Pakkauksille kehitetään kestävyyspisteytys

JULKAISTU: 2. huhtikuun 2020
PÄIVITETTY: 18. tammikuun


Suomessa aiotaan kehittää maailman ensimmäinen tieteeseen perustuva ja luotettava kuluttajatuotteiden pakkausten ympäristöpisteytystyökalu. Hankkeessa ovat mukana Luke, Sen N Insight, Pakkausyhdistys, Avarana ja Måndag. Hankkeeseen halutaan mukaan myös muita alan toimijoita.

Hankkeen kehittämä Packaging Sustainability Score olisi luotettava ja tieteeseen perustuva työkalu, jolla elintarvikkeiden pakkausten ympäristövaikutuksia voidaan pisteyttää. Elinkaariseen ympäristövaikutusten laskentaan perustuva arviointi mahdollistaa kuluttajille, yrityksille, elintarviketeollisuudelle ja viranomaisille vertailun pakkausten välillä. Näin kaikki voivat luotettavasti ja helposti vaikuttaa valinnoillaan pakkauksista aiheutuvan ympäristökuorman vähentämiseen.

Tietoa elintarvikepakkausten ympäristövaikutuksista on hankkeen mukaan huonosti saatavilla ja se on vaikeaselkoista. Tämä pätee niin perinteisiin pakkausratkaisuihin kuin uudempiin kehitettyihin biopohjaisiin pakkausmateriaaleihin. Yleensä arvio tehdään suppeasti vain yhden, entuudestaan esimerkiksi julkisesta keskustelusta tutun ympäristövaikutuksen näkökulmasta, huomioimatta pakkauksen koko elinkaarta tai arvioimatta sen vaikutusta ruokahävikkiin.

Laskennoista ja pistetytyksestä luodaan tietokanta, jossa tietoaineistot ja pisteytykset ovat tarkasteltavissa avoimesti paitsi toimijoille, myös kuluttajille. Pakkauksissa pisteytyksen tulos esitetään helposti ymmärrettävällä tavalla, kuten nyt jo tehdään esimerkiksi kylmälaitteiden energiamerkinnän osalta. Pakkauksiin painetaan esimerkiksi yksiselitteinen ikoni, pistemäärä tai liikennevalojärjestelmä, jonka merkityksestä viestitään avoimesti.

Jatka lukemista

Dayton osti Thomekon elintarviketoiminnot

Päivittäistavara-, horeca- ja elintarvikealan laitteita ja huoltopalveluita toimittava Dayton Oy on ostanut Thomekon elintarviketeollisuuskone- ja -laitetoiminnot Suomessa. Dayton nousee kaupalla elintarviketeollisuuden kokonaisratkaisujen johtavaksi tarjoajaksi toimitusjohtaja Pekka Tiaisen mukaan.
dayton-tiainen-elintarviketeollisuus

Huhtamäki lahjoittaa kerta-astioita kriisiavuksi

Huhtamäki lahjoittaa tuotteittaan terveydenhuollon toimijoille, esimerkiksi yli kuusi miljoonaa kerta-astiaa sairaaloille ja hoitokodeille ympäri Eurooppaa ruokahygienian ja -turvallisuuden varmistamiseksi poikkeustilanteessa. Yhtiö tuottaa myös visiirejä ja avustaa Punaista Ristiä.
huhtamäki-ruokapakkaukset-food-service

Muovikasseja korvataan muilla materiaaleilla

Yhä useampi suomalainen pakkaa ruokaostoksensa muuhun kuin muovikassiin. S-ryhmän ruokakaupoissa muovikassien myynti laski neljä prosenttia vuodesta 2018 vuoteen 2019. Vain joka neljäs asiakas ostaa muovikassin kauppakäynnillään. Yhä useampi asiakas käyttää biohajoavaa kassia, paperikassia tai kestokassia.
s-ryhmä-muovikassit-kangaskassit

Raflatacilta PP-etikettikalvoa kierrätysmuovista

UPM Raflatac tuo markkinoille ensimmäisenä PP-etikettimateriaalin, joka on tehty kierrätysmuovista. Materiaalissa käytetään kemian teollisuuden SABIC-yrityksen kierrätysratkaisua PP-tuotteille.
Jar of peanut butter and peanuts

Uusimmat uutiset

Pakkauksen nestemäärä selville ilman kontaktia

Toppan on kehittänyt NFC-tunnisteen, jonka avulla pakkauksen sisällä oleva nestemäärä voidaan tunnistaa ilman kontaktia.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (21)

Kahvia juodaan entistä tarkemmalla mitalla

Sunnuntaina 1.10.2023 vietetään kansainvälistä kahvipäivää.
Fredman_suodatinpussi keittimessä_vaaka

Juhlavuoden jakkara uuteen laatikkoon

Alvar Aallon suunnittelema klassikko, kolmijalkainen Jakkara 60 juhlii tänä vuonna 90-vuotiasta taivaltaan. Juhlavuoden kunniaksi myös jakkaran pakkaus uudistettiin.
Artek_tuolipakkaus_sislt

Ei legoja PET-pulloista

LEGO on keskeyttänyt aikeensa valmistaa legopalikoita kierrätetyistä PET-pulloista.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (18)