Hyvät kauppatavat takaavat reilut markkinat myös private label -tuotteille

JULKAISTU: 30. lokakuun 2020
PÄIVITETTY: 18. tammikuun


Keskustelu private label -tuotteista eli elintarviketeollisuuden valmistamista, kaupan omilla nimikkeillä myytävistä tuotteista vilkastui, kun maan hallitus antoi 29.10.2020 esityksensä elintarvikemarkkinalain muuttamisesta EU:n kauppatapadirektiivin mukaiseksi. Esiin nostettiin etenkin liikesalaisuuksien käyttökielto, joka estää kauppoja kopioimasta tuotteita omiksi merkeikseen, kerrotaan Elintarviketeollisuusliitto ETL:n tiedotteessa. 

Private label -tuotteissa on kyse huomattavasti laajemmasta kokonaisuudesta kuin valmistusreseptien kopioimisesta. Luottamuksellisia tietoja suojataan jo nyt lailla liikesalaisuuksista. Useiden tutkimusten perusteella tiedetään, että private label -tuotteilla on sekä myönteisiä että kielteisiä vaikutuksia elintarvikeketjuun ja laajemminkin yhteiskuntaan. Elintarvikeyrityksille näiden tuotteiden valmistus on muun muassa tuonut kasvua, liiketoiminnan ennustettavuutta ja investointeja.

Kaupan kaksoisrooli vaikuttaa kilpailuun

Suomessa päivittäistavarakauppa on erittäin keskittynyttä, markkina pieni ja verkkokauppa vasta kehittymässä. Sen vuoksi elintarviketeollisuus on vahvasti riippuvainen isoista Suomessa toimivista päivittäistavarakaupoista.

Private label -tuotteiden valmistusta kilpailuttaessaan päivittäistavarakaupalle syntyy ostajan roolin lisäksi kilpailijan rooli, sillä nämä tuotteet kilpailevat elintarvikeyritysten brändituotteiden kanssa samasta hyllytilasta ja kuluttajien huomiosta.

– Ostajan rooli antaa kaupalle bränditeollisuutta enemmän työkaluja, joilla se voi varmistaa etusijan omille private label -tuotteilleen. Kilpailutusjaksojen vuoksi kauppa saa vähintään neljä kuukautta etukäteen tietoonsa brändituotteen yksityiskohtaiset tiedot. Kauppa myös päättää yksin kaikkien tuotteittensa valikoimasta, hinnoista, hyllysijoittelusta sekä myymälän sisäisestä markkinoinnista, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohja perustelee.

Ruokia ja juomia valmistavien yritysten tehtävänä on tuottaa mahdollisimman paljon työllisyyttä ja lisäarvoa tuotekehityksen, innovoinnin ja investointien avulla. Euroopan komission tutkimuksesta vuodelta 2014 käy ilmi, että private label -tuotteiden markkinaosuuden noustessa liian suureksi tuoteryhmän innovointiaste ja kuluttajan valinnanmahdollisuudet vähenevät. Suuri markkinaosuus voi myös vähentää yritysten kiinnostusta tulla markkinoille, mikä heikentää tarjontaa ja kilpailua.

Private label -tuotteiden määrän kasvaessa markkinoilla päivittäistavarakaupan kaksoisrooli korostuu ja mahdollisuudet luottamuksellisen tiedon väärinkäyttöön voivat lisääntyä. Luottamuksellisia tietoja ovat muun muassa tuotteen tarkat kustannuslaskelmat ja tuotereseptit.

– Tällaisten yksityiskohtaisten tietojen vaatiminen tavarantoimittajalta antaa kaupalle mahdollisuuden hyödyntää brändituotteiden tietoja omien merkkiensä kehittämiseen sekä epäreilun kilpailuedun omille private label -tuotteille suhteessa brändituotteisiin, Pia Pohja muistuttaa.

Kaupallisten suhteiden vahingoittumisen pelossa valtaosa elintarviketeollisuusyrityksistä on haluttomia nostamaan oikeustoimia sopimusrikkomuksista asiakkaitaan vastaan.

– Vaikka ylilyöntejä ei juuri esiinny, on hyvä, että elintarvikemarkkinalaillakin puututaan liian yksityiskohtaisten tietojen pyytämiseen. Näin vältytään epäreiluilta kauppatavoilta. Keinoja kilpailuun edistämiseen ja kuluttajan edun parantamiseen on kuitenkin etsittävä edelleen.

Lue lisää private label -tuotteista ja niiden roolista elintarvikemarkkinoilla ETL:n johtaja Heli Tammivuoren artikkelista

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Vaahtoautot uuteen pussiin

Ahlgrens bilar -vaahtokarkit täyttävät 70 vuotta ja saavat syntymäpäivän kunniaksi uuden pakkauksen ensimmäistä kertaa 15 vuoteen.  
Bilar

Uusia työkaluja pakkausten ympäristövaikutusten luokitteluun

Antalis on kehittänyt Green Card ja Green Star SystemTM -työkalut, joiden tarkoitus on helpottaa asiakasta pakkausten ympäristövaikutusten vertailussa.
GREEN STAR SYSTEM_rgb_3

PackSummit Tampereella marraskuussa

PackSummit kerää pakkausalan toimijat saman katon alle 14.11.2023 Tampere-talossa. Tänä vuonna kokoonnutaan teemalla "Onko pakkauksesi vastuullinen vai viherpesty?"
PackSummit verkkosivujen materiaali

Metsä Groupin Kemin kartonki- ja biotuotetehtaat käyntiin

Suomen metsäteollisuushistorian suurin investointi – Kemin uusi biotuotetehdas ja kartonkitehtaan laajennus – on otettu käyttöön osastoittain suunnitelman mukaisesti keskiviikkona 20.9. Uuden biotuotetehtaan sellutoimitukset asiakkaille alkavat vuoden 2023 lokakuun aikana.
metsä_kemi