”Yhdistämällä paperin ja muovin Arla säästää 32 tonnia muovia vuodessa.” Tämä oli otsikkona Packnews.se-uutissivustolla keväällä. Mutta oliko materiaalien yhdistäminen järkevämpää kuin pelkkä muovin käyttö? Meillä oli asiasta tiettyjä epäilyksiä, mutta nyt tiedämme, että ne pitivät paikkansa, sillä olemme keskustelleet Helge Stegin, Arta Plastin toimitusjohtajan, kanssa. Arta Plast valmistaa FiberCup-pakkauksia, joista tässä on kyse.
Packnews.se-uutisen jälkeen Arta Plastin toimitusjohtaja Helge Steg otti yhteyttä ja halusi selventää Arlan väitettä. Me tietysti kuuntelimme häntä. Kyse oli Arlan viiden desilitran pakkauksista, joissa säilytetään kermaviiliä, crème fraichea ja turkkilaista luomujogurttia. Kevääseen asti nämä pakkaukset valmistettiin polystyreenistä, mutta nyt ne ovat suurelta osin FSC-sertifioidusta kartongista. Tämä tarkoittaa, että Arla pystyi vähentämään muovin kulutusta 32,4 tonnia. Samalla CO2-päästöt vähenevät vähintään 50 prosenttia.
Arta Plast aloitti pakkausten valmistuksen 1980-luvun alussa. Toiminta alkoi pienestä yrityksestä kellarissa Södermalmilla Tukholmassa. GB kysyi heiltä, olisiko mahdollista valmistaa hieman suurempia kahden litran muovisia jäätelöpakkauksia, jotta koko perhe voisi syödä jäätelöä TV:tä katsellen, tai kuten Helge Steg sanoo, Hylands Hörna -ohjelman (ruotsalainen talk show) äärellä, jonka monet vanhemmat ihmiset muistavat. Näin syntyi Big Pack. Aikaisemmin jäätelöpakkaukset valmistettiin vahapaperista, mutta se ei toiminut kunnolla suuremmissa pakkauksissa.
– Tuohon aikaan pakkaukset valmistettiin polystyreenistä, johon lisättiin butadieeniä iskunkestävyyden parantamiseksi. Pian päätimme siirtyä polypropeeniin, ja kannet valmistettiin polyeteenistä. Myöhemmin myös kannet tehtiin polypropeenista. Käytimme IML-tekniikkaa eli etiketit ruiskutettiin suoraan muoviin. Olimme siinä edelläkävijöitä.
Teollisuuden on kannettava vastuunsa
Polystyreenistä valmistettujen elintarvikepakkausten valmistus haluttiin lopettaa 90-luvulla. Yritys oli epävarma PS-molekyylin bentsiinirenkaan elintarviketurvallisuudesta. Se siirtyi polypropeeniin ja polyeteeniin.
– Yleisesti ottaen teollisuuden on kannettava vastuunsa. Mitä vähemmän materiaaleja markkinoille tuodaan, sitä parempi. Kierrätetyn polystyreenin kysyntä on nykyään lähes olematonta, mutta polypropeenin, polyeteenin ja PET-muovin kysyntä kasvaa.
Ennen elintarvikepakkausten yleistymistä yritys keskittyi terveysteknologiaan ja tämä suuntaus on yhä osa sen toimintaa, vaikka elintarvikkeet ovat nyt suurempi osa liiketoimintaa. Se omisti muun muassa Haemedic Munka -yrityksen Ljungbyssä Ängelholmin ulkopuolella, joka myytiin 1990-luvulla.
– Voisi sanoa, että siirryimme lääkinnällisiä laitteita valmistavasta yrityksestä, joka myös valmisti pakkauksia, yritykseksi, joka tekee päinvastoin, sanoo Helge Steg. Hän lisää, että yritys kehittää ja valmistaa edelleen suuria määriä lääkinnällisiä tuotteita, joita käytetään muun muassa puhdastiloissa.
– Nykyään olemme todella suuria IML-pakkausten ruiskuvalussa. Samaan aikaan valmistamme FiberCup-pakkauksia.
