Vastuullista ruokaa vastuullisesti pakattuna

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2020-03-09
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Vastuullisuus on nyt kuumimpia keskustelun aiheita sekä kuluttajien että yritysten keskuudessa. Aihe nousee keskeiseksi teemaksi myös kevään suurimmassa elintarvike- ja pakkausalan tapahtumakokonaisuudessa Messukeskuksessa. Pakkaus-, elintarvike- ja muovialan ammattitapahtuma PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic tuo esille alojen tulevaisuutta ja nykyhetkessä vaikuttavia trendejä.

Samaan aikaan 11.-12.3. Messukeskuksessa on myös graafisen alan tapahtuma Sign, Print & Pack sekä hotelli- ja ravintola-alan Gastro Helsinki. Kaikista näistä tapahtumista voi löytää ideoita siihen, miten yritys voi vastata kuluttajien toiveisiin vastuullisesta ruuasta vastuullisesti pakattuna.

Start-up-yrityksiltä uusia ajatuksia
Start-up-yritykset ovat monella alla esittäneet mullistavia tuotekehitysajatuksia. Tässä suhteessa mielenkiintoinen avainpuhuja messuilla on biotekniikan tohtori Lauri Reuter, joka visioi, millaisia ovat ruoka ja pakkaukset vuonna 2030 ja siitä eteenpäin. Reuter on yksi perustajista uudessa Nordic Food Tech Venture Capital -pääomasijoitusrahastossa, joka keskittyy ruokaan liittyviin uusiin teknologiayrityksiin. Kysymys on esimerkiksi kokonaan uusista proteiinin lähteistä, kuten suomalaisen Solar Foodsin VTT-lähtöinen keksintö, tai kasvihuoneviljelyyn liittyvästä teknologiasta, kuten automatisoituja kasvatusjärjestelmiä toimittava Green Automation.

Hyönteisruoka ei vielä ole suuresta mediahuomiosta huolimatta lyönyt itseään läpi. EntoCube on alan pioneereja, ja Jaakko Korpela kertoo messuilla hyönteisruuan tulevaisuudesta ja alalla tapahtuvasta kehityksestä.

Suomessa ei ole tähän asti ollut juuri ruokaan sijoittavia pääomasijoitusrahastoja, mutta monia yleisiä teknologiarahastoja ala on alkanut viime vuosina kiinnostaa. Pakkausalalla sijoittajat ovat rahoittaneet useita start-up-yrityksiä, jotka ovat päässeet nopeasti liikkeelle. Esimerkiksi Dolea, Jospak, Paptic, Sulapac ja Woodly ovat jo lanseeranneet ensimmäisiä tuotteitaan markkinoille. Maaliskuun messuilla näistä yrityksistä on mukana omalla osastollaan vain Woodly.

Uusia vastuullisia pakkausideoita voidaan odottaa tulevan esille messujen vastuullisuuskilpailusta pakkaus-, elintarvike- ja muovialan toimijoille. Kilpailussa etsitään uusia tuotteita, palveluita tai tuotantomenetelmiä, jotka edistävät alan vastuullisuutta ja ympäristöystävällisyyttä. Kilpailijoiden pitchaukset voivat olla mielenkiintoista kuultavaa.

Brändit ja pakkaajat paineissa
Vastuullisuuden korostuminen asettaa paljon paineita brändeille, pakkausten tekijöille ja kaupalle. Miten nykyinen tai uusi tuote olisi sekä sisällöltään että pakkaukseltaan entistä vastuullisempi? Pakkaussuunnittelun näkökulmaa tähän tuo Packdesign ID:n toimitusjohtaja Maija Olkkonen-Seppo. Hän avaa puheenvuorossaan, mitä kuluttajat haluavat pakkauksilta ja kuinka heidän vaatimuksiinsa vastataan. Olkkonen-Seppo on yksi Suomen tunnetuimpia pakkaussuunnittelijoita.

Suuren globaalisti toimivan pakkausten tekijän näkökulmaa edustaa avainpuheenvuorossaan Edelmann Groupin toimitusjohtaja Constantin Shütz. Hän kertoo, kuinka organisaatiot voivat selviytyä valmistajien ja brändien omistajien paineessa.

