Valmisruokien suosio kasvaa edelleen

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2018-11-21
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Saarioisten teettämän valmisruokatutkimuksen mukaan suomalaiset suhtautuvat valmisruokaan aiempaa myönteisemmin ja syövät valmisruokaa yhä useammin.

Suomalaiset suhtautuvat valmisruokaan aiempaa myönteisemmin. Positiivisimmin valmisruokiin suhtautuvat 35−55-vuotiaat. Suomalaisista 93 % syö valmisruokia ainakin joskus. Vähintään viikoittain valmisruokia syövien osuus on kasvanut viiden vuoden takaisesta kahteen miljoonaan. Valmisruokaa käytetään useimmiten arkisin päivän pääaterioilla eli lounaalla ja päivällisellä. Näitä tuloksia saatiin Saarioisten valmisruokatutkimuksesta, joka toteutettiin loka-marraskuussa 2018 Kantar TNS:n online-kyselynä. Siihen vastasi yli 1 500 suomalaista.

”Monella kuluttajalla arki on haastavaa tasapainottelua käytettävissä olevan ajan sekä omien tai perheen toiveiden ja tarpeiden välillä. Pääosa suomalaisista haluaisi valmistaa ruoan itse. Valmisruoka helpottaa arkea, kun vapaa-aika täyttyy muista asioista. Valmisruokien valikoima koetaan myös monipuoliseksi”, kertoo syömisen muutoksen johtaja Mirja Lonka Saarioisilta.

Valmisruoalta odotetaan herkullisuutta ja laadukkuutta

Tutkimuksen tulokset kertovat, että kuluttajat kiinnittävät valmisruokaa valitessaan huomiota erityisesti tuotteen herkullisuuteen ja laadukkuuteen. Vastaajat pitivät tärkeinä myös valmisruokien pitkää käyttöaikaa, kotimaisuutta ja edullisuutta.

Suomalaiset arvostavat edelleen ruoanvalmistusta, ja kolme neljästä kuluttajasta kertoi tekevänsä arkena ruoan mieluummin itse. Tämä korostui etenkin yli 55-vuotiaiden naisten vastauksissa. Ruoan valmistus itse on selkeästi suurin syy olla ostamatta valmisruokaa. Tutkimukseen vastanneista 71 % uskoo käyttävänsä valmisruokia tulevien parin vuoden aikana vähintään yhtä paljon kuin tällä hetkellä.

”Viime vuosina valmisruoka on ollut yksi nopeimmin kasvaneista suurista päivittäistavarakaupan tuoteryhmistä. Saarioinen ja äitien tekemää nousee vastauksissa spontaanisti kysyttäessä suomalaisilta mitä valmisruoasta tulee mieleen. Klassikoiden rinnalla Suomi syö yhä enemmän keittoja, puuroja, salaatteja ja mukaan otettavia välipaloja”, kertoo kuluttajakokemuksen johtaja Tia Yrjölä Saarioisilta.
 

 

 

Uusimmat uutiset

”Räjähtävä” ketsuppipakkaus

Hollantilainen suunnittelutoimisto Akarton on esitellyt kampanjapakkauksen, jonka se teki kotimaassaan toimivalle Helalle ja heidän Hela Tomaten Ketchupilleen. Se osoittaa, kuinka innovatiivisuus ja käytännöllisyys voivat toimia yhdessä. Pallomainen pakkaus avautuu tavalla, joka muistuttaa räjähdystä. Yrityksen mielestä se tuo uuden standardin elintarviketeollisuudelle. Hela satsaa nyt influencereihin tavoittaakseen kuluttajamarkkinat.
Akarton_VM3_25_opening.1x

Uudet älyominaisuudet vähentävät käsityötä esipainossa

Kuudennen sukupolven RIP-ohjelma Adobe PDF Print Engine 7 on saamassa uutta älyä ns. prepressintelligensin myötä. Se helpottaa painokoneiden laajennetun värispektrin koko potentiaalin käyttöä. Esipaino-osastoilla ei enää tarvitse avata ja muuntaa käsin Photoshop- ja Illustrator-alkuperäistiedostoja PDF-muotoon.
Adobe-1

PackIndx: Kiristekalvojen valmistusta uhkaa raaka-ainepula

Donald Trumpin tullien aiheuttama turbulenssi on vaikuttanut tiettyjen raaka-aineiden saatavuuteen. Tämä koskee etenkin C4:ää (buteenia), jota käytetään mm. standardilaatuisten kiristekalvojen valmistuksessa.
triofilm

DePoly perustaa ainutlaatuisen koelaitoksen PET- ja polyesterijätteen kierrättämiseksi Sveitsissä

Sveitsiläinen DePoly avaa kesällä koelaitoksen, jonka kapasiteetti on 500 tonnia vuodessa. Tarkoituksena on antaa vanhalle muoville uusi elämä. Samalla yritys on varmistanut 23 miljoonan dollarin rahoituksen sijoittajilta.
depoly1

Jatka lukemista

Metsä Group pilotoi hiilidioksidin talteenottoa Raumalla – tavoitteena koetehdas

Metsä Group aikoo kokeilla ensi kesänä Rauman sellutehtaalla puuperäisen hiilidioksidin talteenottoa. Sitä voitaisiin hyödyntää fossiilisia materiaaleja ja polttoaineita korvaavien tuotteiden raaka-aineena, mutta ensin teknologioiden ja markkinoiden pitäisi kehittyä.
Biotehdas

Orapacille Pohjoismaiden ensimmäinen uuden sarjan KBA-stanssauskone

Oravaisen tehtaille asennettiin marraskuussa harvinaislaatuinen stanssauskone. Se pystyy käsittelemään käyriä aaltopahviarkkeja paremmin kuin edeltäjänsä.
20241009_120639

Suomalaiskeksintö: pakkauspaperin biomuovikalvo kestää rasvan ja hapen

Suomalainen metsä- ja paperiyhtiö UPM on kehittänyt yhdessä yhdysvaltalaisen Eastmanin kanssa uuden pakkauspaperin elintarvikkeille. Materiaaliin on lisätty rasvan- ja hapenkestävä kalvo, joka on valmistettu selluloosapohjaisesta biomuovista. Näin kertoo Pohjoismaiden biomuoviyhdistys (Nordisk Bioplastförening) verkkosivuillaan.
upm-biobarrier-toppx

VTT aikoo jalostaa metsäteollisuuden päästöt kierrätysmuoviksi

VTT avasi talteenotettua hiilidioksidia hyödyntävän pilottilaitoksen, jonka tavoitteena on jalostaa metsäteollisuuden päästöt pitkäikäiseksi, kierrätettäväksi muoviksi.
vtt