Puuvaahto korvaamaan muovia ja styroksia

JULKAISTU: 2021-03-16
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Aalto-yliopiston Älyä vaahtoihin -tutkimushankkeessa kehitetään puupohjaisia vaahtomateriaaleja tekoälyn avulla. Puupohjaiset vaahtomateriaalit voivat korvata styroksin ja kuplamuovin esimerkiksi pakkauksissa. Puuvaahto kestää iskuja ja kuumuutta ja sopii jopa syötäväksi.

– Hanke perustuu biomimetiikkaan, jossa jäljitellään luonnon ilmiöitä. Pyrimme tekoälyn avulla kehittämään vaahtoa, jolla on puun kaltaisia ominaisuuksia, kuten lujuus, joustavuus ja lämmönkestävyys, sanoo professori Mikko Alava Aalto-yliopistosta.

Tutkijat pyrkivät optimoimaan vaahdon ominaisuuksia. Esimerkiksi ligniinin, puukuidun ja laponiitin eli nanosaven seoksesta voi syntyä iskun- ja kosteudenkestävää vaahtoa, jolla voidaan korvata muovia.

Ligniini on puukuitujen sidosaine. Kuivattuna vaahtona se on kovaa, kestää vettä ja jopa johtaa sähköä.

– Hankkeessa hyödynnetään koneoppimista. Sen avulla hylätään turhat materiaaliyhdistelmät ja prosessit, mikä nopeuttaa kehitystyötä huomattavasti, kertoo tutkijatohtori Juha Koivisto.

Erikoisinta vaahdossa on, että se on syötävää.

– Menetelmän avulla voidaan valmistaa esimerkiksi porkkana-, puolukka-, karpalo- tai punajuurijauheesta vaahtoa ja siitä lastuja, jotka ovat kuin sipsejä, sanoo Koivisto.

Vaahtoja voidaan valmistaa eri tekniikoilla. Paperinvalmistustekniikalla syntyy juuri halutun paksuista materiaalia, mutta menetelmä on hidas. Pursottamalla tai 3D-tulostuksessa saadaan taas kovia, pitkulaisia kuplia, jotka tekevät rakenteesta vahvan. Vaahto sopii myös rakennuseristeeksi, koska se on kevyttä, eristää lämpöä ja on lujaa. Se kestää vettä, mikä tekee siitä turvallisempaa tulipalon sammutuksen kannalta.

Uudelle materiaalille etsitään kaupallisia sovelluksia ja markkinoita Business Finlandin rahoituksella. Kaupallistaminen ja esimerkiksi pakkauskäyttö edellyttää, että vaahto todella on biohajoavaa, edullista ja että sitä on saatavilla paljon.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Atria ostaa ruotsalaisen Gooh-valmisruokayhtiön

Atria Sweden AB ostaa ruotsalaisen valmisruokayhtiön Goohin koko osakekannan.
gooh

Syklo suunnittelee muovinkierrätyslaitoksen rakentamista Hyvinkäälle

Kapasiteetiltaan 50 000 tonnin muovinkierrätyslaitos kasvattaa valmistuttuaan Suomen muovinkierrätyskapasiteettia jopa 50 prosenttia.
Suomen

GRAI yksilöi uudelleenkäytettävät pakkaukset

GS1:n GRAI-tunnistetta ​​käytetään yksilöimään uudelleenkäytettäviä kuormankantajia ja palautusjärjestelmien pakkauksia.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (89)

ScanStar -ja ScanStar Student kilpailujen ilmoittautuminen on käynnissä

Yhteispohjoismaisen ScanStar-pakkaussuunnittelukilpailun ilmoittautuminen on käynnissä. Kilpailun ohessa järjestetään myös opiskelijakilpailu ScanStar Student.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (86)