Pakkausala tehostaa materiaalitehokkuutta

Teksti:Redaktionen
JULKAISTU: 2019-02-07
PÄIVITETTY: 2023-02-16


Elintarviketeollisuus, kauppa, pakkausala ja kolme ministeriötä sitoutuvat tehostamaan materiaalitehokkuutta ympäristövaikutusten vähentämiseksi.

Elintarviketeollisuuden, kaupan ja pakkausalan sekä kolmen ministeriön tekemällä Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksella vähennetään ruoan valmistuksen, jakelun ja kulutuksen ympäristövaikutuksia vuosina 2019–2021. Sitoumuksen tekivät Työ- ja elinkeinoministeriö, maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö sekä Elintarviketeollisuusliitto ry, Päivittäistavarakauppa ry ja Suomen Pakkausyhdistys ry.

Sitoumuksen tavoitteena on pyrkiä kohti kestävämpää elintarvikkeiden valmistusta, jakelua ja kulutusta. Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumukseen liittyvät pakkausalan yritykset tekevät konkreettisia toimia, joilla vähennetään esimerkiksi ruokahävikkiä kehittämällä pakkausten ympäristöystävällisyyttä ja materiaalitehokkuutta tai lisätään materiaalien kierrätystä ja tehostetaan tavarankuljetusten logistiikkaa.

Pakkausyhdistyksen tavoitteena on, että sitoumukseen liittyisi 20 jäsenyritystä.

”Hyvä pakkaus suojelee tuotetta ja vähentää ruokahävikkiä. Ruuan tuotannon ympäristövaikutuksista valtaosa syntyy alkutuotannossa, joten jos ruoka pilaantuu ennen sen syömistä, menevät nämä jo syntyneet ympäristövaikutukset hukkaan. Esimerkiksi yhden poisheitetyn kinkkusiivun ympäristövaikutus on suurempi kuin mitä tuotteen pakkauksen valmistus aiheuttaa. On myös tärkeää optimoida pakkausmateriaalien käyttö sellaiseksi, että tuotteen suojaus on riittävää, mutta materiaalia ei käytetä yhtään liikaa”, Pakkausyhdistyksen hallituksen jäsen, toimitusjohtaja Mikael Svennas Pyroll Pakkaukset Oy:stä totesi sitoumuksen julkistustilaisuudessa 8.2.

Materiaalitehokkuuden sitoumukset ovat vapaaehtoisuuteen perustuva keino edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä ja kiertotaloutta. Elintarvikealan sitoumus on osa Agenda 2050 -yhteiskuntasitoumuksen ja kansallisen materiaalitehokkuusohjelman toimeenpanoa. Sitoumukseen liittyneet yritykset voivat valita toimintansa kannalta mielekkäimmät ja tehokkaimmat keinot yhteisiin tavoitteisiin pääsemiseksi. Sitoumus on ensimmäinen laatuaan Suomessa.

 

 

 

Jatka lukemista

Raisiolle uusi toimitusjohtaja kesäkuussa

Raisio Oyj:n hallitus on nimittänyt yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi kauppatieteiden maisteri Pasi Flinkmanin. Hän aloittaa Raisio Oyj:n toimitusjohtajana 15.6.2024. Flinkman siirtyy Raisioon Orkla Suomen toimitusjohtajan tehtävästä.
Finland

Pakkaus- ja printtimessuilla vilkasta

Pakkausalan ja graafisen teollisuuden ammattitapahtuma keräsi runsaasti kävijöitä Helsingin Messukeskukseen 13.-14.3.2023. PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic 2024 -tapahtuman kävijämäärä nousi edellisestä kerrasta 36 % ja oli 4 387.
stora

Päätyykö pakkaus hylkyyn vai kiertoon?

Lajittelu ja muovipakkauksen päätyminen oikeaan paikkaan kierrätyslaitoksella määrittävät kierrätyksen onnistumisen.
ia_ahl_etiketit

Valion maitotölkit pukeutuvat kevätkuoseihin

Viljele hyvää -maitotölkit ilmestyvät kauppoihin tästä viikosta alkaen ja ovat saatavilla heinä-elokuun vaihteeseen asti.
Valio 22032022

Uusimmat uutiset

Metsä Boardin taivekartonkikone on nyt Euroopan suurin

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Board vihki 11. huhtikuuta käyttöön uudistetun taivekartonkikoneen Ruotsin Husumissa.
Ribbon-has-been-cutx

Kp lanseerasi ensimmäisen sataprosenttisesti kierrätetyn muovisen elintarvikerasian

Klöckner Pentaplast (kp) ilmoittaa saavuttaneensa tärkeän virstanpylvään elintarvikepakkausteollisuudessa. Se esitteli ensimmäiset elintarvikerasiat, jotka on tehty pelkästään kierrätetystä PET:stä (rPET), joka on valmistettu pakkauksista.
KP-trayx

Nuoret aikuiset ovat kiinnostuneempia ympäristöystävällisistä pakkauksista

Muovipakkausjättiläisen ALPLA:n "2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey” -tutkimuksen mukaan nuoremmat (18-34-vuotiaat) priorisoivat ympäristöystävällisiä pakkausratkaisuja.
alplax

Tekniikkaa ja nörtteilyä Gallin kanssa Scanpackin lavalla

Hän on nörtti. Hän on asiantuntija, jolla on valtavasti energiaa ja jolla nauru on aina lähellä.
Evelina Galli