintamalleja kuppien keräämiseen”, sanoo Annica Bresky, Stora Enson Consumer Board -divisioonan johtaja.

Langerbruggen tehtaassa on kokeiltu pikaruokaravintoloista ja kahviloista kerätyn uusiomateriaalin kierrätystä. Puoli miljoonaa kuluttajilta kerättyä kartonkikuppia hajotettiin uudelleen kuiduksi ja kierrätettiin aikakauslehtipaperin raaka-aineeksi. Kokeilu osoitti, että kartonkikuppien kierrätys onnistuu tehtaassa ilman uusia laitteita ja kuidut soveltuvat hyvin esimerkiksi aikakauslehtipaperin valmistukseen.

Langerbruggen tehdas on yksi Euroopan suurimmista paperitehtaista. Se tuottaa vuosittain 540 000 tonnia keräyspaperista valmistettua sanomalehtipaperia ja aikakauslehtipaperia. Tuotannossa käytetään yksinomaan keräyspaperia.

Jatka lukemista

Dayton osti Thomekon elintarviketoiminnot

Päivittäistavara-, horeca- ja elintarvikealan laitteita ja huoltopalveluita toimittava Dayton Oy on ostanut Thomekon elintarviketeollisuuskone- ja -laitetoiminnot Suomessa. Dayton nousee kaupalla elintarviketeollisuuden kokonaisratkaisujen johtavaksi tarjoajaksi toimitusjohtaja Pekka Tiaisen mukaan.
dayton-tiainen-elintarviketeollisuus

Huhtamäki lahjoittaa kerta-astioita kriisiavuksi

Huhtamäki lahjoittaa tuotteittaan terveydenhuollon toimijoille, esimerkiksi yli kuusi miljoonaa kerta-astiaa sairaaloille ja hoitokodeille ympäri Eurooppaa ruokahygienian ja -turvallisuuden varmistamiseksi poikkeustilanteessa. Yhtiö tuottaa myös visiirejä ja avustaa Punaista Ristiä.
huhtamäki-ruokapakkaukset-food-service

Muovikasseja korvataan muilla materiaaleilla

Yhä useampi suomalainen pakkaa ruokaostoksensa muuhun kuin muovikassiin. S-ryhmän ruokakaupoissa muovikassien myynti laski neljä prosenttia vuodesta 2018 vuoteen 2019. Vain joka neljäs asiakas ostaa muovikassin kauppakäynnillään. Yhä useampi asiakas käyttää biohajoavaa kassia, paperikassia tai kestokassia.
s-ryhmä-muovikassit-kangaskassit

Raflatacilta PP-etikettikalvoa kierrätysmuovista

UPM Raflatac tuo markkinoille ensimmäisenä PP-etikettimateriaalin, joka on tehty kierrätysmuovista. Materiaalissa käytetään kemian teollisuuden SABIC-yrityksen kierrätysratkaisua PP-tuotteille.
Jar of peanut butter and peanuts

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB