Tomaattihävikki minimiin pakkaamalla

JULKAISTU: 30. kesäkuun 2020
PÄIVITETTY: 18. tammikuun


Pakatut tomaatit ovat viime vuosina nostaneet suosiotaan. Pakkaus-lehti testasi pikkutomaattien pakkaukset, mutta testiin otettiin mukaan myös muutamia isompia tomaattipakkauksia.

– Suosion kasvu on käynnistynyt jo vuosia sitten. Uudentyyppiset tomaattilajikkeet ovat yleistyneet viime vuosina, ja niiden irtomyynti on hankalaa muun muassa suuren hävikin vuoksi, sanoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.

PET on suosituin materiaali tomaattien pakkaamisessa ja vielä erityisesti kierrätys-PET. Lähes kaikki testiin päätyneet tomaattipakkaukset olivatkin kierrätys-PETistä valmistettuja. Testissä tarkasteltiin useita tomaattipakkauksia, ja eroja löytyi brändin lisäksi myös pakkausten käytettävyydessä ja erityisesti siinä, onko pakkausta käytetty hyväksi tuotteesta viestittäessä.

– Vihannekset ostetaan silmillä, joten tomaatti on hyvä myös näkyä pakkauksesta hyvin. Pakkauksessa tulee voida kertoa myös vähintään kaikki lakisääteiset asiat tomaatista ja pakkaajasta, toteaa osto- ja myyntipäällikkö Liisa Eronen Keskon päivittäistavarakaupasta.

PET-tomaattipakkausten ongelmana on aiemmin ollut, että ohut materiaali taipuu helposti kauppakassissa, jolloin pikkutomaatit leviävät pitkin kassia eikä pakkaus siis tuo tuotteelle sen tarvitsemaa suojaa logistiikkaketjun viimeisellä maililla. Testatessa pakkauksia taivuteltiin lommoille, ja pakkaukset pitivät hyvin pintansa ja tomaatit pysyivät vahingoittumattomina.

Kaikissa pakkauksissa oli tuotteen säilymisen kannalta tärkeät ilmareiät. Kaikkein tiiveimmän tuntuinen oli testin ainoa kartonkipakkaus, jossa hengittävän materiaalin ansiosta oli tarvittu vain kolme reikää pakkauksen takakyljessä.

– PET- tai rPET-rasiapakkauksen edut ovat kiistattomat: hävikkiprosentti 0, tuote on helppo kuljettaa vaikkapa evääksi kouluun tai työpaikalle, snack-ruokailu yleistyy ja pakkaukseen saadaan kaikki tarvittava informaatio, Jyrki Jalkanen sanoo.

Testissä tuli esiin, kuinka vaikea pakkauksesta on ilman lähempää tarkastelua arvioida sisällön määrää. Pakkauksella on siis väliä ostopäätöstä tehtäessä ainakin niille, jotka eivät katsele kilohintaa. Myös brändäys on tärkeää, ja brändäämällä pakkaus saadaan oma tuote erottumaan muista samankaltaisista tuotteista. Närpiön vihanneksen tuotteita löytyy Pakkaus-lehden testistä neljää erilaista, jotka kaikki poikkeavat toisistaan sekä pakkauksen tyypiltä että pakkausilmeeltään.

Tutustu testattuihin tomaattipakkauksiin Suomen Pakkausyhdistyksen sivuilla.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Vaahtoautot uuteen pussiin

Ahlgrens bilar -vaahtokarkit täyttävät 70 vuotta ja saavat syntymäpäivän kunniaksi uuden pakkauksen ensimmäistä kertaa 15 vuoteen.  
Bilar

Uusia työkaluja pakkausten ympäristövaikutusten luokitteluun

Antalis on kehittänyt Green Card ja Green Star SystemTM -työkalut, joiden tarkoitus on helpottaa asiakasta pakkausten ympäristövaikutusten vertailussa.
GREEN STAR SYSTEM_rgb_3

PackSummit Tampereella marraskuussa

PackSummit kerää pakkausalan toimijat saman katon alle 14.11.2023 Tampere-talossa. Tänä vuonna kokoonnutaan teemalla "Onko pakkauksesi vastuullinen vai viherpesty?"
PackSummit verkkosivujen materiaali

Metsä Groupin Kemin kartonki- ja biotuotetehtaat käyntiin

Suomen metsäteollisuushistorian suurin investointi – Kemin uusi biotuotetehdas ja kartonkitehtaan laajennus – on otettu käyttöön osastoittain suunnitelman mukaisesti keskiviikkona 20.9. Uuden biotuotetehtaan sellutoimitukset asiakkaille alkavat vuoden 2023 lokakuun aikana.
metsä_kemi