Pakkauspainovärien saanti uhattuna

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2020-03-29
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Pakkauspainovärien tuotantoa uhkaa värien raaka-aineiden saatavuuden heikentyminen ja hintojen nousu. Myös tehtaiden sulkemiset maailmalla voivat heikentää värien saatavuutta, joka vaikeuttaisi myös elintarvikkeiden ja terveydenhuoltoalan pakkausten tuotantoa.

Koronapandemian takia desinfiointiaineiden kysyntä on kasvanut räjähdysmäisesti, ja tämän takia myös etanolin kysyntä on paikoin tarjontaa suurempaa. Etanolin hinta on noussut jyrkästi, mikä nostaa liuotinvärien tuotantokustannuksia. Värien saantia heikentävät myös yleiset tehtaiden sulkemiset maailmalla.

Värien valmistaja Sun Chemical nostaa tilanteen vuoksi liuotinvärien ja lakkojen hintoja Euroopassa 1.4. lukien. Hintojen nosto vaihtelee tuotteittain ja on voimassa tilanteen normalisoitumiseen asti.
Värien ja lakkojen valmistajat pelkäävät lisäksi, että etanolipula voi johtaa sen saatavuuden rajoittamiseen vain terveydenhuoltoalalle.

Myös toinen värien valmistaja Flint Group on tiedottanut nostavansa kaikkien liotinvärien ja lakkojen hintoja 1.4. lukien. Korotus toteutetaan tilapäisellä lisämaksulla. Yhtiö seuraa lisäksi kaikkien muiden raaka-aineiden, kuten pigmenttien, kustannuskehitystä tarkasti.

British Coatings Federation on Printweek-lehden mukaan varoittanut elinkeinoministeriötä, että keskeisten raaka-aineiden saatavuuden heikentyminen voi haitata alan kykyä tuottaa värejä elintarvikepakkauksien ja muiden tärkeiden tuotteiden pakkauksien painamiseen. Kyse on erityisesti etanolin ja n-propanolin saatavuudesta.

Myös Euroopan painovärien valmistajien yhdistys EuPIA on varoittanut, että painovärien saatavuus voi haitata elintarvikkeiden ja terveydenhuoltoalan pakkausten tuottamista. Saatavuutta voivat erityisesti heikentää tavaroiden tuonnin rajoitukset sekä pula värien raaka-aineista.

Värien valmistaja hubergroup on varoittanut, että pandemia voi vaikeuttaa tuotteiden toimituksia. Konsernilla on tuotantolaitoksia mm. Italiassa ja Intiassa. Italiassa tuotanto on voinut jatkua hallituksen luvalla. Intiassa tilanne on epäselvä hallituksen määrättyä 21 päivän sulkemisen tehtaillekin.

Jatka lukemista

Dayton osti Thomekon elintarviketoiminnot

Päivittäistavara-, horeca- ja elintarvikealan laitteita ja huoltopalveluita toimittava Dayton Oy on ostanut Thomekon elintarviketeollisuuskone- ja -laitetoiminnot Suomessa. Dayton nousee kaupalla elintarviketeollisuuden kokonaisratkaisujen johtavaksi tarjoajaksi toimitusjohtaja Pekka Tiaisen mukaan.
dayton-tiainen-elintarviketeollisuus

Huhtamäki lahjoittaa kerta-astioita kriisiavuksi

Huhtamäki lahjoittaa tuotteittaan terveydenhuollon toimijoille, esimerkiksi yli kuusi miljoonaa kerta-astiaa sairaaloille ja hoitokodeille ympäri Eurooppaa ruokahygienian ja -turvallisuuden varmistamiseksi poikkeustilanteessa. Yhtiö tuottaa myös visiirejä ja avustaa Punaista Ristiä.
huhtamäki-ruokapakkaukset-food-service

Muovikasseja korvataan muilla materiaaleilla

Yhä useampi suomalainen pakkaa ruokaostoksensa muuhun kuin muovikassiin. S-ryhmän ruokakaupoissa muovikassien myynti laski neljä prosenttia vuodesta 2018 vuoteen 2019. Vain joka neljäs asiakas ostaa muovikassin kauppakäynnillään. Yhä useampi asiakas käyttää biohajoavaa kassia, paperikassia tai kestokassia.
s-ryhmä-muovikassit-kangaskassit

Raflatacilta PP-etikettikalvoa kierrätysmuovista

UPM Raflatac tuo markkinoille ensimmäisenä PP-etikettimateriaalin, joka on tehty kierrätysmuovista. Materiaalissa käytetään kemian teollisuuden SABIC-yrityksen kierrätysratkaisua PP-tuotteille.
Jar of peanut butter and peanuts

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB