Pakkauksille kehitetään kestävyyspisteytys

Teksti:Patrik Carlsson
JULKAISTU: 2020-04-02
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Suomessa aiotaan kehittää maailman ensimmäinen tieteeseen perustuva ja luotettava kuluttajatuotteiden pakkausten ympäristöpisteytystyökalu. Hankkeessa ovat mukana Luke, Sen N Insight, Pakkausyhdistys, Avarana ja Måndag. Hankkeeseen halutaan mukaan myös muita alan toimijoita.

Hankkeen kehittämä Packaging Sustainability Score olisi luotettava ja tieteeseen perustuva työkalu, jolla elintarvikkeiden pakkausten ympäristövaikutuksia voidaan pisteyttää. Elinkaariseen ympäristövaikutusten laskentaan perustuva arviointi mahdollistaa kuluttajille, yrityksille, elintarviketeollisuudelle ja viranomaisille vertailun pakkausten välillä. Näin kaikki voivat luotettavasti ja helposti vaikuttaa valinnoillaan pakkauksista aiheutuvan ympäristökuorman vähentämiseen.

Tietoa elintarvikepakkausten ympäristövaikutuksista on hankkeen mukaan huonosti saatavilla ja se on vaikeaselkoista. Tämä pätee niin perinteisiin pakkausratkaisuihin kuin uudempiin kehitettyihin biopohjaisiin pakkausmateriaaleihin. Yleensä arvio tehdään suppeasti vain yhden, entuudestaan esimerkiksi julkisesta keskustelusta tutun ympäristövaikutuksen näkökulmasta, huomioimatta pakkauksen koko elinkaarta tai arvioimatta sen vaikutusta ruokahävikkiin.

Laskennoista ja pistetytyksestä luodaan tietokanta, jossa tietoaineistot ja pisteytykset ovat tarkasteltavissa avoimesti paitsi toimijoille, myös kuluttajille. Pakkauksissa pisteytyksen tulos esitetään helposti ymmärrettävällä tavalla, kuten nyt jo tehdään esimerkiksi kylmälaitteiden energiamerkinnän osalta. Pakkauksiin painetaan esimerkiksi yksiselitteinen ikoni, pistemäärä tai liikennevalojärjestelmä, jonka merkityksestä viestitään avoimesti.

Jatka lukemista

Dayton osti Thomekon elintarviketoiminnot

Päivittäistavara-, horeca- ja elintarvikealan laitteita ja huoltopalveluita toimittava Dayton Oy on ostanut Thomekon elintarviketeollisuuskone- ja -laitetoiminnot Suomessa. Dayton nousee kaupalla elintarviketeollisuuden kokonaisratkaisujen johtavaksi tarjoajaksi toimitusjohtaja Pekka Tiaisen mukaan.
dayton-tiainen-elintarviketeollisuus

Huhtamäki lahjoittaa kerta-astioita kriisiavuksi

Huhtamäki lahjoittaa tuotteittaan terveydenhuollon toimijoille, esimerkiksi yli kuusi miljoonaa kerta-astiaa sairaaloille ja hoitokodeille ympäri Eurooppaa ruokahygienian ja -turvallisuuden varmistamiseksi poikkeustilanteessa. Yhtiö tuottaa myös visiirejä ja avustaa Punaista Ristiä.
huhtamäki-ruokapakkaukset-food-service

Muovikasseja korvataan muilla materiaaleilla

Yhä useampi suomalainen pakkaa ruokaostoksensa muuhun kuin muovikassiin. S-ryhmän ruokakaupoissa muovikassien myynti laski neljä prosenttia vuodesta 2018 vuoteen 2019. Vain joka neljäs asiakas ostaa muovikassin kauppakäynnillään. Yhä useampi asiakas käyttää biohajoavaa kassia, paperikassia tai kestokassia.
s-ryhmä-muovikassit-kangaskassit

Raflatacilta PP-etikettikalvoa kierrätysmuovista

UPM Raflatac tuo markkinoille ensimmäisenä PP-etikettimateriaalin, joka on tehty kierrätysmuovista. Materiaalissa käytetään kemian teollisuuden SABIC-yrityksen kierrätysratkaisua PP-tuotteille.
Jar of peanut butter and peanuts

Uusimmat uutiset

Drupa alkoi - tässä on 18 vinkkiä messuille

Ensimmäistä kertaa vuoden 2016 jälkeen Drupa järjestetään Düsseldorfissa. Jättimessuilla on monen vuoden jälkeen paljon uutta esiteltävää, erityisesti pakkausalasta kiinnostuneille. Eikä niitä kutsuta syyttä yhä useammin Drupack-messuiksi. Tästä löydät vinkkejä, joita kävijät voivat nähdä messuilla. Packnews on luonnollisesti paikalla.
DRUPA24_01x

Diageo testaa PulPacin paperisia Baileys-pulloja Barcelonan festivaaleilla

Diageo testaa kuivamuotoiltua kuitupulloa, joka koostuu 90-prosenttisesti paperista, jossa on ohut muovivuoraus ja foliotiiviste. Koe toteutetaan yhteistyössä PA Consultingin kanssa, joka on osa Bottle Collectivea yhdessä PA:n ja Pulpacin kanssa.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottlesx

Burger King testaa uudelleenkäytettäviä biomukeja

Restel Oy kokeilee neljässä toimipisteessään uudelleenkäytettäviä juomamukeja, jotka on valmistettu biopohjaisesta ja kierrätettävästä Sulapac-materiaalista.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

"Olemme ylpeitä kuin kukot” – Orapac toivoo voittavansa Packnorth Award 2024:n

Suomalainen Oy Orapac AB on yksi yrityksistä, joka haluaa voittaa Packnorth Award 2024 -palkinnon. Kilpailutyö, jota he kutsuvat Greenboxiksi, on periaatteessa yksinkertainen: laatikko kannella. Se on kuitenkin valmistettu täysin kierrätetyistä kuiduista ja eristää lämpöä ja kylmää paremmin kuin EPS-pakkaus edellyttää. Otimme yhteyttä Orapacin toimitusjohtaja Fredric Tidströmiin ja varatoimitusjohtaja Torbjörn Nyholmiin saadaksemme lisätietoja.
Greenbox