Tuottajavastuu hoidettava jatkossa yhden tuottajayhteisön kautta

Teksti:Terhi Varonen
JULKAISTU: 2023-06-06
PÄIVITETTY: 2023-06-07

Tuottajavastuullisen yrityksen on 1.1.2025 alkaen hoidettava kaikkien pakkausmateriaalien tuottajavastuu vain yhden tuottajayhteisön kautta. Tämä tarkoittaa sitä, että kahden tuottajayhteisön asiakkaiden on irtisanottava vanha sopimus ja tehtävä uusi sopimus joko Suomen Pakkaustuottajat Oy:n tai Suomen Uusiomuovi Oy:n kanssa. Suurin osa yrityksistä on tällä hetkellä kahden tuottajayhteisön asiakkaita, muovin osalta Suomen Uusiomuovin ja muiden materiaalien osalta Suomen Pakkaustuotuottajien.

Kahden tuottajayhteisön asiakkaan on irtisanottava nykyinen sopimus viimeistään kesäkuun 2024 loppuun mennessä, jolloin se päättyy 31.12.2024. Uuden sopimuksen voi allekirjoittaa irtisanomisen yhteydessä tai sen jälkeen niin, että sitä sovelletaan 1.1.2025. Yritys voi halutessaan irtisanoa sopimuksen jo kesäkuun 2023 loppuun mennessä, jolloin se päättyy 31.12.2023 ja uuden sopimuksen soveltaminen voidaan aloittaa 1.1.2024.

Jätelakiin heinäkuussa 2021 tehdyn muutoksen mukaan pakkausalan tuottajayhteisöjen on katettava kaikki pakkausmateriaalit. Tämä seurauksena pitkään Suomessa toimineet materiaalikohtaiset tuottajayhteisöt eivät enää voineet jatkaa toimintaansa aiempaan tapaan.

Neljä tuottajayhteisöä yhdistyi Suomen Pakkaustuottajat Oy:ksi ja Suomen Uusiomuovi laajensi toimintansa kattamaan kaikki pakkausmateriaalit. Molemmat uudet monimateriaalituottajayhteisöt ovat saaneet viranomaiselta hyväksynnän ja näin ollen Suomessa on kaksi kilpailevaa pakkausalan tuottajayhteisöä.

RINKI Oy toimii palveluyhtiönä, jonka kanssa molemmat tuottajayhteisöt tekevät yhteistyötä. RINKI muun muassa hoitaa asiakaspalvelun tuottajavastuullisille yrityksille, rekisteröi asiakassopimukset ja kokoaa asiakkaiden pakkaustiedot viranomaisraportointia varten. Rinki palvelee tuottajayhteisöjen asiakkaita kuten ennenkin. Ringin yritysasiakaspalvelu auttaa sopimuksen irtisanomiseen ja uuden sopimuksen tekemiseen liittyvissä asioissa. Lisätietoa saa myös Ringin verkkosivuilta.

Jatka lukemista

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

UPM sponsoroi Pentawardsia korostaakseen kestävää muotoilua

UPM laajentaa yhteistyötään kansainvälisen pakkaussuunnitteluyhteisön Pentawardsin kanssa ja ryhtyi sen yhdeksi pääsponsoreista.
pentawards

Uusi paperipakkaus korvaa laminoinnin

UPM Specialty Papers ja Fazer ovat yhteistyössä kehittäneet uudenlaisen pakkauksen Fazerin Kaurainen Riisipiirakoille. Perinteinen muovilaminoitu pakkauspaperi on korvattu edistyksellisellä paperisella ratkaisulla. Uusi pakkaus on tiedotteen mukaan paremmin kierrätettävä, eikä sen erityisominaisuuksista ole tingitty.
fazerx

Stora Ensolta uusi vuokapakkaus

Stora Enso esitteli PacTec-messuilla uuden vastuullisen elintarvikkeiden aaltopahvipakkauksen. Ondarove on kuitupohjainen ja helposti kierrätettävä vuokapakkaus, joka säästää materiaalia ja vähentää muovin käyttöä. Siihen voidaan painaa sekä sisä- että ulkopintaan.
stora ensoc

Uusimmat uutiset

Burger King testaa uudelleenkäytettäviä biomukeja

Restel Oy kokeilee neljässä toimipisteessään uudelleenkäytettäviä juomamukeja, jotka on valmistettu biopohjaisesta ja kierrätettävästä Sulapac-materiaalista.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

"Olemme ylpeitä kuin kukot” – Orapac toivoo voittavansa Packnorth Award 2024:n

Suomalainen Oy Orapac AB on yksi yrityksistä, joka haluaa voittaa Packnorth Award 2024 -palkinnon. Kilpailutyö, jota he kutsuvat Greenboxiksi, on periaatteessa yksinkertainen: laatikko kannella. Se on kuitenkin valmistettu täysin kierrätetyistä kuiduista ja eristää lämpöä ja kylmää paremmin kuin EPS-pakkaus edellyttää. Otimme yhteyttä Orapacin toimitusjohtaja Fredric Tidströmiin ja varatoimitusjohtaja Torbjörn Nyholmiin saadaksemme lisätietoja.
Greenbox

Brittiläisten päivittäistavarakauppojen pakkauspomot haluavat luopua muovista, mutta se ei ole helppoa

Aquapak-pakkausyrityksen uuteen tutkimukseen otti osaa sata brittiläisen päivittäistavarakaupan pakkausvastaavaa. Heistä enemmistö (92 prosenttia) suunnittelee luopuvansa kokonaan muovin käytöstä kuluttajapakkauksissaan.
Aquapak

Muuttaako uusi nestekartonkipakkaus markkinat?

Pakkausalan lehdistöä kokoontui 15. toukokuuta Amsterdamiin ottamaan osaa täysin uuden pakkausratkaisun lanseeraukseen. Tilaisuuden järjesti Zotefoams, joka väittää olevansa ”gamechanger”. Pitäisikö suurten nestekartonkipakkausten valmistajien tuntea olonsa uhatuksi?
rezorce