Ruokavirastolta helpotuksia elintarvikkeiden pakkausmerkintöihin

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2022-03-24
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Ukrainan sodan aiheuttama tilanne vaikeuttaa elintarvikkeissa käytettävien raaka-aineiden saantia Ukrainasta ja Venäjältä. Saatavuusongelmien vuoksi elintarvikevalmistajat voivat joutua tekemään muutoksia valmistusaineisiin, jolloin elintarvikkeen koostumuksen ei välttämättä tarvitse täysin vastata pakkausmerkinnöissä annettuja tietoja.

Paivittaistavarakauppa ry ja Elintarviketeollisuusliitto ry ovat lähestyneet Ruokavirastoa, jotta lainsäädännössä asetettuihin pakkausmerkintävaatimuksiin saataisiin poikkeustilanteen ajaksi joustoja.  Myös EU-tasolla on todettu, että jäsenvaltioiden on mahdollista joustaa mm. pakkausmerkintävaatimuksista raaka[1]aineiden saatavuusongelmien vuoksi. Ruokavirasto myöntääkin nyt helpotuksia pakkausmerkintöihin Suomessa, jotta varastossa olevat pakkausmateriaalit voidaan käyttää. Elintarviketurvallisuus ei saa kuitenkaan vaarantua.

Elintarvikkeen raaka-aineista voi päätöksen mukaan korvata toisella raaka-aineella tai jättää pois merkitykseltään vähäisiä raaka-aineita. Tarvetta korvaavien raaka-aineiden käyttöön on tällä hetkellä erityisesti kasviöljyissä.

Jos korvaava ainesosa on yleisesti allergioita tai intoleransseja aiheuttava aine, tulee se aina ilmoittaa pakkausmerkinnöissä esimerkiksi tarroittamalla. Yritysten tulee kertoa ainesosamuutoksista ja korvaavista raaka-aineista vähintään yrityksensä verkkosivuilla – tieto pitää toimittaa myös kaupalle. Myös elintarvikkeen oikea ravintoarvotieto on kerrottava pakkauksessa, jos korvaava raaka-aine muuttaa merkittävästi tuotteen ravintosisältöä haitallisemmaksi. Koska elintarvikkeiden ainesosien tulee olla jäljitettävissä on niiden alkuperämaa ilmoitettava pakkauksessa.

Nyt tehty Ruokaviraston päätös koskee tavanomaisia elintarvikkeita.

Lue Ruokaviraston päätös

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB