Stora Enso investoi biokomposiittirakeisiin

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2019-03-18
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Stora Enso investoi 12 miljoonaa euroa uuteen biokomposiittirakeiden tuotantolinjaan Hylten tehtaalla Ruotsissa. Materiaalista voidaan tehdä mm. kuormalavoja ja kuluttajatuotteita.

Biokomposiittirakeiden ansiosta iso osa muovista valmistettavien tuotteiden uusiutumattomista materiaaleista voidaan jatkossa korvata uusiutuvalla puumateriaalilla. Tuotannon on määrä alkaa vuoden 2018 ensimmäisen neljänneksen aikana. Tuotantolinjan vuotuinen kapasiteetti on noin 15 000 tonnia. Uudenlainen tuotanto ja tuotantolinja saavuttavat täyden kapasiteetin arviolta 2–3 vuoden kuluttua käynnistymisestä.

”Investointi on osa Stora Enson muutosta uusiutuvien materiaalien yhtiöksi ja osoitus siitä, että meillä on resursseja tarjota innovatiivinen ja kestävä vaihtoehto muoville. Uusi biokomposiittilinja antaa meille erinomaiset mahdollisuudet hyödyntää kasvupotentiaalia, jota ilmaston ja ympäristön kannalta kestävämpien materiaalien kysyntä tuo”, sanoo Stora Enson Wood Products -divisioonan johtaja Jari Suominen.

Puukuitua, polymeerejä ja lisäaineita sisältäviä biokomposiittirakeita voidaan käyttää raaka-aineena puriste- ja ekstruusiotuotannossa. Materiaalista voidaan tehdä tuotteita, jotka on perinteisesti valmistettu kokonaan muovista. Se soveltuu esimerkiksi monenlaisiin kuluttajatuotteisiin (tiskiharjat, kulhot jne.) ja teollisuuden käyttökohteisiin, kuten kuormalavoihin ja lasikuituvahvisteisiin kantaviin rakenteisiin.

Jatka lukemista

Huhtamäki lahjoittaa kerta-astioita kriisiavuksi

Huhtamäki lahjoittaa tuotteittaan terveydenhuollon toimijoille, esimerkiksi yli kuusi miljoonaa kerta-astiaa sairaaloille ja hoitokodeille ympäri Eurooppaa ruokahygienian ja -turvallisuuden varmistamiseksi poikkeustilanteessa. Yhtiö tuottaa myös visiirejä ja avustaa Punaista Ristiä.
huhtamäki-ruokapakkaukset-food-service

Dayton osti Thomekon elintarviketoiminnot

Päivittäistavara-, horeca- ja elintarvikealan laitteita ja huoltopalveluita toimittava Dayton Oy on ostanut Thomekon elintarviketeollisuuskone- ja -laitetoiminnot Suomessa. Dayton nousee kaupalla elintarviketeollisuuden kokonaisratkaisujen johtavaksi tarjoajaksi toimitusjohtaja Pekka Tiaisen mukaan.
dayton-tiainen-elintarviketeollisuus

Muovikasseja korvataan muilla materiaaleilla

Yhä useampi suomalainen pakkaa ruokaostoksensa muuhun kuin muovikassiin. S-ryhmän ruokakaupoissa muovikassien myynti laski neljä prosenttia vuodesta 2018 vuoteen 2019. Vain joka neljäs asiakas ostaa muovikassin kauppakäynnillään. Yhä useampi asiakas käyttää biohajoavaa kassia, paperikassia tai kestokassia.
s-ryhmä-muovikassit-kangaskassit

Raflatacilta PP-etikettikalvoa kierrätysmuovista

UPM Raflatac tuo markkinoille ensimmäisenä PP-etikettimateriaalin, joka on tehty kierrätysmuovista. Materiaalissa käytetään kemian teollisuuden SABIC-yrityksen kierrätysratkaisua PP-tuotteille.
Jar of peanut butter and peanuts

Uusimmat uutiset

Brittiläisten päivittäistavarakauppojen pakkauspomot haluavat luopua muovista, mutta se ei ole helppoa

Aquapak-pakkausyrityksen uuteen tutkimukseen otti osaa sata brittiläisen päivittäistavarakaupan pakkausvastaavaa. Heistä enemmistö (92 prosenttia) suunnittelee luopuvansa kokonaan muovin käytöstä kuluttajapakkauksissaan.
Aquapak

Muuttaako uusi nestekartonkipakkaus markkinat?

Pakkausalan lehdistöä kokoontui 15. toukokuuta Amsterdamiin ottamaan osaa täysin uuden pakkausratkaisun lanseeraukseen. Tilaisuuden järjesti Zotefoams, joka väittää olevansa ”gamechanger”. Pitäisikö suurten nestekartonkipakkausten valmistajien tuntea olonsa uhatuksi?
rezorce

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

Biomuovilla on oleellisesti pienemmät CO2-päästöt verrattuna perinteiseen muoviin

Iso-Britanniassa, Kiinassa ja Sveitsissä olevat tutkijat ovat osoittaneet, että kun fossiilinen muovi korvataan biohajoavalla biomuovilla, syntyy merkittävästi vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Näin kirjoittaa Nordisk Bioplast-yhdistys omilla verkkosivuillaan.
Global warming concept