S-ryhmä tähtää kierrätettävyyteen ja kestävään muovin käyttöön

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2020-08-03
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Kotimaista-jauheliha pakataan nyt ohuempaan muovikääreeseen aiemman muovikaukalon sijaan, ja viinirypäleet pakataan rasiaan, jonka kansi on korvattu muovikalvolla. Näillä ja lukuisilla muilla pakkausuudistuksilla S-ryhmä säästää reilusti yli 100 tonnia muovia vuodessa.

S-ruokakauppojen hedelmä- ja vihannesosastoilta löytyy useita esimerkkejä uudistuneista, aiempaa vastuullisemmista tuotepakkauksista. Monissa pakkauksissa materiaalin määrää on vähennetty tai muovia on korvattu kartongilla. Lisäksi pakkausten uudelleenkäyttöä edistetään erityisesti logistiikassa: esimerkiksi uudelleenkäytettävien hedelmä- ja vihanneslaatikoiden käyttö on jatkuvassa kasvussa – vuoden 2019 aikana käyttö lisääntyi 22 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Elintarvikkeiden ohella myös muita S-ryhmän omien merkkien tuotteita on nyt siirretty uusiin pakkauksiin. Esimerkiksi pyykin- ja astianpesuaineiden pakkauksista on korvattu neitseellistä muovia kierrätysmuovilla 10 tonnin vuosivauhdilla. Alusvaatteiden henkarit on korvattu kokonaan kierrätysmuovisilla, ja yöasujen ja kylpytakkien pakkausmuovin määrää on saatu vähennettyä noin 3 tonnia vuodessa.

Pakkausuudistusten tarkoituksena on tehdä pakkauksista paremmin kierrätettäviä, lisätä uusiutuvien ja kierrätettävien materiaalien käyttöä sekä edistää kestävää muovin käyttöä. Taustalla on S-ryhmän vuonna 2018 tekemä muovilinjaus, johon liittyen S-ryhmän ruokakaupoissa ja ravintoloissa vähennettiin muun muassa muovikassien ja -pillien käyttöä ja pakkausten kierrätysohjeita on selkeytetty asiakkaan muovinlajittelua helpottamaan.

Tärkeintä uusien pakkausten suunnittelussa on, että ne toimivat tehtävässään eli suojaavat tuotetta, parantavat säilyvyyttä ja minimoivat hävikkiä. Jotta tuote saadaan turvallisesti ja ehjänä perille asiakkaan käyttöön, on pakkauksen toimittava niin tuotannossa, logistiikassa kuin myymälässäkin. Lisäksi pakkauksen kierrätettävyys on huomioitava koko ajan paremmin. S-ryhmän tavoitteena onkin, että kaikki S-ruokakauppojen omien merkkien tuotepakkaukset ovat kierrätettäviä vuoden 2022 loppuun mennessä.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Drupa alkoi - tässä on 18 vinkkiä messuille

Ensimmäistä kertaa vuoden 2016 jälkeen Drupa järjestetään Düsseldorfissa. Jättimessuilla on monen vuoden jälkeen paljon uutta esiteltävää, erityisesti pakkausalasta kiinnostuneille. Eikä niitä kutsuta syyttä yhä useammin Drupack-messuiksi. Tästä löydät vinkkejä, joita kävijät voivat nähdä messuilla. Packnews on luonnollisesti paikalla.
DRUPA24_01x

Diageo testaa PulPacin paperisia Baileys-pulloja Barcelonan festivaaleilla

Diageo testaa kuivamuotoiltua kuitupulloa, joka koostuu 90-prosenttisesti paperista, jossa on ohut muovivuoraus ja foliotiiviste. Koe toteutetaan yhteistyössä PA Consultingin kanssa, joka on osa Bottle Collectivea yhdessä PA:n ja Pulpacin kanssa.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottlesx

Burger King testaa uudelleenkäytettäviä biomukeja

Restel Oy kokeilee neljässä toimipisteessään uudelleenkäytettäviä juomamukeja, jotka on valmistettu biopohjaisesta ja kierrätettävästä Sulapac-materiaalista.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

"Olemme ylpeitä kuin kukot” – Orapac toivoo voittavansa Packnorth Award 2024:n

Suomalainen Oy Orapac AB on yksi yrityksistä, joka haluaa voittaa Packnorth Award 2024 -palkinnon. Kilpailutyö, jota he kutsuvat Greenboxiksi, on periaatteessa yksinkertainen: laatikko kannella. Se on kuitenkin valmistettu täysin kierrätetyistä kuiduista ja eristää lämpöä ja kylmää paremmin kuin EPS-pakkaus edellyttää. Otimme yhteyttä Orapacin toimitusjohtaja Fredric Tidströmiin ja varatoimitusjohtaja Torbjörn Nyholmiin saadaksemme lisätietoja.
Greenbox