Noutoruoan pakkausmateriaalien turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2020-04-29
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Ravintolaruoan turvallisuuteen liittyy hyvä hygieniataso niin raaka-aineissa kuin keittiössä. Mutta mitä tulisi huomioida elintarvikekontaktimateriaaleista kuten pakkauksista, joihin ruoka päätyy? Take away -annoksen turvallisuus viimeistellään asianmukaisilla pakkausmateriaaleilla ja oikeaoppisella käsittelyllä.

”On tärkeää, että ruoka-annos pysyy lämpimänä kotiin asti ja annos on pakattu siististi. Elintarviketurvallisuuden näkökulmasta yksi tärkeimmistä seikoista on kuitenkin pakkaamiseen käytetty materiaali sekä annoksen käsittely”, sanoo Swecon elintarviketurvallisuuden asiantuntija Heidi Määttä.

Määttä tuntee elintarvikealan lainsäädännön ja konsultoi työkseen elintarvikkeiden tuottajia, tuotantolaitoksia sekä ravintoloita ja ruoan käsittelijöitä.

”Kontaktimateriaaleja koskevan sääntelyn mukaan pakkausmateriaalien tulee olla elintarvikekelpoisia ja soveltua pakattaville elintarvikkeille. Kontaktimateriaalien valinnalla ja huolellisella säilytyksellä vaikutetaan siihen, että ruokaan ei aiheudu sivuhajuja ja makuja, haitallisia määriä materiaalista siirtyviä aineita tai vierasesineitä, jotka voisivat aiheuttaa kuluttajille esimerkiksi tukehtumisvaaraa tai suun tai hampaiden vaurioita”, Määttä jatkaa.

Ravintolaruoan turvallisuus ja hyvä hygieniataso taataan laadukkailla raaka-aineilla, keittiön ja laitteiden hyvällä puhtaanapidolla, siisteydellä ja hyvällä järjestyksellä, hygieenisillä työtavoilla sekä lämpötilojen hallinnalla valmistuksen ja kuljetuksen aikana. Elintarvikealan toimijoiden tulee myös huolehtia, että kuluttaja saa tiedon valmistusaineista sekä niiden sisältämistä allergiaa ja intoleranssia aiheuttavista aineista.

Turvallisen pakkausmateriaalin tunnistaa merkinnöistä

Elintarvikekontaktiin soveltuvien materiaalien pakkausmerkinnöissä voi olla esimerkiksi malja-haarukka -symboli kertomassa elintarvikesopivuudesta. Lisäksi tai vaihtoehtoisesti sopivuudesta on kerrottu tuotteen nimessä tai muualla pakkausmerkinnöissä sanallisesti. Materiaalien valmistajan tulee laatia materiaalista vaatimuksenmukaisuusilmoitus ja niitä myyvän tai maahantuojan tulee välittää kontaktimateriaalin valmistajan antamat tiedot ketjussa eteenpäin elintarvikealan toimijalle.

”Myös säilytysrasioiden, kertakäyttölautasten, ruokailuvälineiden ja mukien merkinnät kannattaa tarkistaa, millaisten elintarvikkeiden kanssa niitä voi käyttää. Erityistä huomiota vaativat esimerkiksi rasvaiset tai happamat elintarvikkeet tai alkoholipitoiset aineet. Ne voivat epäsopivissa olosuhteissa liuottaa pakkausmateriaalin aineosia elintarvikkeeseen. Merkinnöissä tulee huomioida myös oikea käyttölämpötila, ja soveltuvatko pakkausrasiat tai pussit esimerkiksi ruuan lämmittämiseen tai pakastamiseen”, Heidi Määttä sanoo.

”Pakkausmateriaalit tulee säilyttää suojattuna, kuivassa ja puhtaassa tilassa ja estettävä niiden ristikontaminoituminen esimerkiksi allergeeneillä. Niitä tulee ottaa käyttöön kerrallaan vain tarvittava määrä.”

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Packnorth Award 2025 tuo useita jännittäviä uutuuksia

Packnorth Award 2025 -kilpailu on nyt avattu. Helmikuun ensimmäisestä päivästä lähtien on voinut lähettää ehdotuksia Pohjoismaiden suurimpaan pakkausalan kilpailuun. Tänä vuonna kilpailussa on useita uutuuksia uusissa sarjoissa sekä kansainvälistä väriä tuomaristossa.
PA-1

Jäätelö valittiin Vuoden 2024 ruokahuijaukseksi

Valmistus siirrettiin ulkomaille – salaa. Ruotsalaiset äänestivät Alvestaglassin ja Järnaglassin ”voittajiksi” Vuoden ruokahuijauskilpailussa, joka järjestettiin kymmenennen kerran. Nämä saman yrityksen valmistamat jäätelöt saivat yhteensä 7 793 ääntä, joka on lähes kolmasosa kaikista 24 352 annetusta äänestä.
glass

Dow vähentää 1 500 työpaikkaa ympäri maailmaa

Osana miljardin dollarin vuotuista säästösuunnitelmaa Dow on ilmoittanut vähentävänsä 1 500 työpaikkaa maailmanlaajuisesti. Suunnitelmaan kuuluu myös 500 – 700 miljoonan dollarin suorien kustannusten leikkaus, joka kohdistuu etupäässä kolmansilta osapuolilta ostettuihin palveluihin ja sopimustyöhön.
Dow-HQ-main_ix

Kosmetiikkapakkausten valkaistu sellukartonki voi aiheuttaa puolet suuremman hiilijalanjäljen kuin taivekartonki

Metsä Boardin uusien laskelmien mukaan kartongin valinta voi vähentää merkittävästi kauneudenhoito- ja kosmetiikkabrändien pakkausten hiilijalanjälkeä. Tutkimuksessa verrattiin Metsä Boardin kartonkeja Euroopan markkinoilla käytettyihin tuotteisiin.  IVL Swedish Environmental Research Institute varmensi Metsä Boardin arvioinnin.
kosmetiikka