Nanokalvo pidentää ruokien hyllyikää selvästi

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2019-05-06
PÄIVITETTY: 2023-01-18


EU:n rahoittamassa projektissa kehitetty NanoPack-pakkauskalvo on testien mukaan pidentänyt selvästi tuoretuotteiden säilyvyysaikaa. Tuoreiden kirsikoiden hyllyikä kasvoi 40 % nanokalvon avulla.

NanoPack-kalvossa on vain vähän eteerisiä öljyjä, ja sen koostumus vähentää mikrobien kasvua. Testissä tavalliseen muovikalvoon ja nanokalvoon pakattuja kirsikoita säilytettiin ensin 14 päivää säilytyslämpötilassa ja sen jälkeen ympäristön lämpötilassa 4 päivää. Nanopakkaus pidensi kirsikoiden hyllyikää 2 päivällä.

Testissä vain 33 % tavalliseen kalvoon pakatuista kirsikoista oli myyntikelpoisia testiajan jälkeen. Kirsikoista 73 % oli myyntikelpoisia. Projektin mukaan leivässä ja leivontatuotteissa on saavutettu vielä parempia säilyvyystuloksia nanokalvolla. Joissakin tuotteissa hyllyikä jopa kaksinkertaistui ilman lisättyjä säilöntäaineita.

”Teemme kokeita laaja tuotevalikoimalla kuten tuoretuotteilla, leivontatuotteilla ja maitotuotteilla. Pyrimme löytämään eri tuotteille sopivat kalvon koostumukset ja pakkausmuodot”, kertoo Elisa Valderrama García NanoPackin tutkimusryhmästä.

Kolmivuotinen kehitysprojekti päättyy tänä vuonna. Sen tavoitteena on kehittää toimiva nanotekniikkaan perustuva kalvomateriaali, joka on kaupallistettavissa.

Jatka lukemista

Dayton osti Thomekon elintarviketoiminnot

Päivittäistavara-, horeca- ja elintarvikealan laitteita ja huoltopalveluita toimittava Dayton Oy on ostanut Thomekon elintarviketeollisuuskone- ja -laitetoiminnot Suomessa. Dayton nousee kaupalla elintarviketeollisuuden kokonaisratkaisujen johtavaksi tarjoajaksi toimitusjohtaja Pekka Tiaisen mukaan.
dayton-tiainen-elintarviketeollisuus

Huhtamäki lahjoittaa kerta-astioita kriisiavuksi

Huhtamäki lahjoittaa tuotteittaan terveydenhuollon toimijoille, esimerkiksi yli kuusi miljoonaa kerta-astiaa sairaaloille ja hoitokodeille ympäri Eurooppaa ruokahygienian ja -turvallisuuden varmistamiseksi poikkeustilanteessa. Yhtiö tuottaa myös visiirejä ja avustaa Punaista Ristiä.
huhtamäki-ruokapakkaukset-food-service

Tampereella kehitetään biomateriaaleja

VTT, Tampereen ammattikorkeakoulu ja rakennus- sekä pakkausalaan liittyvät yritykset kehittävät kestävämpiä ja ympäristöystävällisempiä materiaaleja uusiin sovelluksiin. BeLight-hankkeen tavoitteena on myös verkostoituminen, kansainvälistyminen sekä muovin kiertotalouden mukaiset uudet liiketoimintamahdollisuudet.
belight-hanke-tampere-banneri

Muovikasseja korvataan muilla materiaaleilla

Yhä useampi suomalainen pakkaa ruokaostoksensa muuhun kuin muovikassiin. S-ryhmän ruokakaupoissa muovikassien myynti laski neljä prosenttia vuodesta 2018 vuoteen 2019. Vain joka neljäs asiakas ostaa muovikassin kauppakäynnillään. Yhä useampi asiakas käyttää biohajoavaa kassia, paperikassia tai kestokassia.
s-ryhmä-muovikassit-kangaskassit

Uusimmat uutiset

Brittiläisten päivittäistavarakauppojen pakkauspomot haluavat luopua muovista, mutta se ei ole helppoa

Aquapak-pakkausyrityksen uuteen tutkimukseen otti osaa sata brittiläisen päivittäistavarakaupan pakkausvastaavaa. Heistä enemmistö (92 prosenttia) suunnittelee luopuvansa kokonaan muovin käytöstä kuluttajapakkauksissaan.
Aquapak

Muuttaako uusi nestekartonkipakkaus markkinat?

Pakkausalan lehdistöä kokoontui 15. toukokuuta Amsterdamiin ottamaan osaa täysin uuden pakkausratkaisun lanseeraukseen. Tilaisuuden järjesti Zotefoams, joka väittää olevansa ”gamechanger”. Pitäisikö suurten nestekartonkipakkausten valmistajien tuntea olonsa uhatuksi?
rezorce

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

Biomuovilla on oleellisesti pienemmät CO2-päästöt verrattuna perinteiseen muoviin

Iso-Britanniassa, Kiinassa ja Sveitsissä olevat tutkijat ovat osoittaneet, että kun fossiilinen muovi korvataan biohajoavalla biomuovilla, syntyy merkittävästi vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Näin kirjoittaa Nordisk Bioplast-yhdistys omilla verkkosivuillaan.
Global warming concept