Yrityksen noin 85 työntekijää valvoo muun muassa 42 automaattista tuotantolinjaa. Arta Plast oli ensimmäinen yritys Ruotsissa, joka sai lääkinnällisen tekniikan sertifikaatin ISO 13485. Muita sertifikaatteja ovat FSSC 22000, ISO 14001 ja SMETA CSR.
Orgaaninen kasvu on ollut vahvaa vuosien varrella. Vuodesta 2017 lähtien se on ollut nousujohteista, huipentuen vuoteen 2020, jolloin erityisesti lääkinnällisiä tuotteita tarvittiin nopeasti. Vuonna 2021 palattiin taas suunnitelmalliseen kasvuun. Liikevaihto on tällä hetkellä hieman yli 200 miljoonaa kruunua.
– Teemme viisivuotissuunnitemat, joissa suunnittelemme kasvuamme. Tähän mennessä ne ovat onnistuneet hyvin. Mikään ei viittaa siihen, ettemme jatkaisi kasvua, toteaa Helge Steg.
FiberCup esiteltiin Scanpack-messuilla vuonna 2012
Jo vuonna 2003 keskusteltiin pakkauksista ja kierrättämisestä, mikä johti 1Sealin kehittämiseen. Tämä mono PP -kansi voidaan lämpötiivistää purkkiin, mikä yksinkertaistaa kierrätystä ja poistaa tarpeen sinetöintikalvolle.
FiberCup ei ole uusi pakkausratkaisu, se esiteltiin Scanpack-messuilla jo vuonna 2012.
– Kehityksen taustalla on näkemyksemme jätehierarkiasta, jossa materiaalin minimointi on tärkeintä. Meidän on selvästi keskityttävä ennaltaehkäisyyn. Kilo vähemmän materiaalia on kilo säästettyä materiaalia. Tämän ajattelun tulos oli FiberCup, josta on tullut eräänlainen ikoni Arlalle, mutta se on meidän kehittämämme purkki.
– Kehittäessämme sitä tavoitteena oli vähentää CO2-päästöjä, ja kartonkia pidetään usein ympäristöystävällisenä vaihtoehtona. Tavoitteena oli luoda ratkaisu, joka sisältäisi vähintään 50 % uusiutuvaa materiaalia ja joka voitaisiin käyttää kartonkikeräyksessä.
– Tärkeää oli ja on edelleen, että pakkaus sopii suoraan asiakkaidemme tuotantolinjoille ilman muutoksia ja uusia investointeja. Jos niitä tarvitaan, uuden pakkauksen markkinoille saattaminen on haastavaa. FiberCup selviää tästä ilman ongelmia.
Yksinkertaisesti sanottuna FiberCupin seinät koostuvat muovipäällystetystä kartongista, jota tukee ohut muovikehys ja polypropeenireunus. Tämä rakenne vähentää muovin määrää 70 % verrattuna kokonaan muovista valmistettuun purkkiin. CO2-päästöjen osalta vähennys on 60-80 %. ”Voittamaton”, toteaa Helge Steg.
Säästetty 1 700 tonnia muovia
Puolen litran polystyreenipurkki painaa noin 13,5 grammaa, kun taas vastaavan kokoinen polypropeenipurkki, jossa on kartonkipäällys, painaa suunnilleen saman verran. Siinä on 7,41 grammaa muovia. FiberCupin paino on noin 10 grammaa, ja se sisältää vain 4,2 grammaa polypropeenia. Huolimatta kevyestä painostaan se kestää jopa 50 kilon kuormituksen. Toki muovipakkauksia voidaan tehdä ohuemmiksi, mutta silloin ne menettävät vakautensa. FiberCupin rakenne yhdistää kartonkikuitujen lujuuden ja muovin esteominaisuudet.
– Tämä tarkoittaa, että vuonna 2023 markkinoille tuomiemme 300 miljoonan FiberCup-pakkauksen myötä olemme vähentäneet muovinkulutusta 1 700 tonnilla, mikä vastaa yli 60 kuorma-autollista muovia.
