S-ryhmän arjessa riittää kiirettä. Kaupan alan, ravintolasegmentin ja liikennemyymälätoiminnan pyörittäminen vaatii suurten kokonaisuuksien hahmottamista ja yhteistyötä monien eri alojen toimijoiden kanssa. Kaikkea toimintaa yhdistää kuitenkin vastuullisuuden vaatimus. Yrityksiltä odotetaan aiempaa konkreettisempia tekoja luonnon monimuotoisuuden säilymisen, resurssitehokkuuden tehostamisen ja sosiaalisen tasa-arvoisuuden hyväksi.
– Vastuullisuus on moninainen kokonaisuus, jossa tapahtuu tällä hetkellä todella paljon. Myös tiedon määrä on lisääntynyt. Parhaana päivänä kokonaisuudet vaihtelevat pakkauksista metsäkatoon tai hankintaketjujen ilmastonäkökulmiin, S-ryhmän vastuullisuuspäällikkö Senja Forsman havainnollistaa.
Forsman huomauttaa, että vastuullisuuden määritelmä on muuttunut ja laajentunut merkittävästi viimeisten vuosien ja vuosikymmenten aikana.
– Enää ei riitä, että viestitään kivoista jutuista, vaan nyt todella vaaditaan näyttöä konkreettisista teoista. Vastuullisuus ei myöskään rajoitu mihinkään yhteen segmenttiin, vaan se kattaa S-ryhmän oman toiminnan lisäksi myös arvoketjun.
Jotta toimintaa voidaan seurata ja arvioida, on työkalujen oltava kunnossa. S-ryhmä päivitti viime syksynä vastuullisuusohjelmansa, joka ohjaa toimintaa niin hankinnoissa, pakkaamisessa kuin kuluttajarajapinnassakin. Ohjelma muodostaa toiminnan raamit vuoteen 2030 saakka.
S-ryhmän vastuullisuusohjelma koostuu kolmesta teemasta, jotka ohjaavat toimintaa kohti kestävää kuluttamista, luonnonvaroja kunnioittavaa kasvua sekä yhdenvertaista maailmaa. Ohjelmaan on sisällytetty konkreettisia tavoitteita, joilla yhtiön toiminnan vastuullisuutta parannetaan tulevina vuosina. Lähimpänä on kaikkien pakkausmateriaalien vaihtaminen täysin kierrätettäviin, ja määräaika tälle tavoitteelle on asetettu vuoden 2022 loppuun.
Lue Pakkaus-lehdessä 4/2021 julkaistu Senja Forsmanin haastattelu Pakkausyhdistyksen sivuilta.