Pakkausala tehostaa materiaalitehokkuutta

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2019-02-07
PÄIVITETTY: 2023-02-16


Elintarviketeollisuus, kauppa, pakkausala ja kolme ministeriötä sitoutuvat tehostamaan materiaalitehokkuutta ympäristövaikutusten vähentämiseksi.

Elintarviketeollisuuden, kaupan ja pakkausalan sekä kolmen ministeriön tekemällä Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksella vähennetään ruoan valmistuksen, jakelun ja kulutuksen ympäristövaikutuksia vuosina 2019–2021. Sitoumuksen tekivät Työ- ja elinkeinoministeriö, maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö sekä Elintarviketeollisuusliitto ry, Päivittäistavarakauppa ry ja Suomen Pakkausyhdistys ry.

Sitoumuksen tavoitteena on pyrkiä kohti kestävämpää elintarvikkeiden valmistusta, jakelua ja kulutusta. Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumukseen liittyvät pakkausalan yritykset tekevät konkreettisia toimia, joilla vähennetään esimerkiksi ruokahävikkiä kehittämällä pakkausten ympäristöystävällisyyttä ja materiaalitehokkuutta tai lisätään materiaalien kierrätystä ja tehostetaan tavarankuljetusten logistiikkaa.

Pakkausyhdistyksen tavoitteena on, että sitoumukseen liittyisi 20 jäsenyritystä.

”Hyvä pakkaus suojelee tuotetta ja vähentää ruokahävikkiä. Ruuan tuotannon ympäristövaikutuksista valtaosa syntyy alkutuotannossa, joten jos ruoka pilaantuu ennen sen syömistä, menevät nämä jo syntyneet ympäristövaikutukset hukkaan. Esimerkiksi yhden poisheitetyn kinkkusiivun ympäristövaikutus on suurempi kuin mitä tuotteen pakkauksen valmistus aiheuttaa. On myös tärkeää optimoida pakkausmateriaalien käyttö sellaiseksi, että tuotteen suojaus on riittävää, mutta materiaalia ei käytetä yhtään liikaa”, Pakkausyhdistyksen hallituksen jäsen, toimitusjohtaja Mikael Svennas Pyroll Pakkaukset Oy:stä totesi sitoumuksen julkistustilaisuudessa 8.2.

Materiaalitehokkuuden sitoumukset ovat vapaaehtoisuuteen perustuva keino edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä ja kiertotaloutta. Elintarvikealan sitoumus on osa Agenda 2050 -yhteiskuntasitoumuksen ja kansallisen materiaalitehokkuusohjelman toimeenpanoa. Sitoumukseen liittyneet yritykset voivat valita toimintansa kannalta mielekkäimmät ja tehokkaimmat keinot yhteisiin tavoitteisiin pääsemiseksi. Sitoumus on ensimmäinen laatuaan Suomessa.

 

 

 

Jatka lukemista

Raisiolle uusi toimitusjohtaja kesäkuussa

Raisio Oyj:n hallitus on nimittänyt yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi kauppatieteiden maisteri Pasi Flinkmanin. Hän aloittaa Raisio Oyj:n toimitusjohtajana 15.6.2024. Flinkman siirtyy Raisioon Orkla Suomen toimitusjohtajan tehtävästä.
Finland

Pakkaus- ja printtimessuilla vilkasta

Pakkausalan ja graafisen teollisuuden ammattitapahtuma keräsi runsaasti kävijöitä Helsingin Messukeskukseen 13.-14.3.2023. PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic 2024 -tapahtuman kävijämäärä nousi edellisestä kerrasta 36 % ja oli 4 387.
stora

Päätyykö pakkaus hylkyyn vai kiertoon?

Lajittelu ja muovipakkauksen päätyminen oikeaan paikkaan kierrätyslaitoksella määrittävät kierrätyksen onnistumisen.
ia_ahl_etiketit

Valion maitotölkit pukeutuvat kevätkuoseihin

Viljele hyvää -maitotölkit ilmestyvät kauppoihin tästä viikosta alkaen ja ovat saatavilla heinä-elokuun vaihteeseen asti.
Valio 22032022

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB