Panimoala edelläkävijä pakkausmerkinnöissä

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2018-03-19
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenyritykset ovat jo vuosien ajan merkinneet vapaaehtoisesti ainesosaluettelon ja energiasisällön elintarvikelain mukaisesti kaikkiin kotimaassa valmistettujen oluiden, siiderien ja long drink -juomien pakkauksiin.

Laissa merkintöjä ei edellytetä, mutta ne ovat kuluttajille tärkeää tietoa, jonka pohjalta voi tehdä tietoisia valintoja. Liiton viime vuonna Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä 86 prosenttia suomalaisista piti valmistusaineiden merkitsemistä alkoholijuomiin erittäin tai melko hyödyllisenä. Energiasisällön ilmoittamista piti tarpeellisena 77 prosenttia vastaajista.

Liitto teetti viime syksynä myös ulkopuolisen arvioinnin pakkausmerkintöjen noudattamisesta. Makery Oy:n tekemän auditoinnin mukaan liiton jäsenyritykset ilmoittavat mietojen alkoholijuomien ainesosaluettelot ja energiasisällöt hyvin yksittäis- ja monipakkauksissaan. Kehitettävää on muiden ravintoarvotietojen kuin energiasisällön kertomisessa nettisivuilla.

Euroopassa ainesosaluetteloita ja energiasisältöjä aletaan vähitellen merkitä alkoholijuomiin. Euroopan komissio on pyytänyt alkoholijuoma-alalta vapaaehtoisia toimenpiteitä merkintöjen tekemisestä kaikkiin alkoholijuomiin. Euroopan alkoholiala jätti tällä viikolla yhteisen sitoumuksen ainesosaluettelon ja ravintoarvomerkintöjen ilmoittamisesta EU:n terveydestä ja elintarviketurvallisuudesta vastaavalle komissaarille Vytenis Andriukaitikselle.

 

 

 

Jatka lukemista

Raisiolle uusi toimitusjohtaja kesäkuussa

Raisio Oyj:n hallitus on nimittänyt yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi kauppatieteiden maisteri Pasi Flinkmanin. Hän aloittaa Raisio Oyj:n toimitusjohtajana 15.6.2024. Flinkman siirtyy Raisioon Orkla Suomen toimitusjohtajan tehtävästä.
Finland

Pakkaus- ja printtimessuilla vilkasta

Pakkausalan ja graafisen teollisuuden ammattitapahtuma keräsi runsaasti kävijöitä Helsingin Messukeskukseen 13.-14.3.2023. PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic 2024 -tapahtuman kävijämäärä nousi edellisestä kerrasta 36 % ja oli 4 387.
stora

Ruotsi ottaa käyttöön muovipussiveron

Ruotsin valtiopäivät on hyväksynyt muovipussiveron käyttöönoton. Se tulee voimaan toukokuun alusta ja koskee sekä muovikasseja että kaupan ohuita muovipusseja. Vero ei koske kasseja, jotka on tarkoitettu jatkuvaan käyttöön.
plast-skatt-utvald

UPM investoi uuden sukupolven biokemikaaleihin

UPM käynnistää merkittävän kasvuhankkeen biokemikaaleissa ja investoi biojalostamoon Leunassa, Saksassa. Biojalostamo tuottaa sataprosenttisesti puupohjaisia biokemikaaleja, jotka mahdollistavat siirtymän fossiilisten raaka-aineiden käytöstä kestävämpiin vaihtoehtoihin useissa kuluttajalähtöisissä lopputuotteissa, kuten pakkauksissa.
upm-biokemikaalit-rakeet

Uusimmat uutiset

Drupa alkoi - tässä on 18 vinkkiä messuille

Ensimmäistä kertaa vuoden 2016 jälkeen Drupa järjestetään Düsseldorfissa. Jättimessuilla on monen vuoden jälkeen paljon uutta esiteltävää, erityisesti pakkausalasta kiinnostuneille. Eikä niitä kutsuta syyttä yhä useammin Drupack-messuiksi. Tästä löydät vinkkejä, joita kävijät voivat nähdä messuilla. Packnews on luonnollisesti paikalla.
DRUPA24_01x

Diageo testaa PulPacin paperisia Baileys-pulloja Barcelonan festivaaleilla

Diageo testaa kuivamuotoiltua kuitupulloa, joka koostuu 90-prosenttisesti paperista, jossa on ohut muovivuoraus ja foliotiiviste. Koe toteutetaan yhteistyössä PA Consultingin kanssa, joka on osa Bottle Collectivea yhdessä PA:n ja Pulpacin kanssa.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottlesx

Burger King testaa uudelleenkäytettäviä biomukeja

Restel Oy kokeilee neljässä toimipisteessään uudelleenkäytettäviä juomamukeja, jotka on valmistettu biopohjaisesta ja kierrätettävästä Sulapac-materiaalista.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

"Olemme ylpeitä kuin kukot” – Orapac toivoo voittavansa Packnorth Award 2024:n

Suomalainen Oy Orapac AB on yksi yrityksistä, joka haluaa voittaa Packnorth Award 2024 -palkinnon. Kilpailutyö, jota he kutsuvat Greenboxiksi, on periaatteessa yksinkertainen: laatikko kannella. Se on kuitenkin valmistettu täysin kierrätetyistä kuiduista ja eristää lämpöä ja kylmää paremmin kuin EPS-pakkaus edellyttää. Otimme yhteyttä Orapacin toimitusjohtaja Fredric Tidströmiin ja varatoimitusjohtaja Torbjörn Nyholmiin saadaksemme lisätietoja.
Greenbox