Pakkauslogistiikan näkökulmaa aiheeseen tuo Geraint Thomas logistiikkayhtiö Chepistä. Hän kertoo, miten tarjontaketjussa voidaan vähentää jätettä ja päästöjä.

Alan toimijoille suunnattu Business Forum -aamiaisseminaari käsittelee sekin vastuullisuutta. DS Smithin Sustainability Strategy & Communication Manager Sam Jones ja SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä puhuvat vastuullisuudesta pakkausalan ja kaupan alan näkökulmista nyt ja tulevaisuudessa. Orklan viestintäjohtaja Nina Olin kertoo Sustainable Life Barometeristä ja siitä, miten Pohjoismaissa ja Baltiassa suhtaudutaan vastuullisuuteen.

Ruokapalvelualan yritykset hakevat myös vastauksia asiakkaiden muuttuviin vaateisiin. Gastron ammattikeittiöpäättäjien seminaari keskittyy tähän. Suomalaiset julkiset ruokapalvelut ovat tuottaneet jo vuosia oivaltavia ratkaisuja kestävään arkeen ja työhyvinvoinnin vahvistamiseen. Niistä voidaan hyötyä niin kansallisesti kuin kansainvälisesti.

Muoviala etsii tulevaisuuden ratkaisuja
Muoviala joutuu miettimään tulevaisuuttaan, kun paine muovipakkauksia kohtaan kasvaa. Uusia ratkaisuja haetaan materiaalien kehittämisestä ja kierrätyksen laajentamisesta. Muovin mekaaninen kierrättäminen on avainasemassa, kun uuden muovin käyttöä pyritään vähentämään. Sanna Peltola Lassila & Tikanojalta pohtii puheenvuorossaan, kuinka yhteistyöllä pystytään luomaan toimivia kiertoja ja edistämään kierrätystä.

Laivanrakennusinsinööri ja sarjayrittäjä Anssi Mikola on perustanut Riverrecycle Oy:n. Hän kertoo, miten suomalaisella teknologialla voidaan ratkaista muovin tuottamia ongelmia maailman saastuttavimpien jokien varrella.

Mekaanista kierrätystä voidaan osaltaan täydentää kemiallisella kierrätyksellä, joka mahdollistaa myös sellaisen muovin kierrättämisen ja uusiokäytön, jota ei aikaisemmin ole pidetty tarpeeksi laadukkaana uusiokäyttöä varten. Outi Teräs Nesteeltä kertoo Nesteen tavoitteesta olla kehittämässä kemiallista kierrätystä ja kierrättää vuodessa yli miljoonan tonnin edestä muovia.

Biomuovit kiinnostavat pakkaajia yhä enemmän fossiilisen muovin vaihtoehtona. AFRY:n Tomi Nyman kertoo yrityksen PlasticsToBio-konseptista, joka tähtää kaiken fossiilisen muovin korvaamiseen biopohjaisella muovilla kestävällä ja kustannustehokkaalla tavalla. Polymerfront-yrityksen Bjarne Högström esittelee alan käsitteitä, raaka-aineiden tuottajia ja markkinoilla olevia tuotteita. New Plastic Center NPC:n järjestämässä keskiviikkoiltapäivän seminaarissa kerrotaan tuoreita kokemuksia ja näkemyksiä biomuovien mahdollisuuksista muoviteollisuuden ammattilaisilta. Äänessä ovat Nornerin, Stora Enson, Woodlyn ja Wipakin edustajat.

PET-pullojen sekä muun pakkausmateriaalin kierrätys ja uusiokäyttö on edennyt Euroopassa nopeasti. Ioniqan Maarten Stolk kertoo, miten yrityksen kehittämä tekniikka mahdollistaa vastuullista muovin uudelleenkäyttöä.

