Selluloosapohjaisen elintarvikepakkausmateriaalin teollista tuotantoa testataan

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2021-01-28
PÄIVITETTY: 2023-01-18


VTT testaa selluloosasta ja rasvahapoista valmistettua Thermocell-muovikalvoa elintarvikepakkausten tuotantoon yhteistyössä Arla Foodsin, Pauligin ja Wipakin kanssa. Uusiutuvista ainesosista valmistettua Thermocell-muovimateriaalia aiotaan käyttää fossiilisen muovin tapaan. Kehitystyön ansiosta monet kalvon ominaisuudet vastaavat jo elintarviketeollisuuden vaatimuksia ja yhteistyö on edennyt teollisen tuotannon testaukseen.

Pakkausmateriaalien uusiutuva alkuperä ja kierrätettävyys kiinnostavat yhä enemmän niin kuluttajia kuin pakkaajiakin. Öljypohjaisille eli fossiilisille muoveille etsitään biopohjaisia vaihtoehtoja, joita voisi työstää, käyttää ja kierrättää kuten perinteisiä muoveja. Yhdeksi ratkaisuksi on nousemassa kasvien rakenneaine, selluloosa, joka koostuu muovien tapaan suurista polymeerimolekyyleistä. Kun selluloosaa tuotetaan puusta, se ei kilpaile ruoantuotannon kanssa, kuten moni muu biomateriaali. Lisäksi selluloosan tuotannossa on jo vakiintuneet ja tehokkaat tuotantomenetelmät. Selluloosasta puuttuu alun perin kuitenkin yksi pakkausmuoveille tärkeä ominaisuus: termoplastisuus eli lämpömuovattavuus.

VTT:n kehittämän menetelmän avulla selluloosasta ja biopohjaisista rasvahapoista voidaan tuottaa termoplastista Thermocell-muovia, joka sopii muun muassa kappaletavaroiden valuun, paperin ja kartongin päällystämiseen sekä 3D-tulostamiseen. Kehitystyön painopiste on tällä hetkellä kalvojen valmistuksessa ekstruusio- eli suulakepuristusmenetelmällä.

Testeissä on siirrytty laboratoriosta isommille koneille ja samalla kalvon laatua on parannettu. Hankkeen tavoitteena on osoittaa, että Thermocell-kalvoa voidaan valmistaa teollisesti samoilla laitteilla kuin perinteisiä muovikalvoja ja että sen ominaisuudet sopivat elintarviketeollisuuden tarpeisiin.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB