Vuoden suomalainen elintarvike -kilpailu on uudistunut ja on nyt Tähtiteko. Kilpailussa palkitaan vuosittain elintarvikealan vaikuttavin positiivinen teko. Palkintoraadin puheenjohtajana toimii maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.
Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1988. Kilpailu perustettiin, jotta ”suomalaisen elintarviketeollisuuden maine kasvaisi ja tuoteuutuudet sekä innovaatiot saisivat ansaitsemaansa julkisuutta”. Vuosina 2000–2004 kilpailu toimi nimillä Vuoden Tähtituote ja Tähtituote.
Nyt Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailu on uudistunut ja palaa takaisin nimellä Tähtiteko.
Aiemmista vuosista poiketen Tähtiteko laajentaa kilpailun sektoria palkitsemalla elintarvikealalla vaikuttaneen teon. Teko voi olla ruoka- tai juomatuotteeseen liittyvä uusi tuoteinnovaatio, pakkaus, tutkimus tai julkaisu, markkinointikampanja tai muu elintarvikealaan liittyvä teko. Ehdolle voi asettaa vaikka henkilön, joka on vaikuttanut positiivisesti elintarvikealalla.
Tähtiteon tavoitteena on lisätä suomalaisen elintarvikealan tunnettuutta sekä tuoda esiin alan monipuolista osaamista ja edelläkävijyyttä.
”Halusimme laajentaa palkintoehdokkaiden sektoria niin, että ehdolle voi asettaa myös muita positiivisia elintarvikealaan liittyviä asioita kuin uutuustuotteita. Kilpailun avulla haluamme tuoda näkyviin alalla jatkuvasti tapahtuvaa kehitys- ja tutkimustyötä sekä uusia innovaatiota. Toki myös tuotteet ovat tervetulleita mukaan kisaan”, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohja sanoo.
Tähtiteko-kilpailun asiantuntijaraati muodostuu ruoka-alan vaikuttajista sekä kaupan alan ja Elintarviketeollisuusliiton edustajista. Voittaja julkistetaan Elintarvikepäivässä toukokuussa.