Metsä ja Valmet kehittävät uutta pakkausmateriaalia

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2020-02-19
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Metsä Groupin innovaatioyhtiö Metsä Spring ja Valmet käynnistävät hankkeen, jossa kehitetään uudenlaista puupohjaista tuotetta, jolla voidaan korvata fossiilisista raaka-aineista valmistettuja kolmiulotteisia kuluttajatuotteita esimerkiksi pakkaamisessa.

Hankkeessa kehitetään uuden ympäristöystävällisen materiaalin ominaisuuksia ja digitalisaatiota vahvasti hyödyntävää valmistusteknologiaa. Osana hanketta tutkitaan myös Metsä Groupin tuotannon sivuvirtojen käyttöä raaka-aineena. Hankkeen perusteella arvioidaan teknisiä ja taloudellisia edellytyksiä rakentaa koelaitos Suomeen sellu- tai kartonkituotannon yhteyteen.

”Kehittämämme uusi tuote olisi vastuullisesti kasvatetusta uusiutuvasta pohjoisesta puuraaka-aineesta valmistettu, laadukas, turvallinen ja helposti kierrätettävä. Ja jos kierrätys materiaalina ei käytön jälkeen jostain syystä onnistu, niin tuote on myös biohajoava. Lisäksi se tuotettaisiin fossiilittomalla tuotantolaitoksella. Tavoittelemme suuren mittakaavan markkinasegmenttejä. Kunnianhimo hankkeessamme on korkealla ja näemme hyvät mahdollisuudet luoda uusi tärkeä lisäarvotuote suomalaiseen metsäteollisuuteen”, sanoo projektia Metsä Springissä johtava Jarkko Tuominen.

Tavoitteena on käynnistää koelaitos vuoden 2021 aikana. Mikäli koelaitos todentaa konseptin hyväksi, olisi seuraava askel kaupallisia tuotteita valmistavan tehtaan rakentaminen lähivuosina.

Kehityshanke Valmetin kanssa on keväällä 2018 perustetun Metsä Springin kolmas sijoitus. Yhdessä Itochun kanssa Äänekosken biotuotetehtaan alueelle rakennetun uudenlaista puupohjaista tekstiilikuitua valmistavan noin 40 miljoonan euron arvoisen koetehtaan tuotanto on parhaillaan käynnistysvaiheessa. Elokuussa 2019 Metsä Spring teki pääomasijoituksen Woodio Oy:hyn, joka kehittää ja valmistaa täysin vedenkestäviä puukomposiittituotteita.

Jatka lukemista

Dayton osti Thomekon elintarviketoiminnot

Päivittäistavara-, horeca- ja elintarvikealan laitteita ja huoltopalveluita toimittava Dayton Oy on ostanut Thomekon elintarviketeollisuuskone- ja -laitetoiminnot Suomessa. Dayton nousee kaupalla elintarviketeollisuuden kokonaisratkaisujen johtavaksi tarjoajaksi toimitusjohtaja Pekka Tiaisen mukaan.
dayton-tiainen-elintarviketeollisuus

Huhtamäki lahjoittaa kerta-astioita kriisiavuksi

Huhtamäki lahjoittaa tuotteittaan terveydenhuollon toimijoille, esimerkiksi yli kuusi miljoonaa kerta-astiaa sairaaloille ja hoitokodeille ympäri Eurooppaa ruokahygienian ja -turvallisuuden varmistamiseksi poikkeustilanteessa. Yhtiö tuottaa myös visiirejä ja avustaa Punaista Ristiä.
huhtamäki-ruokapakkaukset-food-service

Muovikasseja korvataan muilla materiaaleilla

Yhä useampi suomalainen pakkaa ruokaostoksensa muuhun kuin muovikassiin. S-ryhmän ruokakaupoissa muovikassien myynti laski neljä prosenttia vuodesta 2018 vuoteen 2019. Vain joka neljäs asiakas ostaa muovikassin kauppakäynnillään. Yhä useampi asiakas käyttää biohajoavaa kassia, paperikassia tai kestokassia.
s-ryhmä-muovikassit-kangaskassit

Raflatacilta PP-etikettikalvoa kierrätysmuovista

UPM Raflatac tuo markkinoille ensimmäisenä PP-etikettimateriaalin, joka on tehty kierrätysmuovista. Materiaalissa käytetään kemian teollisuuden SABIC-yrityksen kierrätysratkaisua PP-tuotteille.
Jar of peanut butter and peanuts

Uusimmat uutiset

Muuttaako uusi nestekartonkipakkaus markkinat?

Pakkausalan lehdistöä kokoontui 15. toukokuuta Amsterdamiin ottamaan osaa täysin uuden pakkausratkaisun lanseeraukseen. Tilaisuuden järjesti Zotefoams, joka väittää olevansa ”gamechanger”. Pitäisikö suurten nestekartonkipakkausten valmistajien tuntea olonsa uhatuksi?
rezorce

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

Biomuovilla on oleellisesti pienemmät CO2-päästöt verrattuna perinteiseen muoviin

Iso-Britanniassa, Kiinassa ja Sveitsissä olevat tutkijat ovat osoittaneet, että kun fossiilinen muovi korvataan biohajoavalla biomuovilla, syntyy merkittävästi vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Näin kirjoittaa Nordisk Bioplast-yhdistys omilla verkkosivuillaan.
Global warming concept

Packnews-lehti täyttää 90 vuotta – paluu vuoteen 1977

Packnews-lehti (aiemmin nimeltään nord emballage) täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Se saattaa olla maailman vanhin pakkausalan lehti. Toimitus on viime vuosina selaillut vanhoja lehtiä ja julkaissut niistä parhaita paloja, joista yksi on tässä artikkelissa.
Letpak