Nanokalvo pidentää ruokien hyllyikää selvästi

JULKAISTU: 6. toukokuun 2019
PÄIVITETTY: 18. tammikuun


EU:n rahoittamassa projektissa kehitetty NanoPack-pakkauskalvo on testien mukaan pidentänyt selvästi tuoretuotteiden säilyvyysaikaa. Tuoreiden kirsikoiden hyllyikä kasvoi 40 % nanokalvon avulla.

NanoPack-kalvossa on vain vähän eteerisiä öljyjä, ja sen koostumus vähentää mikrobien kasvua. Testissä tavalliseen muovikalvoon ja nanokalvoon pakattuja kirsikoita säilytettiin ensin 14 päivää säilytyslämpötilassa ja sen jälkeen ympäristön lämpötilassa 4 päivää. Nanopakkaus pidensi kirsikoiden hyllyikää 2 päivällä.

Testissä vain 33 % tavalliseen kalvoon pakatuista kirsikoista oli myyntikelpoisia testiajan jälkeen. Kirsikoista 73 % oli myyntikelpoisia. Projektin mukaan leivässä ja leivontatuotteissa on saavutettu vielä parempia säilyvyystuloksia nanokalvolla. Joissakin tuotteissa hyllyikä jopa kaksinkertaistui ilman lisättyjä säilöntäaineita.

”Teemme kokeita laaja tuotevalikoimalla kuten tuoretuotteilla, leivontatuotteilla ja maitotuotteilla. Pyrimme löytämään eri tuotteille sopivat kalvon koostumukset ja pakkausmuodot”, kertoo Elisa Valderrama García NanoPackin tutkimusryhmästä.

Kolmivuotinen kehitysprojekti päättyy tänä vuonna. Sen tavoitteena on kehittää toimiva nanotekniikkaan perustuva kalvomateriaali, joka on kaupallistettavissa.

Jatka lukemista

Huhtamäki lahjoittaa kerta-astioita kriisiavuksi

Huhtamäki lahjoittaa tuotteittaan terveydenhuollon toimijoille, esimerkiksi yli kuusi miljoonaa kerta-astiaa sairaaloille ja hoitokodeille ympäri Eurooppaa ruokahygienian ja -turvallisuuden varmistamiseksi poikkeustilanteessa. Yhtiö tuottaa myös visiirejä ja avustaa Punaista Ristiä.
huhtamäki-ruokapakkaukset-food-service

Dayton osti Thomekon elintarviketoiminnot

Päivittäistavara-, horeca- ja elintarvikealan laitteita ja huoltopalveluita toimittava Dayton Oy on ostanut Thomekon elintarviketeollisuuskone- ja -laitetoiminnot Suomessa. Dayton nousee kaupalla elintarviketeollisuuden kokonaisratkaisujen johtavaksi tarjoajaksi toimitusjohtaja Pekka Tiaisen mukaan.
dayton-tiainen-elintarviketeollisuus

Muovikasseja korvataan muilla materiaaleilla

Yhä useampi suomalainen pakkaa ruokaostoksensa muuhun kuin muovikassiin. S-ryhmän ruokakaupoissa muovikassien myynti laski neljä prosenttia vuodesta 2018 vuoteen 2019. Vain joka neljäs asiakas ostaa muovikassin kauppakäynnillään. Yhä useampi asiakas käyttää biohajoavaa kassia, paperikassia tai kestokassia.
s-ryhmä-muovikassit-kangaskassit

Raflatacilta PP-etikettikalvoa kierrätysmuovista

UPM Raflatac tuo markkinoille ensimmäisenä PP-etikettimateriaalin, joka on tehty kierrätysmuovista. Materiaalissa käytetään kemian teollisuuden SABIC-yrityksen kierrätysratkaisua PP-tuotteille.
Jar of peanut butter and peanuts

Uusimmat uutiset

Etiketit pois Actimel-pulloista

Ilman PET-muovista etikettiä HDPE:stä valmistetun pullon kierrätettävyys paranee.
Danone

Teollisen mittakaavan muovipakkausten kemiallinen kierrätys alkaa

Sumi ja Wastewise Group aloittavat yhteistyön pakkausmuovien kemiallisessa kierrätyksessä.
50148873-chemical-recycling-abstract-concept-vector-illustration

Fazer siirtää kaurajuomien valmistuksen Korialta Ruotsiin?

Fazer käynnistää muutosneuvottelut, jotka saattavat johtaa 93 työsuhteen päättymiseen Suomessa.    
fazer aito

Oddlygood ostaa Plantin

Oddlygoodista tulee Planti-tuotteiden ja -brändin omistaja. Samanaikaisesti Valio ostaa Plantin tuotannon Turussa.
oddlygood