Kiinan tilanne kiristää painovärimarkkinoita

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2019-04-09
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Maaliskuussa sattunut suuri räjähdys kiinalaisessa kemian tehtaassa vaikuttaa huomattavasti painovärien markkinoihin maailmassa, varoittaa painovärien valmistaja Flint. Värien raaka-aineiden saatavuus heikkenee ja hinnat nousevat.

Räjähdyksessä ja tulipaloissa kuoli lähes 80 ihmistä ja satoja ihmisiä loukkaantui. Kiinan hallitus on sulkenut teollisuusalueen ja sen viereisiä alueita tutkiakseen niiden turvallisuuden. Tuhoisa räjähdys sattui Jiangsu Tianjiayi Chemicalin tehtaalla.

”Tuhansia tehtaita on jo suljettu. Hallituksen tutkimukset tulevat vaikuttamaan koko Kiinan kemian teollisuuteen eivätkä rajoitu vain tähän alueeseen, jossa onnettomuus tapahtui”, sanoo Arno de Groot, Vice President Procurement, Flint Group Packaging.

Onnettomuuden seuraukset ovat jo vaikuttaneet UV-värien ja julkaisujen painovärien tuotantoketjuun. Tehtaiden sulkemiset vaikuttavat mm. fotoiniaattorien sekä punaisen ja keltaisen väripigmentin tuotantoon.

Flint vakuuttaa, että raaka-ainepula ei vaikuta Flintin asiakkaisiin, sillä yrityksen vahva asema markkinoilla auttaa minimoimaan tuotantoketjun häiriöiden vaikutuksia. Raaka-aineiden hinta tulee kuitenkin nousemaan.

Kiinan suljettujen tehtaiden avaamisesta ei ole vielä tietoa. Kiinan hallitus on viime vuosina yrittänyt parantaa kemian teollisuuden turvallisuuden tasoa ja standardeja. Viime vuonna Hebein maakunnassa kuoli 23 ihmistä kemian tehtaan räjähdyksessä, ja vuonna 2015 Tianjinin satamassa kuoli 173 ihmistä suuronnettomuudessa.

Kiina on maailman suurin kemian teollisuuden tuottaja ja tuotteiden kuluttaja. Alan säätelyä Kiinassa on yleisesti pidetty heikkona ja epäjohdonmukaisena. Monet tuotantolaitokset sijaitsevat myös lähellä asutusta. Greenpeacen mukaan maassa sattuu keskimäärin yksi kemiallinen onnettomuus päivässä.

Värien hinnat nousivat 2018

Viime vuonna kustannuspaineet ja tiukat markkinat johtivat useisiin korotuksiin painopapereiden ja painovärien markkinoilla.

Hintojen nousun voi ennustaa jatkuvan tänä vuonna, sillä raaka-aineiden kustannusten nousu jatkui viime syksynä, eikä helpotusta ole näkyvissä. Useat papereiden ja värien valmistajat ilmoittivat hintojen korotuksista heti vuoden alussa.

Jatka lukemista

Dayton osti Thomekon elintarviketoiminnot

Päivittäistavara-, horeca- ja elintarvikealan laitteita ja huoltopalveluita toimittava Dayton Oy on ostanut Thomekon elintarviketeollisuuskone- ja -laitetoiminnot Suomessa. Dayton nousee kaupalla elintarviketeollisuuden kokonaisratkaisujen johtavaksi tarjoajaksi toimitusjohtaja Pekka Tiaisen mukaan.
dayton-tiainen-elintarviketeollisuus

Huhtamäki lahjoittaa kerta-astioita kriisiavuksi

Huhtamäki lahjoittaa tuotteittaan terveydenhuollon toimijoille, esimerkiksi yli kuusi miljoonaa kerta-astiaa sairaaloille ja hoitokodeille ympäri Eurooppaa ruokahygienian ja -turvallisuuden varmistamiseksi poikkeustilanteessa. Yhtiö tuottaa myös visiirejä ja avustaa Punaista Ristiä.
huhtamäki-ruokapakkaukset-food-service

Muovikasseja korvataan muilla materiaaleilla

Yhä useampi suomalainen pakkaa ruokaostoksensa muuhun kuin muovikassiin. S-ryhmän ruokakaupoissa muovikassien myynti laski neljä prosenttia vuodesta 2018 vuoteen 2019. Vain joka neljäs asiakas ostaa muovikassin kauppakäynnillään. Yhä useampi asiakas käyttää biohajoavaa kassia, paperikassia tai kestokassia.
s-ryhmä-muovikassit-kangaskassit

Raflatacilta PP-etikettikalvoa kierrätysmuovista

UPM Raflatac tuo markkinoille ensimmäisenä PP-etikettimateriaalin, joka on tehty kierrätysmuovista. Materiaalissa käytetään kemian teollisuuden SABIC-yrityksen kierrätysratkaisua PP-tuotteille.
Jar of peanut butter and peanuts

Uusimmat uutiset

Brittiläisten päivittäistavarakauppojen pakkauspomot haluavat luopua muovista, mutta se ei ole helppoa

Aquapak-pakkausyrityksen uuteen tutkimukseen otti osaa sata brittiläisen päivittäistavarakaupan pakkausvastaavaa. Heistä enemmistö (92 prosenttia) suunnittelee luopuvansa kokonaan muovin käytöstä kuluttajapakkauksissaan.
Aquapak

Muuttaako uusi nestekartonkipakkaus markkinat?

Pakkausalan lehdistöä kokoontui 15. toukokuuta Amsterdamiin ottamaan osaa täysin uuden pakkausratkaisun lanseeraukseen. Tilaisuuden järjesti Zotefoams, joka väittää olevansa ”gamechanger”. Pitäisikö suurten nestekartonkipakkausten valmistajien tuntea olonsa uhatuksi?
rezorce

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

Biomuovilla on oleellisesti pienemmät CO2-päästöt verrattuna perinteiseen muoviin

Iso-Britanniassa, Kiinassa ja Sveitsissä olevat tutkijat ovat osoittaneet, että kun fossiilinen muovi korvataan biohajoavalla biomuovilla, syntyy merkittävästi vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Näin kirjoittaa Nordisk Bioplast-yhdistys omilla verkkosivuillaan.
Global warming concept