Pakkauspainovärien saanti uhattuna

Teksti:Redaktionen
JULKAISTU: 2020-03-29
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Pakkauspainovärien tuotantoa uhkaa värien raaka-aineiden saatavuuden heikentyminen ja hintojen nousu. Myös tehtaiden sulkemiset maailmalla voivat heikentää värien saatavuutta, joka vaikeuttaisi myös elintarvikkeiden ja terveydenhuoltoalan pakkausten tuotantoa.

Koronapandemian takia desinfiointiaineiden kysyntä on kasvanut räjähdysmäisesti, ja tämän takia myös etanolin kysyntä on paikoin tarjontaa suurempaa. Etanolin hinta on noussut jyrkästi, mikä nostaa liuotinvärien tuotantokustannuksia. Värien saantia heikentävät myös yleiset tehtaiden sulkemiset maailmalla.

Värien valmistaja Sun Chemical nostaa tilanteen vuoksi liuotinvärien ja lakkojen hintoja Euroopassa 1.4. lukien. Hintojen nosto vaihtelee tuotteittain ja on voimassa tilanteen normalisoitumiseen asti.
Värien ja lakkojen valmistajat pelkäävät lisäksi, että etanolipula voi johtaa sen saatavuuden rajoittamiseen vain terveydenhuoltoalalle.

Myös toinen värien valmistaja Flint Group on tiedottanut nostavansa kaikkien liotinvärien ja lakkojen hintoja 1.4. lukien. Korotus toteutetaan tilapäisellä lisämaksulla. Yhtiö seuraa lisäksi kaikkien muiden raaka-aineiden, kuten pigmenttien, kustannuskehitystä tarkasti.

British Coatings Federation on Printweek-lehden mukaan varoittanut elinkeinoministeriötä, että keskeisten raaka-aineiden saatavuuden heikentyminen voi haitata alan kykyä tuottaa värejä elintarvikepakkauksien ja muiden tärkeiden tuotteiden pakkauksien painamiseen. Kyse on erityisesti etanolin ja n-propanolin saatavuudesta.

Myös Euroopan painovärien valmistajien yhdistys EuPIA on varoittanut, että painovärien saatavuus voi haitata elintarvikkeiden ja terveydenhuoltoalan pakkausten tuottamista. Saatavuutta voivat erityisesti heikentää tavaroiden tuonnin rajoitukset sekä pula värien raaka-aineista.

Värien valmistaja hubergroup on varoittanut, että pandemia voi vaikeuttaa tuotteiden toimituksia. Konsernilla on tuotantolaitoksia mm. Italiassa ja Intiassa. Italiassa tuotanto on voinut jatkua hallituksen luvalla. Intiassa tilanne on epäselvä hallituksen määrättyä 21 päivän sulkemisen tehtaillekin.

Jatka lukemista

Dayton osti Thomekon elintarviketoiminnot

Päivittäistavara-, horeca- ja elintarvikealan laitteita ja huoltopalveluita toimittava Dayton Oy on ostanut Thomekon elintarviketeollisuuskone- ja -laitetoiminnot Suomessa. Dayton nousee kaupalla elintarviketeollisuuden kokonaisratkaisujen johtavaksi tarjoajaksi toimitusjohtaja Pekka Tiaisen mukaan.
dayton-tiainen-elintarviketeollisuus

Huhtamäki lahjoittaa kerta-astioita kriisiavuksi

Huhtamäki lahjoittaa tuotteittaan terveydenhuollon toimijoille, esimerkiksi yli kuusi miljoonaa kerta-astiaa sairaaloille ja hoitokodeille ympäri Eurooppaa ruokahygienian ja -turvallisuuden varmistamiseksi poikkeustilanteessa. Yhtiö tuottaa myös visiirejä ja avustaa Punaista Ristiä.
huhtamäki-ruokapakkaukset-food-service

Raflatacilta PP-etikettikalvoa kierrätysmuovista

UPM Raflatac tuo markkinoille ensimmäisenä PP-etikettimateriaalin, joka on tehty kierrätysmuovista. Materiaalissa käytetään kemian teollisuuden SABIC-yrityksen kierrätysratkaisua PP-tuotteille.
Jar of peanut butter and peanuts

Tampereella kehitetään biomateriaaleja

VTT, Tampereen ammattikorkeakoulu ja rakennus- sekä pakkausalaan liittyvät yritykset kehittävät kestävämpiä ja ympäristöystävällisempiä materiaaleja uusiin sovelluksiin. BeLight-hankkeen tavoitteena on myös verkostoituminen, kansainvälistyminen sekä muovin kiertotalouden mukaiset uudet liiketoimintamahdollisuudet.
belight-hanke-tampere-banneri

Uusimmat uutiset

Nuoret aikuiset ovat kiinnostuneempia ympäristöystävällisistä pakkauksista

Muovipakkausjättiläisen ALPLA:n "2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey” -tutkimuksen mukaan nuoremmat (18-34-vuotiaat) priorisoivat ympäristöystävällisiä pakkausratkaisuja. He ovat valmiita käyttämään niiden ostamiseen enemmän rahaa, kulkemaan pidemmän matkan niitä hankkiessaan ja näkemään muutenkin ylimääräistä vaivaa varmistaakseen, että heidän ostoksensa sisältävät ympäristöystävällisiä pakkausratkaisuja.
alplax

Tekniikkaa ja nörtteilyä Gallin kanssa Scanpackin lavalla

Hän on nörtti. Hän on asiantuntija, jolla on valtavasti energiaa ja jolla nauru on aina lähellä.
Evelina Galli

Läpinäkyvä eristepakkaus on ympäristöystävällisempi kuin värikäs

Rockwool vaihtoi punavalkoiset eristepakkauksensa läpinäkyviin. Se säästi väriaineita ja lisäsi kierrätettävyyttä.
Rockwool ennen ja jälkeen

Landa Printingiltä jättiyllätys Drupan tiedotustilaisuudessa

Yllättävien myyntilukujen ja kahden uuden painokoneen esittelyn myötä Landa nousi yhdeksi suurimmista yllättäjistä Pre-Drupan tiedotustilaisuudessa Düsseldorfissa maaliskuun lopussa. Packnews oli paikalla.
Landa_01x