VTT:n erilaisista selluloosakalvoista valmistettu pakkausratkaisu voitti Packaging Europe -julkaisun järjestämän Sustainability Awards 2018 -kilpailun biopohjaiset pakkaukset -sarjan.
VTT:n ratkaisu soveltuu kuivien elintarvikkeiden pakkaamiseen kuten esimerkiksi pähkinöiden, kahvipapujen, sipsien, suklaan tai vaikkapa juuston pakkaamiseen. Ratkaisu on kolmikerrosrakenne, johon on hyödynnetty kahta selluloosapohjaista filmiratkaisua, joilla on toisiaan täydentäviä ominaisuuksia esimerkiksi barrier-ominaisuuksien suhteen.
Kyseessä on jo kolmas kilpailumenestys pakkausratkaisulle. VTT oli yksi voittajista Ellen MacArthur Foundationin Circular Materials Challenge 2018-kilpailussa. VTT on nyt mukana heidän ja Think Beyond Plasticin järjestämässä Accelerator Program-ohjelmassa, minkä tarkoituksena on kiihdyttää kaupallistumista. MacArthur Foundationin palkinnon lisäksi ratkaisu on voittanut Packaging Innovations-tahon järjestämän, yhteistyössä Marks & Spencerin kanssa järjestetyn EcoPack Challenge 2018-kilpailun.
”Olemme nyt Ellen-kilpailun puolivälissä ja lisäämässä vauhtia pakkauksen kehittämiseksi. Keskitymme nyt erityisesti materiaalin kierrätettävyyteen ja sen yhdistämiseen pahviin, kartonkiin ja muoviin”, kertoo tutkija Anna Tenhunen VTT:ltä.
Tenhusen mukaan materiaalin nopean kaupallistamisen kannalta on tärkeää sitouttaa yrityksiä liiketoiminta-arvoketjun luomiseen. Yksi merkittävä pakkausalan yritys on jo sitoutunut ja keskusteluja käydään muidenkin kanssa.