– Mielestämme tämä pakkaus on hyvä esimerkki siitä, mikä on tänä päivänä tärkeintä, eli ennaltaehkäisy, materiaalin vähentäminen. Jos voimme vähentää muovin määrää pakkauksessa 70 % ja se on lisäksi lineaarisesti kierrätettävissä nestekartonkivirrassa, se voittaa kaiken muun. Sillä ei tule olemaan merkitystä, kuinka paljon kierrätämme, tämä on tehokkaampaa. Meidän on keskityttävä ennaltaehkäisyyn.
– Kiertotalous on eräänlainen muotisana. Kaiken tulee olla kierrätettävissä, mutta sitä me teollisuudessa olemme keskittyneet tekemään jo pitkään. Kaikki, mikä voidaan kierrättää, kierrätetään jo. Voisimme toivoa, että poliitikot luottaisivat meihin.
– Sen sijaan nyt on tulossa lainsäädäntö, joka sanoo, että kaikki älykkäät pakkausratkaisut, joita olette kehittäneet, eivät kelpaa, vaan kaiken on oltava kierrätettävissä riippumatta siitä, onko olemassa parempia vaihtoehtoja. Tämä lisää muovin käyttöä ja luultavasti päätyy siihen, että kaksi kolmasosaa kaikesta jätetään kierrättämättä. Jossain vaiheessa on kuljettu harhaan.
– Tämä saattaa kuulostaa siltä, että olen sitä mieltä, ettei muovia pitäisi kierrättää, mutta sitä meidän luonnollisesti on tehtävä, kun se on mahdollista. Jotta siitä tulisi tehokasta, meidän kuluttajien on parannettava pakkauksiemme keräämistä. Menetämme jo keräysvaiheessa varmasti 50 % kierrätettävästä materiaalista. Tähän lisätään vielä tappiot lajittelussa ja itse kierrätysprosessissa, ja lopulta ehkä vain 35 % jää jäljelle.
Arta Plastin pakkaus kierrätetään nestekartonkiprosessissa. Ruotsissa se luokitellaan paperipakkaukseksi, mutta sama ei ole itsestäänselvyys muissa maissa, ei edes naapurimaissa. Kartongin kuidut on päällystetty ohuella PE-kerroksella sekä sisä- että ulkopuolelta. Ulkopuolella sitä tarvitaan vain kosteissa ympäristöissä. Painatus tapahtuu muoville, joka erotellaan kierrätysprosessissa. Muovikehys kierrätetään PP:nä tai PE:nä.
– Kartongin materiaalissa on pitkiä kuituja, ja on erityistä, että ne kaikki on kapseloitu, myös reunojen kuidut, joissa muovikehys sijaitsee. Tämä on hyvä hygienian kannalta, ja tekee materiaalista ainutlaatuisen. Sillä on samat ominaisuudet kuin muovipurkilla, mutta muovia on vain 30 prosenttia.
Ei masennukselle
– Kaikki, jotka kehittävät tai valmistavat pakkauksia, ymmärtävät, kuinka hyvä tämä on. Sillä on monia positiivisia vaikutuksia ja se sopii suoraan asiakkaiden täyttölinjoihin.
Älykkäät ratkaisut ovat harvoin markkinoilla yksin. FiberCupista Helge Steg toteaa, että eräs globaali pakkausyritys kopioi sen ja muita heidän kehittämiään ratkaisuja. Ovatko he vihaisia? Eivät lainkaan.
– En masennu siitä, vaan pikemminkin olen ylpeä, että pieni yrityksemme on kehittänyt ratkaisuja, joita yksi maailman suurimmista pakkausyrityksistä on kopioinut. Tämä lisää luottamusta siihen, että kyseessä on hyvä ja turvallinen ratkaisu, ja saamme lisää tilauksia yrityksiltä, joita emme muuten saavuttaisi, mutta jotka ehkä arvostavat alkuperäisen pienen yrityksen palvelua ja joustavuutta.