Panttijärjestelmällä vahva kannatus Suomessa

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2020-03-08
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Norstatin tekemän kyselytutkimuksen kaikki vastanneet pitävät Suomen nykyistä vaihtelevan pantin järjestelmää helppona käyttää ja ymmärtää. Lisäksi 87 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että vaihteleva pantti on ostajille reilumpi vaihtoehto kuin kiinteä panttisumma, jollaista käytetään esimerkiksi Saksassa.

Suomen vaihtelevassa panttijärjestelmässä kuluttajat maksavat juomapakkauksista pantin, jonka suuruus vaihtelee 10 sentistä 40 senttiin riippuen pakkauksen koosta ja materiaalista. Pakkauksesta riippuvaista panttijärjestelmää kannatetaan laajasti Pohjoismaissa Norstatin tekemien kyselyjen mukaan.

Aktivistien mielestä muiden maiden tulisi seurata perässä ja ottaa käyttöön vaihtelevan pantin järjestelmä. Heidän mukaansa kiinteä panttisumma saattaa motivoida kuluttajia ostamaan suuria kahden litran PET-muovipulloja, sillä kiinteä panttisumma korottaa pienten juoma-annosten hintaa merkittävästi verrattuna isompiin annoksiin.

Vaihteleva pantti kannustaa kierrättämään

Norstatin kyselyyn osallistui 1020 yli 18-vuotiasta suomalaista helmikuussa 2020. Toimeksiannon kyselylle teki kansainvälinen yritysten, poliitikkojen ja aktivistien liitto Nature 2030, jonka tavoitteena on auttaa ympäristöä 2020-luvulla. Nature 2030:n mukaan Suomen vaihtelevan pantin järjestelmää tulisi jäljitellä kaikissa maissa, joissa harkitaan muovijätettä vähentävän ja kierrätykseen kannustavan järjestelmän ottamista käyttöön.

”Suomen panttijärjestelmä on loistava esimerkki siitä, mitä voimme tehdä todellisen kiertotalouden rakentamiseksi. Suomalaiset kannattavat järjestelmää, koska se tarjoaa reilun ratkaisun ostajille, kannustaa kierrättämiseen ja torjuu jätettä”, sanoo Professori Leena Aarikka-Stenroos, Teknologia- ja innovaatiojohtamisen tutkimusryhmän johtaja Tampereen teknillisestä yliopistosta.

Jatka lukemista

Dayton osti Thomekon elintarviketoiminnot

Päivittäistavara-, horeca- ja elintarvikealan laitteita ja huoltopalveluita toimittava Dayton Oy on ostanut Thomekon elintarviketeollisuuskone- ja -laitetoiminnot Suomessa. Dayton nousee kaupalla elintarviketeollisuuden kokonaisratkaisujen johtavaksi tarjoajaksi toimitusjohtaja Pekka Tiaisen mukaan.
dayton-tiainen-elintarviketeollisuus

Huhtamäki lahjoittaa kerta-astioita kriisiavuksi

Huhtamäki lahjoittaa tuotteittaan terveydenhuollon toimijoille, esimerkiksi yli kuusi miljoonaa kerta-astiaa sairaaloille ja hoitokodeille ympäri Eurooppaa ruokahygienian ja -turvallisuuden varmistamiseksi poikkeustilanteessa. Yhtiö tuottaa myös visiirejä ja avustaa Punaista Ristiä.
huhtamäki-ruokapakkaukset-food-service

Muovikasseja korvataan muilla materiaaleilla

Yhä useampi suomalainen pakkaa ruokaostoksensa muuhun kuin muovikassiin. S-ryhmän ruokakaupoissa muovikassien myynti laski neljä prosenttia vuodesta 2018 vuoteen 2019. Vain joka neljäs asiakas ostaa muovikassin kauppakäynnillään. Yhä useampi asiakas käyttää biohajoavaa kassia, paperikassia tai kestokassia.
s-ryhmä-muovikassit-kangaskassit

Raflatacilta PP-etikettikalvoa kierrätysmuovista

UPM Raflatac tuo markkinoille ensimmäisenä PP-etikettimateriaalin, joka on tehty kierrätysmuovista. Materiaalissa käytetään kemian teollisuuden SABIC-yrityksen kierrätysratkaisua PP-tuotteille.
Jar of peanut butter and peanuts

Uusimmat uutiset

Drupa alkoi - tässä on 18 vinkkiä messuille

Ensimmäistä kertaa vuoden 2016 jälkeen Drupa järjestetään Düsseldorfissa. Jättimessuilla on monen vuoden jälkeen paljon uutta esiteltävää, erityisesti pakkausalasta kiinnostuneille. Eikä niitä kutsuta syyttä yhä useammin Drupack-messuiksi. Tästä löydät vinkkejä, joita kävijät voivat nähdä messuilla. Packnews on luonnollisesti paikalla.
DRUPA24_01x

Diageo testaa PulPacin paperisia Baileys-pulloja Barcelonan festivaaleilla

Diageo testaa kuivamuotoiltua kuitupulloa, joka koostuu 90-prosenttisesti paperista, jossa on ohut muovivuoraus ja foliotiiviste. Koe toteutetaan yhteistyössä PA Consultingin kanssa, joka on osa Bottle Collectivea yhdessä PA:n ja Pulpacin kanssa.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottlesx

Burger King testaa uudelleenkäytettäviä biomukeja

Restel Oy kokeilee neljässä toimipisteessään uudelleenkäytettäviä juomamukeja, jotka on valmistettu biopohjaisesta ja kierrätettävästä Sulapac-materiaalista.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

"Olemme ylpeitä kuin kukot” – Orapac toivoo voittavansa Packnorth Award 2024:n

Suomalainen Oy Orapac AB on yksi yrityksistä, joka haluaa voittaa Packnorth Award 2024 -palkinnon. Kilpailutyö, jota he kutsuvat Greenboxiksi, on periaatteessa yksinkertainen: laatikko kannella. Se on kuitenkin valmistettu täysin kierrätetyistä kuiduista ja eristää lämpöä ja kylmää paremmin kuin EPS-pakkaus edellyttää. Otimme yhteyttä Orapacin toimitusjohtaja Fredric Tidströmiin ja varatoimitusjohtaja Torbjörn Nyholmiin saadaksemme lisätietoja.
Greenbox