Myrskyjen jälkeen paluu uuteen normaaliin?

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2022-06-08
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Kun koronapandemia alkoi toden teolla vaikuttaa kaikkeen toimintaan keväällä 2020, johti se nopeasti liikkumisen ja kokoontumisen rajoituksiin. Rajoitukset iskivät ensin tavallisiin ihmisiin, mutta vähitellen myös tavaroiden liikkuminen kävi hitaammaksi ja vaikeammaksi.

Kansainvälisten toimitusketjujen hidastuessa tai jopa katkeillessa kohdistui kysyntä saatavilla oleviin tavaroihin eli kotimaassa tai lähialueilla tuotettuihin. Ihmisten sulkeutuessa koteihinsa ruoan kysyntä muuttui, kun ihmiset hädissään hamstrasivat hyvin säilyviä peruselintarvikkeita. Ravintoloiden ollessa kiinni oli pakko laittaa ruokaa kotona. Kotona syöminen johti puolestaan ruoan kysynnän kasvuun; ihmisten on syötävä joka päivä, oli pandemia tai ei.

Kotimaiset elintarviketuottajat kasvattivat tuotantoaan niin nopeasti kuin se oli mahdollista. Koko alan kannattavuus parani kertaheitolla pitkän epätyydyttävän kauden jälkeen. Alkutuottajat eli maatalousyrittäjät olivat tyytyväisiä kysynnän kasvaessa ennätysmäisesti ulkomaisen tarjonnan puuttuessa.

Myös kotimaiset pakkausten valmistajat pääsivät nauttimaan tilanteesta. Kysynnän kasvaessa ja ulkomaisen kilpailun puuttuessa oli bisnes monien mielestä parempaa kuin pitkään aikaan.

Melko nopeasti alkoi taivaanrantaan kasautua uhkaavia pilviä. Vaikka globalisoituneen maailman raaka-ainemarkkinat hetkellisesti hidastuivat, toimivat ne edelleen markkinatalouden lakien mukaisesti. Kun raaka-aineiden toimitusajat alkoivat pidentyä, alkoi myös niiden hinta nousta. Tavaraa haluavien oli hyväksyttävä korkeammat hinnat tai otettava riski ilman jäämisestä. Suomessa tilanne oli pitkään kriittinen esimerkiksi muovien raaka-aineiden osalta, mutta tuotanto pystyttiin pitämään käynnissä pääsääntöisesti.
Pandemian akuutin vaiheen ja sulkutoimien päättymisen jälkeen voidaan todeta, että kahden vuoden vuoristoradan seurauksena on käynyt samalla tavalla kuin aina ennenkin: vahvat ovat vahvistuneet ja ennestään vaikeuksissa olevien vaikeudet ovat syventyneet entisestään.

Ruokaketjun osalta alkutuotanto ja ruoan valmistus on lyhyen ylikysynnän jälkeen palannut epätyydyttävään kannattavuuteen. Kauppa on tehnyt edelleen ennätystuloksia, mutta paine kasvaa ja ennustetaan, että kauppa joutuu luopumaan osasta katteestaan toimitusketjun muille osille kotimaisen tuotannon jatkuvuuden varmistamiseksi.

Pakkausvalmistajat ovat usein pieniä tai keskisuuria yrityksiä, joiden hinnoitteluvoima on rajallinen paljon isompien toimittajien ja asiakkaiden välissä. Tilanne monissa yrityksissä on varmasti haastava ja vaatii päättäväisiä toimia tulevaisuuden varmistamiseksi.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan mullisti maailman juuri kun korona oli hiipumassa. Todennäköisesti Venäjään kohdistetut pakotteet vaikuttavat vähemmän kuin korona, mutta vaikutus voi olla pitkäaikaisempi. Useat toimijat olivat jo vähentäneet riippuvuuttaan Venäjästä viime vuosina, samalla kun maa on siirtynyt diktatuuriin. Erityisesti maakaasun toimitusten katkeamisella voi olla sitä käyttäneille yrityksille kova isku.

Tällä hetkellä näyttää siis siltä, että koronamyrsky on laantunut ja venäjämyrskyn laajuus on hiukan epäselvä – ainakin toistaiseksi on rauha maassa. Aika näyttää, onko uusi normaali tasainen rauhallisen kehityksen aika vai jatkuvien toinen toistaan seuraavien myrskyjen aika.

Suomessa voidaan kuitenkin luottaa kahteen asiaan: ensinnäkin suomalaiset arvostavat kotimaista lähituotantoa enemmän kuin koskaan ja toiseksi Suomen kesä on käsillä ja vaikka se on lyhyt, niin aurinkoa ja lämpöä on todennäköisesti luvassa enemmän seuraavien kahden kuukauden aikana kuin edeltävinä kuukausina oli.

Toivotan kaikille Pakkaus-lehden lukijoille hyvää ja rentouttavaa kesää!

Antro Säilä


Pääkirjoitus on julkaistu Pakkaus-lehden numerossa 4/2022

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Muuttaako uusi nestekartonkipakkaus markkinat?

Pakkausalan lehdistöä kokoontui 15. toukokuuta Amsterdamiin ottamaan osaa täysin uuden pakkausratkaisun lanseeraukseen. Tilaisuuden järjesti Zotefoams, joka väittää olevansa ”gamechanger”. Pitäisikö suurten nestekartonkipakkausten valmistajien tuntea olonsa uhatuksi?
rezorce

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

Biomuovilla on oleellisesti pienemmät CO2-päästöt verrattuna perinteiseen muoviin

Iso-Britanniassa, Kiinassa ja Sveitsissä olevat tutkijat ovat osoittaneet, että kun fossiilinen muovi korvataan biohajoavalla biomuovilla, syntyy merkittävästi vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Näin kirjoittaa Nordisk Bioplast-yhdistys omilla verkkosivuillaan.
Global warming concept

Packnews-lehti täyttää 90 vuotta – paluu vuoteen 1977

Packnews-lehti (aiemmin nimeltään nord emballage) täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Se saattaa olla maailman vanhin pakkausalan lehti. Toimitus on viime vuosina selaillut vanhoja lehtiä ja julkaissut niistä parhaita paloja, joista yksi on tässä artikkelissa.
Letpak