Stora Enso myy Hylten paperitehtaan, Anjala pidetään

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2023-01-27
PÄIVITETTY: 2023-03-01
Anjalan paperitehdas Kuva: Stora Enso

Stora Enso on allekirjoittanut sopimuksen yhtiön Ruotsissa sijaitsevan Hylten paperitehtaan ja siihen liittyvän omaisuuden myymisestä Ruotsissa toimivalle Sweden Timberille, joka on keskikokoinen sahayhtiö. Kaupan arvo on noin 18 miljoonaa euroa ja sen odotetaan toteutuvan vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla. Stora Enso on päättänyt lopettaa Anjalan tehtaan myyntiprosessin.

Hylten tehtaan myynti, sekä Anjalan tehtaan pitäminen yhtiöllä päättää Stora Enson maaliskuussa 2022 ilmoittaman suunnitelman luopua paperiliiketoiminnasta. Stora Enso keskittyy strategiansa mukaisesti uusiutuvien tuotteiden pitkän aikavälin kasvupotentiaaliin pakkauksissa, rakentamisen ratkaisuissa ja biomateriaali-innovaatioissa.

– Olen iloinen siitä, että Sweden Timber jatkaa Hylten paperitehtaan asiakkaiden palvelemista tavoitteenaan kehittää toimintaa edelleen. Tutkittuamme eri vaihtoehtoja olemme todenneet, että Anjalan tehtaan pitäminen yhtiöllämme on sen myyntiä kannattavampaa, sanoo Seppo Parvi, Stora Enson talousjohtaja.

Hylten tehtaan vuosikapasiteetti on 245 000 tonnia sanomalehtipaperia. Vuoden 2021 lukujen perusteella myynnin odotetaan pienentävän Stora Enson vuotuista liikevaihtoa noin 90 miljoonalla eurolla. Stora Enso kirjaa vuoden 2022 viimeiselle neljännekselle kirjatun 19 miljoonan euron arvonalentumistappion lisäksi vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä IFRS-liiketulokseensa noin 35 miljoonan euron myyntitappion vertailukelpoisuuteen vaikuttavana eränä riippuen tarkennuksista kaupantekopäivänä. Kauppa ei vaikuta Stora Enson Packaging Solutions -divisioonan Hylten tehtaalla sijaitseviin muotoonpuristetun kuidun ja biokomposiittitoimintoihin.

Sekä Anjalan että Belgiassa sijaitsevan Langerbruggen paperitehtaat liitettiin Packaging Materials -divisioonaan 1. tammikuuta 2023. Anjalan tehdas hyötyy jo nyt integroidusta toiminnasta lähellä sijaitsevan Stora Enson Inkeroisten kartonkitehtaan kanssa, muun muassa yhteisten raaka-aineiden ja energian hankinnan kautta. Yhtiön Langerbruggen tehtaalla on meneillään kannattavuusselvitys, jossa tutkitaan mahdollisuutta muuntaa toinen tehtaan paperilinjoista kartonkia valmistavaksi linjaksi. Tutkimus saataneen päätökseen vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla.

Anjalan ja Langerbruggen tehtaat jatkavat paperintuotantoa ja asiakkaidensa palvelemista. Hylten tehtaan myynnillä Sweden Timberille ei ole välitöntä vaikutusta tehtaan tuotantoon tai asiakastoimituksiin. Aiemmin julkistetun Maxaun paperitehtaan myynnin Schwartz Produktionille odotetaan toteutuvan kuluvan vuoden alussa. Nymöllan paperitehtaan myynti saatiin päätökseen 2. tammikuuta, ja omistus siirtyi Sylvamolle.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Muuttaako uusi nestekartonkipakkaus markkinat?

Pakkausalan lehdistöä kokoontui 15. toukokuuta Amsterdamiin ottamaan osaa täysin uuden pakkausratkaisun lanseeraukseen. Tilaisuuden järjesti Zotefoams, joka väittää olevansa ”gamechanger”. Pitäisikö suurten nestekartonkipakkausten valmistajien tuntea olonsa uhatuksi?
rezorce

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

Biomuovilla on oleellisesti pienemmät CO2-päästöt verrattuna perinteiseen muoviin

Iso-Britanniassa, Kiinassa ja Sveitsissä olevat tutkijat ovat osoittaneet, että kun fossiilinen muovi korvataan biohajoavalla biomuovilla, syntyy merkittävästi vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Näin kirjoittaa Nordisk Bioplast-yhdistys omilla verkkosivuillaan.
Global warming concept

Packnews-lehti täyttää 90 vuotta – paluu vuoteen 1977

Packnews-lehti (aiemmin nimeltään nord emballage) täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Se saattaa olla maailman vanhin pakkausalan lehti. Toimitus on viime vuosina selaillut vanhoja lehtiä ja julkaissut niistä parhaita paloja, joista yksi on tässä artikkelissa.
Letpak