Metsäsertifioinnissa toimii kaksi globaalia järjestelmää, PEFC ja FSC. Sertifiointimerkki viestii kuluttajalle tuotteeseen käytetyn metsästä peräisin olevan raaka-aineen alkuperästä. Sertifiointi takaa, että pakkauksen raaka-aine on peräisin puista, jonka alkuperä tunnetaan. Pakkausmerkinnän avulla kuluttaja voi varmistua yhdellä silmäyksellä, että tuotteeseen käytetty puuraaka-aine on peräisin metsästä, jota on hoidettu ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla, ja jonka kolmas osapuoli eli sertifioinnin myöntäjä on arvioinut.
Kaikki metsätalous ei ole kestävää eivätkä monipolviset ja pitkät hankintaketjut ole aina välttämättä läpinäkyviä.
Kestävyydelle ja vastuulliselle alkuperälle on kuitenkin kysyntää ja vastuullisuuden merkitys on edelleen kasvamaan päin osana tuotteiden ja palveluiden laatua. Myös kuluttajien kiinnostus kestävän kehityksen suuntaan on kasvussa. Myös lainsäädännön vuoksi metsäteollisuuden tuotteiden alkuperä pitää pystyä todentamaan. Kestävän metsänhoidon käytäntöjä halutaan lisäksi viedä uusiin maihin.
Ympäristöasiat ovatkin keskeisessä roolissa metsäsertifioinnissa ja sertifiointi on tuonut monia lakia täydentäviä luonnonhoitokäytäntöjä osaksi arkimetsänhoitoa. Näitä ovat mm. säästöpuiden ja lahopuun turvaaminen, vesistöjen ja soiden suojakaistat, erityisen tärkeiden kohteiden ja uhanalaisten lajien esiintymien turvaaminen sekä kulottaminen.
Lue metsäsertifikaattien eroista Pakkaus-lehden 4/2020 artikkelista.