Paperipullon kehittämiseen lisää panoksia

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2019-10-11
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Isot kansainväliset yritykset panostavat nyt lisää paperipullon kehittämiseen. Coca-Cola on Carlsbergin, BillerudKorsnäsin ja ALPLAn kanssa mukana Paboco on start-up-yrityksessä, joka on kehittänyt uuden paperipullon prototyypin. Siinä on eri tuotteisiin erikseen valittava suojapinnoite, joka kierrätettäessä erotetaan paperista.

Pabocon tavoitteena on kehittää ensimmäinen täysin biopohjainen ja kierrätettävä paperipullo, jota olisi mahdollista käyttää jokapäiväisten kuluttajatuotteiden kuten hiilihapollisten ja -hapottomien juomien tai kosmetiikan pakkaamiseen. Pacobo aloitti vuonna 2015. Yritys on ruotsalaisen paperipakkausmateriaaleja kehittävän BillerudKorsnäsin ja juomapakkauksien valmistamiseen erikoistuneen itävaltalaisen ALPLAn yhteisyritys.

Perjantaina 11.10. julkistetun ensimmäisen sukupolven paperipullon rakenne perustuu uusiutuvaan paperimateriaaliin. Pakkauksessa on eri tuotteisiin erikseen valittava suojapinnoite, joka kierrätettäessä erotetaan paperista. Seuraavassa vaiheessa pyritään tehostamaan pakkauksen valmistusteknologiaa ja edistämään kokonaan kierrätettävän pullon kehitystä. Seuraava tavoite on, että pakkauksen suojapinnoite olisi biopohjaisesta materiaalista ja kierrätettävissä. Luontoon päätyessä pakkaus myös hajoaisi ilman haittoja.

Myös suomalainen maaliyhtiö Teknos on mukana hankkeessa. Teknoksen innovaatiojohtaja Tuomas Aspiala kertoo Kauppalehdelle, että yritystä on pyydetty mukaan kehittämään pinnoitetta pulloon, kun sopivaa pinnoitetta ei onnistuttu kehittämään. Aspialan mukaan nyt esiteltiin ensimmäisen sukupolven paperipullo, jonka ulkopuolinen pinnoite on Teknoksen. Pullo ei Aspialan mukaan vielä ole biopohjainen, eikä biohajoava.

Pullohankkeessa ovat mukana myös L’Oreal ja Absolut.

Perjantaina julkistettiin myös toinen puupullon prototyyppi, jota Carlsberg käytti olutpullona. Pullossa on erillinen irroitettava suojakalvo sisällä.

Jatka lukemista

Dayton osti Thomekon elintarviketoiminnot

Päivittäistavara-, horeca- ja elintarvikealan laitteita ja huoltopalveluita toimittava Dayton Oy on ostanut Thomekon elintarviketeollisuuskone- ja -laitetoiminnot Suomessa. Dayton nousee kaupalla elintarviketeollisuuden kokonaisratkaisujen johtavaksi tarjoajaksi toimitusjohtaja Pekka Tiaisen mukaan.
dayton-tiainen-elintarviketeollisuus

Huhtamäki lahjoittaa kerta-astioita kriisiavuksi

Huhtamäki lahjoittaa tuotteittaan terveydenhuollon toimijoille, esimerkiksi yli kuusi miljoonaa kerta-astiaa sairaaloille ja hoitokodeille ympäri Eurooppaa ruokahygienian ja -turvallisuuden varmistamiseksi poikkeustilanteessa. Yhtiö tuottaa myös visiirejä ja avustaa Punaista Ristiä.
huhtamäki-ruokapakkaukset-food-service

Muovikasseja korvataan muilla materiaaleilla

Yhä useampi suomalainen pakkaa ruokaostoksensa muuhun kuin muovikassiin. S-ryhmän ruokakaupoissa muovikassien myynti laski neljä prosenttia vuodesta 2018 vuoteen 2019. Vain joka neljäs asiakas ostaa muovikassin kauppakäynnillään. Yhä useampi asiakas käyttää biohajoavaa kassia, paperikassia tai kestokassia.
s-ryhmä-muovikassit-kangaskassit

Raflatacilta PP-etikettikalvoa kierrätysmuovista

UPM Raflatac tuo markkinoille ensimmäisenä PP-etikettimateriaalin, joka on tehty kierrätysmuovista. Materiaalissa käytetään kemian teollisuuden SABIC-yrityksen kierrätysratkaisua PP-tuotteille.
Jar of peanut butter and peanuts

Uusimmat uutiset

Brittiläisten päivittäistavarakauppojen pakkauspomot haluavat luopua muovista, mutta se ei ole helppoa

Aquapak-pakkausyrityksen uuteen tutkimukseen otti osaa sata brittiläisen päivittäistavarakaupan pakkausvastaavaa. Heistä enemmistö (92 prosenttia) suunnittelee luopuvansa kokonaan muovin käytöstä kuluttajapakkauksissaan.
Aquapak

Muuttaako uusi nestekartonkipakkaus markkinat?

Pakkausalan lehdistöä kokoontui 15. toukokuuta Amsterdamiin ottamaan osaa täysin uuden pakkausratkaisun lanseeraukseen. Tilaisuuden järjesti Zotefoams, joka väittää olevansa ”gamechanger”. Pitäisikö suurten nestekartonkipakkausten valmistajien tuntea olonsa uhatuksi?
rezorce

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

Biomuovilla on oleellisesti pienemmät CO2-päästöt verrattuna perinteiseen muoviin

Iso-Britanniassa, Kiinassa ja Sveitsissä olevat tutkijat ovat osoittaneet, että kun fossiilinen muovi korvataan biohajoavalla biomuovilla, syntyy merkittävästi vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Näin kirjoittaa Nordisk Bioplast-yhdistys omilla verkkosivuillaan.
Global warming concept