Selkeämpi vastuunjako, parempaa yhteistyötä ja vierailijoille helposti saatavilla olevaa tietoa ja materiaaleja. Nämä ovat avainasioita, jotka voivat vähentää roskaamista ja lisätä kierrätystä saaristossa. Useimmat saaristossa vierailevat haluavat valita ympäristön kannalta parhaan tavan toimia, kunhan heille tarjotaan siihen edellytykset. Näin toteavat Pidä Ruotsi siistinä -järjestö, Kuninkaallinen ruotsalainen purjehdusseura (Kungliga Svenska Segel Sällskapet, KSSS) ja Coca-Cola Ruotsi raportissaan.
Osana pitkäaikaista yhteistyötään Pidä Ruotsi siistinä, KSSS ja Coca-Cola Ruotsi toteuttivat kesällä käyttäytymistutkimuksen Sandhamnissa Tukholman saaristossa. ”Panttikäyttäytyminen saaristossa – mikä estää vierailijoita toimimasta oikein?” -raportti kertoo nyt tulokset.
— Tavoitteemme on kerätä talteen jokainen myyty pakkaus viimeistään vuoteen 2030 mennessä. Jotta onnistuisimme tässä ja voisimme tehdä muutoksen, tarvitaan yhteistyötä monen toimijan välillä. Haluamme olla kokoava voima, sillä vaikka Ruotsissa on yksi maailman korkeimmista kierrätysasteista, jokainen pullo ja tölkki on tärkeä, Coca-Cola Europacific Partners Ruotsin vastuullisuusjohtaja Thérèse Sundberg sanoo.
Käytöksen on muututtava
Yksi raportin johtopäätöksistä on, että laiskuus ja huolimattomuus ovat esteitä pullojen ja tölkkien keräämiselle, vaikka useimmat saariston vierailijoista haluavatkin toimia oikein. Vierailijoista on vaivalloista kuljettaa roskiaan, kunnes löytävät kierrätyspisteen. Toinen johtopäätös on, että tiedottaminen on avain toivottuun käyttäytymiseen, ja kolmas, että kaikki tutkimukseen osallistujat halusivat toimia oikein.
— Saaristossa kohtaamme suuria haasteita jätehuollossa. Kävijämäärien kasvaessa myös roskaaminen lisääntyy. Vähentääksemme roskaamista ja parantaaksemme kierrätystä, erityisesti tölkkien ja pullojen osalta, meidän on muutettava käyttäytymistä. On tehtävä helpoksi toimia oikein, sanoo Johanna Ragnartz, Pidä Ruotsi siistinä -järjestön toimitusjohtaja.
Raportissa korostetaan julkisten, yksityisten ja voittoa tavoittelemattomien toimijoiden yhteistyön tärkeyttä saariston pakkausjätteiden ja yleisen jätehuollon haasteiden ratkaisemiseksi. Raportti suosittelee vierailijoille lajittelupussien käyttöönottoa, tiedottamista saaristoon saapuville ja viestinnän parempaa koordinointia.
— Toivomme, että raportti rohkaisee laajaan keskusteluun pantattujen jätteiden kierrätyksestä ja jätehuollon parantamisesta saaristossa ja johtaa entistä laajempaan yhteistyöhön meidän, veneenomistajien ja muiden toimijoiden, kuten kuntien, Skärgårdsstiftelsenin, Returpackin ja saariston satamien välillä, sanoo KSSS:n klubijohtaja Stefan Rahm.
Raportin neljä suositusta:
- Saaristossa autamme toinen toisiamme. Siellä vieraillessa on toimittava hieman eri tavalla kuin kotona.
- Lajittelupussi vierailijoille. Yksi haaste saaristossa vieraileville on jätteiden lajittelun vaikeus.
- Tiedotus saaristoon saapuville. Saariston saarten syrjäinen sijainti voidaan kääntää eduksi, koska saaristoon on muutama selkeä ”sisäänkäynti”.
- Viestinnän yhdenmukaistaminen saarella. Vierailijat ovat epävarmoja siitä, mitä heidän tulisi tehdä pullojen ja tölkkien suhteen.
Tausta
Kesällä 2024 Coca-Cola Ruotsi käynnisti keräyskampanjan korostaakseen, että kaikkien pakkausten kerääminen on tärkeää. Pitkän linjan kumppaneiden Pidä Ruotsi siistinä ja KSSS:n kanssa alkoi yhteinen käyttäytymistutkimus Sandhamnin saarella, jonka tavoitteena on vähentää saariston roskaamista maailman suurimman meripurjehduskilpailun Gotland Runtin alkaessa. Aiemmin on toteutettu useita yhteisiä projekteja, kuten roskienkeräyspäiviä ja Re:imagined-kampanja, jonka tarkoituksena oli kiinnittää huomiota merimiljööseen ja kierrätyksen uusiin näkökulmiin.
Tutkimuksesta
Tutkimuksessa kartoitettiin, millainen jätehuollon infrastruktuuri Sandhamnissa on, missä panttisäiliöt sijaitsevat ja mistä löytyy järjestelmän ulkopuolelle jääneitä tölkkejä ja pulloja. Lisäksi jopa selvitettiin, miten ja missä ihmiset liikkuvat saarella ja miten saaristovieraat toimivat kerätessään pakkauksia. Tutkimus sisältää myös havaintoja ja sitä tehdessä haastateltiin saariston vierailijoita, Sandhamnissa asuvia ja työskenteleviä.
Toimituksen kommentti
Tutkimus on selvä todiste siitä, ettei käytetyille pakkauksille kasva jalkoja, joilla ne kävelisivät mereen tai muualle luontoon. Meidän itse on toimittava. Esimerkiksi virvoitusjuomien valmistajien syyttäminen ei ole ratkaisu.