Muovipakkausten valmistajat lykkäisivät EU-direktiiviä

Teksti:Patrik Carlsson
JULKAISTU: 2020-04-13
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Euroopan muovipakkausten valmistajat haluavat lykätä EU:n kertakäyttömuovidirektiivin käyttöönottoa. Alan järjestö EuPC perustelee tätä koronakriisin opetuksilla pakkausten hygienian tärkeydestä. Suomen muovialan etujärjestö Muoviteollisuus ry pitää direktiiviä huonosti toimivana.

EU:n ns. SUP-direktiivi (Single Use Plastics) tulee kieltämään kertakäyttöiset muovipakkaukset. EuPC katsoo komissiolle lähettämässään kannanotossa, että on vaikeaa korvata muovisia kertakäyttötuotteita muilla materiaaleilla. Muovi tarjoaa uniikkeja hygienia- ja turvallisuusetuja esimerkiksi ihmisten suojaamisessa viruksilta.

”Kun poliittinen lainsäädäntö kertakäyttötuotteista puskettiin eteenpäin, ei otettu lainkaan huomioon, miten päätös vaikuttaa hygieniaan. Kiinnitettiin huomiota vain jäteongelmiin”, EuPC kirjoittaa kannanotossaan. Järjestön mukaan muovin käyttöä arvioidaan nyt uudelleen, ja käsite kertakäyttöinen muovi on väärä sekä epämotivoiva. Jätteen vähentäminen vaatii sen sijaan kierrätystä tehostavaa säätelyä.

”Muoviteollisuus on koko Single Use Plastics -direktiivin valmistelun ajan toivonut, että se olisi Single Use Products ja että valmistelu olisi tehty paljon huolellisemmin eikä siinä diskriminoitaisi yhtä hyvää materiaaliperhettä nimeltään muovit”, sanoo järjestön toimitusjohtaja Vesa Kärhä.

”Emme ole EuPC:n jäsen ja on sinänsä vaikea nähdä, miten toimeenpanon lykkääminen muuttaisi kovinkaan paljon vinoa perustaa. EuPC kyllä perustelee kantaansa ihan ymmärrettävällä tavalla.”

Kärhän mukaan jos nyky SUPin valmisteluun mennyt energia olisi käytetty vaikkapa jätehuollon kehittämiseen tai EU:n yhtenäisyyden ja toiminnan kehittämiseen, koko Unioni olisi nytkin paljon paremmassa tilassa.

Jatka lukemista

Dayton osti Thomekon elintarviketoiminnot

Päivittäistavara-, horeca- ja elintarvikealan laitteita ja huoltopalveluita toimittava Dayton Oy on ostanut Thomekon elintarviketeollisuuskone- ja -laitetoiminnot Suomessa. Dayton nousee kaupalla elintarviketeollisuuden kokonaisratkaisujen johtavaksi tarjoajaksi toimitusjohtaja Pekka Tiaisen mukaan.
dayton-tiainen-elintarviketeollisuus

Huhtamäki lahjoittaa kerta-astioita kriisiavuksi

Huhtamäki lahjoittaa tuotteittaan terveydenhuollon toimijoille, esimerkiksi yli kuusi miljoonaa kerta-astiaa sairaaloille ja hoitokodeille ympäri Eurooppaa ruokahygienian ja -turvallisuuden varmistamiseksi poikkeustilanteessa. Yhtiö tuottaa myös visiirejä ja avustaa Punaista Ristiä.
huhtamäki-ruokapakkaukset-food-service

Muovikasseja korvataan muilla materiaaleilla

Yhä useampi suomalainen pakkaa ruokaostoksensa muuhun kuin muovikassiin. S-ryhmän ruokakaupoissa muovikassien myynti laski neljä prosenttia vuodesta 2018 vuoteen 2019. Vain joka neljäs asiakas ostaa muovikassin kauppakäynnillään. Yhä useampi asiakas käyttää biohajoavaa kassia, paperikassia tai kestokassia.
s-ryhmä-muovikassit-kangaskassit

Raflatacilta PP-etikettikalvoa kierrätysmuovista

UPM Raflatac tuo markkinoille ensimmäisenä PP-etikettimateriaalin, joka on tehty kierrätysmuovista. Materiaalissa käytetään kemian teollisuuden SABIC-yrityksen kierrätysratkaisua PP-tuotteille.
Jar of peanut butter and peanuts

Uusimmat uutiset

Drupa alkoi - tässä on 18 vinkkiä messuille

Ensimmäistä kertaa vuoden 2016 jälkeen Drupa järjestetään Düsseldorfissa. Jättimessuilla on monen vuoden jälkeen paljon uutta esiteltävää, erityisesti pakkausalasta kiinnostuneille. Eikä niitä kutsuta syyttä yhä useammin Drupack-messuiksi. Tästä löydät vinkkejä, joita kävijät voivat nähdä messuilla. Packnews on luonnollisesti paikalla.
DRUPA24_01x

Diageo testaa PulPacin paperisia Baileys-pulloja Barcelonan festivaaleilla

Diageo testaa kuivamuotoiltua kuitupulloa, joka koostuu 90-prosenttisesti paperista, jossa on ohut muovivuoraus ja foliotiiviste. Koe toteutetaan yhteistyössä PA Consultingin kanssa, joka on osa Bottle Collectivea yhdessä PA:n ja Pulpacin kanssa.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottlesx

Burger King testaa uudelleenkäytettäviä biomukeja

Restel Oy kokeilee neljässä toimipisteessään uudelleenkäytettäviä juomamukeja, jotka on valmistettu biopohjaisesta ja kierrätettävästä Sulapac-materiaalista.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

"Olemme ylpeitä kuin kukot” – Orapac toivoo voittavansa Packnorth Award 2024:n

Suomalainen Oy Orapac AB on yksi yrityksistä, joka haluaa voittaa Packnorth Award 2024 -palkinnon. Kilpailutyö, jota he kutsuvat Greenboxiksi, on periaatteessa yksinkertainen: laatikko kannella. Se on kuitenkin valmistettu täysin kierrätetyistä kuiduista ja eristää lämpöä ja kylmää paremmin kuin EPS-pakkaus edellyttää. Otimme yhteyttä Orapacin toimitusjohtaja Fredric Tidströmiin ja varatoimitusjohtaja Torbjörn Nyholmiin saadaksemme lisätietoja.
Greenbox