Pakkausala tehostaa materiaalitehokkuutta

JULKAISTU: 2019-02-07
PÄIVITETTY: 2023-02-16


Elintarviketeollisuus, kauppa, pakkausala ja kolme ministeriötä sitoutuvat tehostamaan materiaalitehokkuutta ympäristövaikutusten vähentämiseksi.

Elintarviketeollisuuden, kaupan ja pakkausalan sekä kolmen ministeriön tekemällä Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksella vähennetään ruoan valmistuksen, jakelun ja kulutuksen ympäristövaikutuksia vuosina 2019–2021. Sitoumuksen tekivät Työ- ja elinkeinoministeriö, maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö sekä Elintarviketeollisuusliitto ry, Päivittäistavarakauppa ry ja Suomen Pakkausyhdistys ry.

Sitoumuksen tavoitteena on pyrkiä kohti kestävämpää elintarvikkeiden valmistusta, jakelua ja kulutusta. Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumukseen liittyvät pakkausalan yritykset tekevät konkreettisia toimia, joilla vähennetään esimerkiksi ruokahävikkiä kehittämällä pakkausten ympäristöystävällisyyttä ja materiaalitehokkuutta tai lisätään materiaalien kierrätystä ja tehostetaan tavarankuljetusten logistiikkaa.

Pakkausyhdistyksen tavoitteena on, että sitoumukseen liittyisi 20 jäsenyritystä.

”Hyvä pakkaus suojelee tuotetta ja vähentää ruokahävikkiä. Ruuan tuotannon ympäristövaikutuksista valtaosa syntyy alkutuotannossa, joten jos ruoka pilaantuu ennen sen syömistä, menevät nämä jo syntyneet ympäristövaikutukset hukkaan. Esimerkiksi yhden poisheitetyn kinkkusiivun ympäristövaikutus on suurempi kuin mitä tuotteen pakkauksen valmistus aiheuttaa. On myös tärkeää optimoida pakkausmateriaalien käyttö sellaiseksi, että tuotteen suojaus on riittävää, mutta materiaalia ei käytetä yhtään liikaa”, Pakkausyhdistyksen hallituksen jäsen, toimitusjohtaja Mikael Svennas Pyroll Pakkaukset Oy:stä totesi sitoumuksen julkistustilaisuudessa 8.2.

Materiaalitehokkuuden sitoumukset ovat vapaaehtoisuuteen perustuva keino edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä ja kiertotaloutta. Elintarvikealan sitoumus on osa Agenda 2050 -yhteiskuntasitoumuksen ja kansallisen materiaalitehokkuusohjelman toimeenpanoa. Sitoumukseen liittyneet yritykset voivat valita toimintansa kannalta mielekkäimmät ja tehokkaimmat keinot yhteisiin tavoitteisiin pääsemiseksi. Sitoumus on ensimmäinen laatuaan Suomessa.

 

 

 

Jatka lukemista

Päätyykö pakkaus hylkyyn vai kiertoon?

Lajittelu ja muovipakkauksen päätyminen oikeaan paikkaan kierrätyslaitoksella määrittävät kierrätyksen onnistumisen.
ia_ahl_etiketit

Valion maitotölkit pukeutuvat kevätkuoseihin

Viljele hyvää -maitotölkit ilmestyvät kauppoihin tästä viikosta alkaen ja ovat saatavilla heinä-elokuun vaihteeseen asti.
Valio 22032022

Suomalaisväriä Pro Carton Young Designers -kilpailussa

Lapin yliopiston teollisen muotoilun opiskelija Senni Virransola pääsi ainoana suomalaisena jatkoon kansainvälisessä suunnittelukilpailussa.
Pro Carton 12082021

360 Services auttaa optimoimaan pakkausta

Metsä Boardin uusi palvelukokonaisuus tarjoaa asiakkaille entistä paremmat mahdollisuudet kehittää pakkauksiaan.
MetsäBoard 26052021

Uusimmat uutiset

Atria ostaa ruotsalaisen Gooh-valmisruokayhtiön

Atria Sweden AB ostaa ruotsalaisen valmisruokayhtiön Goohin koko osakekannan.
gooh

Syklo suunnittelee muovinkierrätyslaitoksen rakentamista Hyvinkäälle

Kapasiteetiltaan 50 000 tonnin muovinkierrätyslaitos kasvattaa valmistuttuaan Suomen muovinkierrätyskapasiteettia jopa 50 prosenttia.
Suomen

GRAI yksilöi uudelleenkäytettävät pakkaukset

GS1:n GRAI-tunnistetta ​​käytetään yksilöimään uudelleenkäytettäviä kuormankantajia ja palautusjärjestelmien pakkauksia.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (89)

ScanStar -ja ScanStar Student kilpailujen ilmoittautuminen on käynnissä

Yhteispohjoismaisen ScanStar-pakkaussuunnittelukilpailun ilmoittautuminen on käynnissä. Kilpailun ohessa järjestetään myös opiskelijakilpailu ScanStar Student.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (86)