Kuitupohjaiset pakkaukset hyvin esillä
Kuitupohjaisten pakkausmateriaalien suosio on kasvanut pakkauksissa, kun uuden muovin käyttöä pyritään vähentämään. Messuilla on runsaasti näytteilleasettajia, jotka tarjoavat kuitupohjaisia ratkaisuja pakkaamiseen. Pakkausten valmistajista mukana ovat mm. Adara Pakkaus, A & R Carton, Brand ID, ER-Pakkaus, Grano Keili, Jaakkoo-Taara, Pa-Hu, Peltolan Pussi, Pyroll ja Stora Enso Packaging.

Etikettien toimittajia ei messuilla ole kovin monta, mutta alan suurin Nordic Label on mukana.

Myös Sign, Print & Pack -messuilla on kuitupakkausten tekijöitä näytteilleasettajina. Mukana ovat mm. Forsberg ja PakkausÖhman.

Jatka lukemista

Dayton osti Thomekon elintarviketoiminnot

Päivittäistavara-, horeca- ja elintarvikealan laitteita ja huoltopalveluita toimittava Dayton Oy on ostanut Thomekon elintarviketeollisuuskone- ja -laitetoiminnot Suomessa. Dayton nousee kaupalla elintarviketeollisuuden kokonaisratkaisujen johtavaksi tarjoajaksi toimitusjohtaja Pekka Tiaisen mukaan.
dayton-tiainen-elintarviketeollisuus

Huhtamäki lahjoittaa kerta-astioita kriisiavuksi

Huhtamäki lahjoittaa tuotteittaan terveydenhuollon toimijoille, esimerkiksi yli kuusi miljoonaa kerta-astiaa sairaaloille ja hoitokodeille ympäri Eurooppaa ruokahygienian ja -turvallisuuden varmistamiseksi poikkeustilanteessa. Yhtiö tuottaa myös visiirejä ja avustaa Punaista Ristiä.
huhtamäki-ruokapakkaukset-food-service

Muovikasseja korvataan muilla materiaaleilla

Yhä useampi suomalainen pakkaa ruokaostoksensa muuhun kuin muovikassiin. S-ryhmän ruokakaupoissa muovikassien myynti laski neljä prosenttia vuodesta 2018 vuoteen 2019. Vain joka neljäs asiakas ostaa muovikassin kauppakäynnillään. Yhä useampi asiakas käyttää biohajoavaa kassia, paperikassia tai kestokassia.
s-ryhmä-muovikassit-kangaskassit

Raflatacilta PP-etikettikalvoa kierrätysmuovista

UPM Raflatac tuo markkinoille ensimmäisenä PP-etikettimateriaalin, joka on tehty kierrätysmuovista. Materiaalissa käytetään kemian teollisuuden SABIC-yrityksen kierrätysratkaisua PP-tuotteille.
Jar of peanut butter and peanuts

Uusimmat uutiset

Stora Enson megatehdas Oulussa käynnistyi – uusi linja on Euroopan nykyaikaisin

Puun kulutus kasvaa Stora Enson Oulun tehtaalla noin miljoona kuutiometriä vuodessa, kun uusi kuluttajapakkauskartonkilinja pääsee täyteen vauhtiin. Osa raaka-aineesta tulee Brasiliasta asti. Toimitukset asiakkaille alkavat viimeistään kesäkuun loppuun mennessä.   
Oulu stora enso

Onko tämä Legon viherpesua?

Lego on parhaillaan korvaamassa pahvipakkaustensa sisällä olevat pienet palikoita sisältävät muovipussit paperisiin. Vaihto tehdään ympäristösyistä – mutta miten asia oikeastaan on? Hollannissa eräs ympäristöaktivisti testasi paperipusseja ja teki hämmästyttävän löydön.
Lego1x

Muoto-pakkauksien valmistajalle miljoona-avustus

Raumalle suunniteltu Muoto-tehdas sai 86,5 miljoonan rahoituksen, mutta Metsä Group ei vielä tiedä, toteutuuko hanke. Muoto on uusi kuitupohjainen pakkaussarja.  
Muoto

Kierrätettävä ja lämmöllä suljettava paperiuutuus Billerudilta

Billerud on kehittänyt kierrätettävän ja lämmöllä suljettavan paperin. Se on suunniteltu korvaamaan muovi pakkauksissa, joissa vaaditaan kierrätystä ja hyvää tiiviyttä.
Billerudx