Elintarvikealan toimijat vaativat tulevalta hallitukselta panostuksia kasvipohjaiseen ruokaan

Teksti:Terhi Varonen
JULKAISTU: 2023-02-02
PÄIVITETTY: 2023-03-01

Lähes 30 elintarvikealan toimijaa on allekirjoittanut kantapaperin, jossa vaaditaan seuraavalta hallitukselta panostuksia kasvipohjaiseen ruokaan. Elintarvikealan toimijoiden verkosto uskoo, että suomalaiset kasvipohjaiset elintarvikkeet voivat nousta merkittäviksi vientituotteiksi sekä työllistäjäksi vauhdilla kasvavilla maailmanmarkkinoilla.

Vaihtoehtoisten proteiinien on arvioitu kattavan vuoteen 2035 mennessä jopa 22 % maailman proteiinimarkkinoista (Boston Consulting Group, 2021), jos alan kasvua edistetään. Kantapaperin allekirjoittaneet elintarvikealan yritykset ja muut elintarvikealan toimijat vaativat, että seuraava hallitus laatii laajan kasvipohjaista ruokaa edistävän investointipaketin.

Suomelle keskeisistä verrokkimaista jo Tanska, Ranska ja Kanada ovat tehneet mittavia investointeja valtion budjetista kasvipohjaisiin elintarvikkeisiin. Tanskassa kasvipohjaisten elintarvikkeiden kehittämiseen tämän vuosikymmenen aikana on myönnetty 168 miljoonan euron kehittämisrahasto. Tanskassa kasvipohjaiseen ruokaan panostaminen on keskeinen osa maan ilmasto-ohjelmaa. Myös Suomessa investoinnit kasvipohjaiseen ruokaan voivat auttaa päästövähennystavoitteiden saavuttamisessa, toimijat sanovat tiedotteessaan.

Elintarvikealan toimijoiden verkoston mukaan ruoan murrokseen on herättävä nyt. Verkoston mielestä suomalaiset raaka-aineet ja vahva elintarvikeosaaminen luovat hyvän pohjan kehitystyölle. Yrityksillä on tässä merkittävä rooli, mutta verkosto peräänkuuluttaa valtion panosta esimerkiksi koulutuksen sekä tutkimuksen eteenpäin viemisessä.

Uusimmat uutiset

”Räjähtävä” ketsuppipakkaus

Hollantilainen suunnittelutoimisto Akarton on esitellyt kampanjapakkauksen, jonka se teki kotimaassaan toimivalle Helalle ja heidän Hela Tomaten Ketchupilleen. Se osoittaa, kuinka innovatiivisuus ja käytännöllisyys voivat toimia yhdessä. Pallomainen pakkaus avautuu tavalla, joka muistuttaa räjähdystä. Yrityksen mielestä se tuo uuden standardin elintarviketeollisuudelle. Hela satsaa nyt influencereihin tavoittaakseen kuluttajamarkkinat.
Akarton_VM3_25_opening.1x

Uudet älyominaisuudet vähentävät käsityötä esipainossa

Kuudennen sukupolven RIP-ohjelma Adobe PDF Print Engine 7 on saamassa uutta älyä ns. prepressintelligensin myötä. Se helpottaa painokoneiden laajennetun värispektrin koko potentiaalin käyttöä. Esipaino-osastoilla ei enää tarvitse avata ja muuntaa käsin Photoshop- ja Illustrator-alkuperäistiedostoja PDF-muotoon.
Adobe-1

PackIndx: Kiristekalvojen valmistusta uhkaa raaka-ainepula

Donald Trumpin tullien aiheuttama turbulenssi on vaikuttanut tiettyjen raaka-aineiden saatavuuteen. Tämä koskee etenkin C4:ää (buteenia), jota käytetään mm. standardilaatuisten kiristekalvojen valmistuksessa.
triofilm

DePoly perustaa ainutlaatuisen koelaitoksen PET- ja polyesterijätteen kierrättämiseksi Sveitsissä

Sveitsiläinen DePoly avaa kesällä koelaitoksen, jonka kapasiteetti on 500 tonnia vuodessa. Tarkoituksena on antaa vanhalle muoville uusi elämä. Samalla yritys on varmistanut 23 miljoonan dollarin rahoituksen sijoittajilta.
depoly1

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko