Muovin kemiallista kierrätystä kehitetään kolmen yrityksen yhteistyönä

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2020-10-16
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Neste, muovin kierrätysteknologian asiantuntija Recycling Technologies ja Unilever aloittavat yhteistyön kehittääkseen ja edistääkseen muovijätteen kemiallista kierrätystä. UK Research and Innovation (UKRI) on myöntänyt kolmen yhtiön yhteishankkeelle 3,1 miljoonan punnan rahoituksen. Hankkeessa kehitetään ratkaisuja vaikeasti kierrätettävien muovipakkausten kierrättämiseksi ja siinä keskitytään sellaisten muovipakkausten talteenottoon ja uudelleenkäyttöön, jotka tällä hetkellä joko poltetaan, viedään kaatopaikoille tai viedään Britanniasta ulkomaille. 

Kolmivuotisessa hankkeessa Recycling Technologies valmistaa jätemuovipakkauksista omilla laitteillaan Plaxx-nimistä öljyä. Öljy toimitetaan Nesteelle, joka analysoi ja testaa sen laadun ja soveltuvuuden jatkojalostukseen, jossa siitä voidaan valmistaa korkealaatuista drop-in-raaka-ainetta uusien muovien ja muovipakkausten valmistukseen niin, että kyseisten muovien laatu vastaa neitseellisistä raaka-aineista valmistettuja muoveja. Unilever tulee mukaan Nesteen ja Recycling Technologiesin jo vakiintuneeseen yhteistyöhön ja tuo siihen osaamistaan kierrätykseen soveltuvien pakkausten suunnittelusta.

UKRIn myöntämällä rahoituksella tuetaan ja parannetaan Recycling Technologiesin kemiallisen kierrätyksen laitoksen testausta ja muuta kehitystä. Laitosta rakennetaan parhaillaan Binn Farmin toimipaikkaan Skotlannin Pertshiressä. Yhteistyön ansiosta yhtiö pystyy parantamaan järjestelmiään sellaisiksi, että jätemuovi voidaan prosessoida optimaalisesti. Yhteistyössä kehitetään lisäarvoa tuottavia uusia käyttötarkoituksia vaikeasti kierrätettäville jätemuovimateriaaleille, kuten kalvoille, kuorille ja pusseille, joista saatavaa materiaalia voitaisiin hyödyntää uusien pakkausten valmistuksessa.

Nesteellä on kattavaa kokemusta heikkolaatuisten jäte- ja tähderaaka-aineiden, kuten uusiutuvaa alkuperää olevien öljyjen ja rasvojen, käsittelystä ja jalostamisesta korkealaatuisiksi tuotteiksi, esimerkiksi polymeeri- ja kemikaalituotannon raaka-aineiksi. Neste on sitoutunut kehittämään useiden kumppaneiden kanssa skaalautuvia ratkaisuja vauhdittamaan muovin kierrätystä. Yhtiön tavoitteena on aloittaa nesteytetyn jätemuovin käyttö jalostuksen raaka-aineena, jolla voidaan korvata fossiilisen öljyn käyttöä uusien muovien raaka-aineiden tuotannossa. Recycling Technologiesin kanssa tehtävän yhteistyön ansiosta Neste pystyy nopeuttamaan yhden hyvin lupaavan kemiallisen kierrätysteknologian kehitystä.

Unileverin kanssa tunnistetaan nykyisen mekaanisen kierrätyksen kannalta vaikeasti kierrätettävät muovit ja tutkitaan, miten muovien kierrätettävyyttä voidaan parantaa pakkaussuunnittelulla.

Recycling Technologiesin
RT7000 -laitteisto Swindonissa, Britanniassa.

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB