
Lähes 30 elintarvikealan toimijaa on allekirjoittanut kantapaperin, jossa vaaditaan seuraavalta hallitukselta panostuksia kasvipohjaiseen ruokaan. Elintarvikealan toimijoiden verkosto uskoo, että suomalaiset kasvipohjaiset elintarvikkeet voivat nousta merkittäviksi vientituotteiksi sekä työllistäjäksi vauhdilla kasvavilla maailmanmarkkinoilla.
Vaihtoehtoisten proteiinien on arvioitu kattavan vuoteen 2035 mennessä jopa 22 % maailman proteiinimarkkinoista (Boston Consulting Group, 2021), jos alan kasvua edistetään. Kantapaperin allekirjoittaneet elintarvikealan yritykset ja muut elintarvikealan toimijat vaativat, että seuraava hallitus laatii laajan kasvipohjaista ruokaa edistävän investointipaketin.
Suomelle keskeisistä verrokkimaista jo Tanska, Ranska ja Kanada ovat tehneet mittavia investointeja valtion budjetista kasvipohjaisiin elintarvikkeisiin. Tanskassa kasvipohjaisten elintarvikkeiden kehittämiseen tämän vuosikymmenen aikana on myönnetty 168 miljoonan euron kehittämisrahasto. Tanskassa kasvipohjaiseen ruokaan panostaminen on keskeinen osa maan ilmasto-ohjelmaa. Myös Suomessa investoinnit kasvipohjaiseen ruokaan voivat auttaa päästövähennystavoitteiden saavuttamisessa, toimijat sanovat tiedotteessaan.
Elintarvikealan toimijoiden verkoston mukaan ruoan murrokseen on herättävä nyt. Verkoston mielestä suomalaiset raaka-aineet ja vahva elintarvikeosaaminen luovat hyvän pohjan kehitystyölle. Yrityksillä on tässä merkittävä rooli, mutta verkosto peräänkuuluttaa valtion panosta esimerkiksi koulutuksen sekä tutkimuksen eteenpäin viemisessä.