Suomi on pakkaustutkimuksen maailmanluokan keskittymä

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2021-05-10
PÄIVITETTY: 2023-01-18


2000-luvun alkuvuosina Nokian suosio ja sen valmistamien matkapuhelinten tuotanto Suomessa olivat huipussaan. Menestystarinaa ihmeteltiin ja ihailtiin sekä tultiin tutkimaan ulkomaita myöten.

Tutkimuksen ja kansallisen innovaatiojärjestelmän avulla muutkin alat kehittäisivät ylivoimaisia tuotteita ja palveluita maailman markkinoille. Suomen tie johtaisi ennennäkemättömään hyvinvointiin ja vaurauteen. Synnytettiin strategisen huippuosaamisen keskittymät eli SHOKit muun muassa metsä-, konepaja- ja ympäristöteknologia-aloille, unohtamatta tietenkään kruununjalokiveämme eli informaatioteknologiaa.

Kun matkapuhelinten valmistus sitten loppui Suomessa ja Nokia kutistui verkkolaitevalmistajaksi, loppui myös usko tutkimukseen ja kehitykseen. Julkista tutkimusrahoitusta leikattiin. SHOKitkin ajettiin alas alle kymmenen vuotta niiden aloittamisen jälkeen, vaikka realistien mukaan tuloksia olisi voinut odottaa vasta vuosikymmentä myöhemmin.

Pakkausalalle ei koskaan saatu omaa SHOKkia. Ehkäpä onneksi – eipä ollut mitään alas ajettavaa. Sen sijaan pakkauksia tutkitaan ja kehitetään ja alaa opetetaan Suomessa yli kymmenessä yliopistossa, ammattikorkeakoulussa ja tutkimuslaitoksessa. Yhteensä pakkausalan tutkimusta, kehitystä ja innovaatiotoimintaa on meidän maassamme reilusti yhden yliopiston tiedekunnan verran eli enemmän kuin kokoluokkamme verrokkimaissa ja suhteessa enemmän kuin ehkäpä missään muualla!

Suomalaiselle pakkaustutkimukselle on myös tilausta. VTT on yksi tehokkaimmista julkisen tutkimusrahoituksen saajista EU:ssa. Myös Strategisen Tutkimuksen Rahasto on myöntänyt VTT:n vetämälle Package Heroes -hankkeelle ennätysmäisen 5,9 miljoonan euron rahoituksen viideksi vuodeksi.

Olemme kaikki saaneet seurata ympäristöaktivistien lobbaamisen seurauksena hyökyaaltona lisääntyvää pakkauksiin kohdistuvaa sääntelyä. Kiertotalouspakettia on seurannut muovistrategia ja SUP-direktiivi. Seuraavaksi odotellaan uutta sääntelykierrosta, vaikka edellisiäkään ei ole vielä saatu jäsenvaltioissa käsiteltyä. Paine uusien, ympäristöystävällisempien pakkausratkaisujen kehittämiseen kasvaa joka päivä.

Suomalaisen laaja-alaisen pakkaustutkimuksen mahdollisuudet tarjoavat yrityksille ainutlaatuisen kilpailuedun. Isojen ja pienten kehityshankkeiden ja niissä mukana olevien yritysten muodostamat verkostot luovat edellytykset maailmanluokan pakkausinnovaatioille. Lisäksi tarvitaan rohkeita johtajia, jotka uskaltavat asettaa yritysten ja kansakunnan tavoitteet korkealle sekä satsata yksityistä ja julkista rahaa tutkimukseen ja kehitykseen.

Toivotan kaikille Pakkaus-lehden lukijoille aurinkoista kevättä ja rohkeutta omien tavoitteiden asettamisessa!

Antro Säilä


Pääkirjoitus on julkaistu Pakkaus-lehdessä 3/2021.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Drupa alkaa pian – tässä on kuusi trendiä, joita kannattaa pitää silmällä

Kahdeksan vuoden tauon jälkeen pääsemme jälleen Drupa-messuille ja näemme, mitä toimittajat uskovat meidän tarvitsevan. Tästä löydät kuusi trendiä, joita kannattaa seurata messuhalleissa.
drupa24_12x

Pakkausautomaatio säästää monella tavalla verkkokaupassa

Suomalainen logistiikkayhtiö Inex Partners Oy on tehnyt yhteistyötä SEE:n (aiemmin Sealed Air) kanssa kehittääkseen pakkausautomaatiota.
SEE-I-Pack

Metsä Boardin taivekartonkikone on nyt Euroopan suurin

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Board vihki 11. huhtikuuta käyttöön uudistetun taivekartonkikoneen Ruotsin Husumissa.
Ribbon-has-been-cutx

Kp lanseerasi ensimmäisen sataprosenttisesti kierrätetyn muovisen elintarvikerasian

Klöckner Pentaplast (kp) ilmoittaa saavuttaneensa tärkeän virstanpylvään elintarvikepakkausteollisuudessa. Se esitteli ensimmäiset elintarvikerasiat, jotka on tehty pelkästään kierrätetystä PET:stä (rPET), joka on valmistettu pakkauksista.
KP-trayx