Tulevaisuus rakentuu resurssiviisaasti

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2021-09-09
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Aalto-yliopiston Designs for a Cooler Planet -tapahtuma esittelee opinto- ja tutkimusprojekteissa syntyneitä ideoita ja prototyyppejä, joiden yhteisenä teemana on resurssiviisaus.

Resurssiviisautta on kyky käyttää raaka-aineita, energiaa, tuotteita, aikaa tai tiloja harkiten. Viisas suunnittelu on huolenpitoa tulevaisuudesta: se ottaa huomioon nykyisten valintojemme vaikutukset tuleviin sukupolviin, yhteiskuntaan ja luonnon monimuotoisuuteen.

Aalto-yliopiston näyttelykokonaisuus sisältää yhteensä kolmekymmentä tutkimushanketta, jotka on koottu kolmen alateeman mukaisesti. Tapahtumassa esitellään vaate- ja pakkausteollisuuden sekä rakennusalan tarpeisiin kehitettyjä innovaatioita.

Puuvaahdosta styroksin korvaaja

Jotta materiaalien ja energian kulutusta voidaan vähentää, tarvitaan biomateriaaleja, jotka eivät ole kertakäyttöisiä vaan uusiutuvia ja uudelleenkäytettäviä. Näyttelyssä on esillä lukuisia luonnosta inspiraationsa saaneita konsepteja. Puuvaahto on kestävä eristys- ja pakkausmateriaali, joka voi korvata styroksin pakkauksissa. Metsäteollisuuden sivutuotteesta, ligniinipolymeeristä, on onnistuttu valmistamaan uuden menetelmän avulla biopohjaisia pinnoitteita, liimoja ja kalvoja.

Näyttely avoinna syyskuun ajan

Designs for a Cooler Planet -näyttelyyn voi tutustua koronarajoituksia noudattaen paikan päällä Otaniemen kampuksella. Näyttelykokonaisuus sekä verkkonäyttely ja verkkoseminaarit ovat avoimia kaikille 8.–29.9.2021.

Tapahtuman verkkosivut: aalto.fi/acoolerplanet

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Drupa alkaa pian – tässä on kuusi trendiä, joita kannattaa pitää silmällä

Kahdeksan vuoden tauon jälkeen pääsemme jälleen Drupa-messuille ja näemme, mitä toimittajat uskovat meidän tarvitsevan. Tästä löydät kuusi trendiä, joita kannattaa seurata messuhalleissa.
drupa24_12x

Pakkausautomaatio säästää monella tavalla verkkokaupassa

Suomalainen logistiikkayhtiö Inex Partners Oy on tehnyt yhteistyötä SEE:n (aiemmin Sealed Air) kanssa kehittääkseen pakkausautomaatiota.
SEE-I-Pack

Metsä Boardin taivekartonkikone on nyt Euroopan suurin

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Board vihki 11. huhtikuuta käyttöön uudistetun taivekartonkikoneen Ruotsin Husumissa.
Ribbon-has-been-cutx

Kp lanseerasi ensimmäisen sataprosenttisesti kierrätetyn muovisen elintarvikerasian

Klöckner Pentaplast (kp) ilmoittaa saavuttaneensa tärkeän virstanpylvään elintarvikepakkausteollisuudessa. Se esitteli ensimmäiset elintarvikerasiat, jotka on tehty pelkästään kierrätetystä PET:stä (rPET), joka on valmistettu pakkauksista.
KP-trayx