Pakkausyhdistys vastustaa pakkausveroa

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2019-06-04
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Pakkausalaa laajasti edustava Pakkausyhdistys ei hyväksy uuden hallituksen kaavailemaa pakkausveroa. Ala toivoo, että kiertotaloutta edistettäisiin muulla tavoin kuin pakkauksia verottamalla.

Hallitusohjelman mukaan pakkausveron käyttöönoton mahdollisuutta aletaan selvittää. Ohjelmassa kerrotaan, että nyt muodostettava hallitus selvittää kevään 2020 kehysriiheen mennessä kattavasti edellytykset edistää veropoliittisin keinoin kiertotaloutta esimerkiksi laajapohjaisella uusiutumattomista luonnonvaroista tehtyjen pakkausten pakkausverolla, jätteenpolton energia- ja hiilidioksidipäästöön perustuvalla verolla sekä kaatopaikalle päätyvän jätteen jäteveroa korottamalla.

Tavoitteena on toteuttaa veromuutokset vuoden 2021 alusta. Suomen Pakkausyhdistys muistuttaa, että osana kiertotalouspakettia kierrätystä tullaan merkittävästi kasvattamaan ja se, jos jokin, on kiertotaloutta.

”Kierrätyksen lisäksi tuottajavastuuseen liittyvät kustannukset lisääntyvät. Kustannukset kohdistuvat pakattuja tuotteita markkinoille tuoville yrityksille eli meillä on jo pakkausvero”, Suomen Pakkausyhdistys ry:n toimitusjohtaja Antro Säilä muistuttaa.

Pakkausten tuottaja, pakkaaja tai maahantuoja maksaa jo nyt pakkausten kierrätyksen kustannukset. Siksi pakkausveroa ei pidä lähteä valmistelemaan, koska tuottajavastuu on jo pakkausveron kaltainen kustannus. Kansallinen pakkausvero heikentäisi laajasti suomalaisten yritysten kilpailukykyä.

Laaja tiedottamisvelvoite myös ongelmallinen

Lisäksi hallitusohjelmassa todetaan, että tavaroiden ja pakkausten tuottajille säädetään nykyistä laajempi velvoite tarjota tietoa kuluttajille tuotteiden ympäristövaikutuksista.

”Tämä on hyvä päämäärä, mutta esimerkiksi elintarvikkeiden elinkaaren aikaisen ympäristökuormituksen arviointi on monimutkaista ja haasteellista, erityisesti pakkausten välinen vertailtavuus on vaikeaa. Pakkausten ympäristövaikutukset tulee aina arvioida osana pakattua tuotetta, eikä tuotteen ja pakkauksen ympäristövaikutusta pidä erottaa toisistaan. Pakkauksista noin puolet käytetään elintarvikkeiden pakkaamiseen ja elintarvikkeiden pakkaamista koskeva lainsäädäntö rajaa voimakkaasti elintarvikkeiden pakkaamisen vaihtoehtoja ja niiden kehittämistä”, Säilä sanoo.

 

Jatka lukemista

Dayton osti Thomekon elintarviketoiminnot

Päivittäistavara-, horeca- ja elintarvikealan laitteita ja huoltopalveluita toimittava Dayton Oy on ostanut Thomekon elintarviketeollisuuskone- ja -laitetoiminnot Suomessa. Dayton nousee kaupalla elintarviketeollisuuden kokonaisratkaisujen johtavaksi tarjoajaksi toimitusjohtaja Pekka Tiaisen mukaan.
dayton-tiainen-elintarviketeollisuus

Huhtamäki lahjoittaa kerta-astioita kriisiavuksi

Huhtamäki lahjoittaa tuotteittaan terveydenhuollon toimijoille, esimerkiksi yli kuusi miljoonaa kerta-astiaa sairaaloille ja hoitokodeille ympäri Eurooppaa ruokahygienian ja -turvallisuuden varmistamiseksi poikkeustilanteessa. Yhtiö tuottaa myös visiirejä ja avustaa Punaista Ristiä.
huhtamäki-ruokapakkaukset-food-service

Tampereella kehitetään biomateriaaleja

VTT, Tampereen ammattikorkeakoulu ja rakennus- sekä pakkausalaan liittyvät yritykset kehittävät kestävämpiä ja ympäristöystävällisempiä materiaaleja uusiin sovelluksiin. BeLight-hankkeen tavoitteena on myös verkostoituminen, kansainvälistyminen sekä muovin kiertotalouden mukaiset uudet liiketoimintamahdollisuudet.
belight-hanke-tampere-banneri

Muovikasseja korvataan muilla materiaaleilla

Yhä useampi suomalainen pakkaa ruokaostoksensa muuhun kuin muovikassiin. S-ryhmän ruokakaupoissa muovikassien myynti laski neljä prosenttia vuodesta 2018 vuoteen 2019. Vain joka neljäs asiakas ostaa muovikassin kauppakäynnillään. Yhä useampi asiakas käyttää biohajoavaa kassia, paperikassia tai kestokassia.
s-ryhmä-muovikassit-kangaskassit

Uusimmat uutiset

Diageo testaa PulPacin paperisia Baileys-pulloja Barcelonan festivaaleilla

Diageo testaa kuivamuotoiltua kuitupulloa, joka koostuu 90-prosenttisesti paperista, jossa on ohut muovivuoraus ja foliotiiviste. Koe toteutetaan yhteistyössä PA Consultingin kanssa, joka on osa Bottle Collectivea yhdessä PA:n ja Pulpacin kanssa.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottlesx

Burger King testaa uudelleenkäytettäviä biomukeja

Restel Oy kokeilee neljässä toimipisteessään uudelleenkäytettäviä juomamukeja, jotka on valmistettu biopohjaisesta ja kierrätettävästä Sulapac-materiaalista.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

"Olemme ylpeitä kuin kukot” – Orapac toivoo voittavansa Packnorth Award 2024:n

Suomalainen Oy Orapac AB on yksi yrityksistä, joka haluaa voittaa Packnorth Award 2024 -palkinnon. Kilpailutyö, jota he kutsuvat Greenboxiksi, on periaatteessa yksinkertainen: laatikko kannella. Se on kuitenkin valmistettu täysin kierrätetyistä kuiduista ja eristää lämpöä ja kylmää paremmin kuin EPS-pakkaus edellyttää. Otimme yhteyttä Orapacin toimitusjohtaja Fredric Tidströmiin ja varatoimitusjohtaja Torbjörn Nyholmiin saadaksemme lisätietoja.
Greenbox

Brittiläisten päivittäistavarakauppojen pakkauspomot haluavat luopua muovista, mutta se ei ole helppoa

Aquapak-pakkausyrityksen uuteen tutkimukseen otti osaa sata brittiläisen päivittäistavarakaupan pakkausvastaavaa. Heistä enemmistö (92 prosenttia) suunnittelee luopuvansa kokonaan muovin käytöstä kuluttajapakkauksissaan.
Aquapak