EU-parlamentti päätti omasta kannastaan pakkaus- ja pakkausjäteasetukseen

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2023-11-28
PÄIVITETTY: 2023-12-20

EU-komissio julkisti noin vuosi sitten 30.11.2022 ehdotuksen pakkaus- ja pakkausjäteasetukseksi (englanniksi Packaging and Packaging Waste Regulation eli PPWR). Komission tavoitteena on ollut vaikuttaa kolmeen merkittävään yhteiskunnalliseen haasteeseen: ennestään korkean ja kasvavan pakkausjätteen määrän vähentäminen, esteiden poistaminen kiertotalouden kehittymisen tieltä ja kierrätetyn raaka-aineen käytön lisääminen muovipakkauksissa.

Komission esityksessä on reilusti yli sata sivua ja artiklojakin on 64. Liitteineen ja lähes 500 sivun vaikutustenarviointeineen kyseessä on melkoinen paketti. Harmillista on, että komission esitys on huonosti valmisteltu ja vielä huonommin perusteltu.

Erityisesti nuoret ovat nostaneet ympäristöasiat tärkeysjärjestyksessä ihan kärkeen. Meillä vanhemmilla on usein ollut tapana tasapainoilla talouden ja ympäristön välillä. Ympäristöasiat ovat meille kaikille tärkeitä; olemme lähes yksimielisiä siitä, että ympäristön tilaa tulee parantaa ja maapallo pitää pitää hyvänä ja terveellisenä asuinympäristönä myös tuleville sukupolville.

Koska kuluttajien halut ja tarpeet ohjaavat yrityksiä, on yrityksissä herätty huomaamaan ympäristöasioiden tärkeys. Suurin osa kuluttajabrändien omistajista painottaa ympäristöystävällisyyttään ja vastuullisuuttaan. Yritysten perimmäisenä tavoitteena on luonnollisesti myynnin lisääminen.

Komissio ehdotti, että valitaan poliittisesti ympäristön kannalta parhaat pakkausratkaisut ja lyödään samantien lukkoon erittäin kunnianhimoiset tavoitteet vuoteen 2040 asti. Koska komission kuvaamaa maailmaa, mm. kuluttajapakkausten laajaa uudelleenkäyttöä ei ole olemassa missään päin maapalloa, ei siitä näin ollen ole voitu tehdä kuin teoreettista vaikutustenarviointia, vaikuttaa esitys vahvasti ideologian ja tunteen vallassa tehdyltä. On erikoista, että komissio ei ole halunnut myöntää tieteen roolia maailmassa. Tieteen perusolettamushan on, että me emme tiedä kaikkea ja siksi pitää tutkia ja hyväksyä uusi tieto, joka saattaa kumota entiset uskomukset.

EU:n yhteispäätösmenettelyn mukaisesti europarlamentti muodostaa oman kantansa komission esitykseen ja samoin tekee jäsenmaiden hallitusten eli eli EU:n neuvosto. Lopuksi neuvotellaan kolmikannassa ja etsitään yhteistä näkemystä.

Jo nyt tiedetään, että parlamentti ja neuvosto eivät sellaisenaan niele komission heikosti valmisteltua esitystä. Parlamentti päätti omasta kannastaan 22.11.2023. Parlamentin mielestä kierrätyksen tulee olla vaihtoehto uudelleenkäytölle. Myöskään kategorisia kieltoja ei parlamentti kannata. Parlamentin kanta on maalaisjärjen mukainen; jos pakkaus pystytään kierrättämään riittävän kattavasti ja sen ympäristövaikutukset osoitetaan elinkaarianalyysilla pienemmiksi, se riittäköön.

Lopullinen päätös tullaan tekemään komission, parlamentin ja neuvoston kolmikantaneuvotteluissa. Valmista pitää tulla kevättalvella 2024 ennen kuin parlamentti jää vaalitauolle. Meillä kaikille asiasta kiinnostuneille riittää siis jännitettävää vielä moneksi kuukaudeksi.

Koska pakkaus ja pakkausjäteasetuksen kohtalo ei ratkea ennen joulua, voidaan rauhassa keskittyä joulun viettoon ja miettiä EU-sääntelyn kiemuroita sen jälkeen, kun joulun herkut on sulateltu. Toivotan kaikille Pakkaus-lehden lukijoille oikein rauhallista joulua ja menestyksekästä uutta vuotta 2024!

Antro Säilä

Kirjoitus on Pakkaus-lehden 7/2023 pääkirjoitus

Jatka lukemista

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

UPM sponsoroi Pentawardsia korostaakseen kestävää muotoilua

UPM laajentaa yhteistyötään kansainvälisen pakkaussuunnitteluyhteisön Pentawardsin kanssa ja ryhtyi sen yhdeksi pääsponsoreista.
pentawards

Uusi paperipakkaus korvaa laminoinnin

UPM Specialty Papers ja Fazer ovat yhteistyössä kehittäneet uudenlaisen pakkauksen Fazerin Kaurainen Riisipiirakoille. Perinteinen muovilaminoitu pakkauspaperi on korvattu edistyksellisellä paperisella ratkaisulla. Uusi pakkaus on tiedotteen mukaan paremmin kierrätettävä, eikä sen erityisominaisuuksista ole tingitty.
fazerx

Stora Ensolta uusi vuokapakkaus

Stora Enso esitteli PacTec-messuilla uuden vastuullisen elintarvikkeiden aaltopahvipakkauksen. Ondarove on kuitupohjainen ja helposti kierrätettävä vuokapakkaus, joka säästää materiaalia ja vähentää muovin käyttöä. Siihen voidaan painaa sekä sisä- että ulkopintaan.
stora ensoc

Uusimmat uutiset

Mikroaallot vaihtoehtona muovinkierrätyksessä

Muovipakkausten kierrätyksessä vaihtoehtoina ovat mekaaninen tai kemiallinen kierrätys. Drupa-messuilla esiteltiin kolmas vaihtoehto kemiallisen kierrätyksen rinnalle. Siinä mikroaallot tekevät työn.
Florian-Turkx

EFI ajattelee laatikon ulkopuolelta – lanseerasi ainutlaatuisen painosysteemin aaltopahvipakkauksille

Drupa-messuilla EFI esitteli yhdessä Packsizen kanssa personoidun täysväripainatukseen aaltopahvipakkauksille.
EFI

Scanpack 2024 -messuohjelma on julkaistu!

Skandinavian suurimman pakkausalan messun, Scanpackin pääohjelma on julkaistu. Scanpack järjestetään Svenska Mässanissa Göteborgissa 22.–25. lokakuuta. Näyttelyssä on 400 näytteilleasettajaa ja lisäksi vierailijoille on tarjolla laaja, lähes sadan numeron ohjelma.
Talare-pa-Scanpack-SVx

Nyt voi pantata God Morgonin mehupurkkeja

God Morgon aloitti yhteistyön Bowerin kanssa ja tarjoaa nyt panttia mehupurkeilleen. Tavoitteena on lisätä pakkausten kierrätystä tarjoamalla erilaisia etuja, kun pantti on rekisteröity.
God Morgon on yksi Ruotsin suurimmista mehuvalmistajista ja myy yli 15 miljoonaa mehupurkkia vuodessa Ruotsissa. Kuva: Lehdistökuva