PEFC vai FSC kotelon kylkeen?

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2020-06-29
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Metsäsertifioinnissa toimii kaksi globaalia järjestelmää, PEFC ja FSC. Sertifiointimerkki viestii kuluttajalle tuotteeseen käytetyn metsästä peräisin olevan raaka-aineen alkuperästä. Sertifiointi takaa, että pakkauksen raaka-aine on peräisin puista, jonka alkuperä tunnetaan. Pakkausmerkinnän avulla kuluttaja voi varmistua yhdellä silmäyksellä, että tuotteeseen käytetty puuraaka-aine on peräisin metsästä, jota on hoidettu ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla, ja jonka kolmas osapuoli eli sertifioinnin myöntäjä on arvioinut.

Kaikki metsätalous ei ole kestävää eivätkä monipolviset ja pitkät hankintaketjut ole aina välttämättä läpinäkyviä.

Kestävyydelle ja vastuulliselle alkuperälle on kuitenkin kysyntää ja vastuullisuuden merkitys on edelleen kasvamaan päin osana tuotteiden ja palveluiden laatua. Myös kuluttajien kiinnostus kestävän kehityksen suuntaan on kasvussa. Myös lainsäädännön vuoksi metsäteollisuuden tuotteiden alkuperä pitää pystyä todentamaan. Kestävän metsänhoidon käytäntöjä halutaan lisäksi viedä uusiin maihin.

Ympäristöasiat ovatkin keskeisessä roolissa metsäsertifioinnissa ja sertifiointi on tuonut monia lakia täydentäviä luonnonhoitokäytäntöjä osaksi arkimetsänhoitoa. Näitä ovat mm. säästöpuiden ja lahopuun turvaaminen, vesistöjen ja soiden suojakaistat, erityisen tärkeiden kohteiden ja uhanalaisten lajien esiintymien turvaaminen sekä kulottaminen.

Lue metsäsertifikaattien eroista Pakkaus-lehden 4/2020 artikkelista.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Scanpack 2024 -messuohjelma on julkaistu!

Skandinavian suurimman pakkausalan messun, Scanpackin pääohjelma on julkaistu. Scanpack järjestetään Svenska Mässanissa Göteborgissa 22.–25. lokakuuta. Näyttelyssä on 400 näytteilleasettajaa ja lisäksi vierailijoille on tarjolla laaja, lähes sadan numeron ohjelma.
Talare-pa-Scanpack-SVx

Nyt voi pantata God Morgonin mehupurkkeja

God Morgon aloitti yhteistyön Bowerin kanssa ja tarjoaa nyt panttia mehupurkeilleen. Tavoitteena on lisätä pakkausten kierrätystä tarjoamalla erilaisia etuja, kun pantti on rekisteröity.
God Morgon on yksi Ruotsin suurimmista mehuvalmistajista ja myy yli 15 miljoonaa mehupurkkia vuodessa Ruotsissa. Kuva: Lehdistökuva

Uusi ammatillinen etäkoulutus tarjoaa elinkaariarviointia pakkausalalle

Elokuun lopulla 2023 käynnistyi uusi pakkausteollisuuden arvoketjuun keskittyvä ammatillinen koulutus Haganäsin koulussa Älmhultissa. Nyt koulutuspäällikkö Finn Toompuu on saanut luvan järjestää lyhyen etäkoulutuksen aiheesta elinkaariarviointi (LCA, Life cycle assessment) pakkausteollisuudelle. Kysyimme Finniltä muutamia kysymyksiä tästä koulutuksesta.
LCA utbilding

Nordvalls investoi toiseen HP Indigo V12 -painokoneeseen Drupa-messuilla

Muutama kuukausi sitten painotalo Nordvalls Etikett hankki HP Indigo V12 -painokoneen. Düsseldorfin Drupa-messuilla varmistui, että yritys ostaa toisen saman mallin koneen.
Nordvalls-1536x1024x