Maalipakkauksiin vaihtoehto hanapakkauksesta

JULKAISTU: 2019-08-14
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Metallista ja HPDE-muovista tavallisesti tehtyihin maalipakkauksiin on kehitetty uusi vaihtoehto, joka lupaa pienentää maalin hävikkiä ja pakkauksen ympäristövaikutuksia. Rapakin kehittämä vaihtoehto perustuu yllättävästi viineistä tuttuun hanapakkaukseen.

Maalipurkkien käyttö on usein sottaavaa, ja maalia jää purkkiin kuivumisen vuoksi hukkaan. Maalitehdas AkzoNobelin ReColour-raportin mukaan 13 % maalista menee vuosittain hukkaan ja 99 % siitä joko poltetaan tai menee kaatopaikalle. Maaliin kosketuksessa olevat pakkaukset luokitellaan ongelmajätteeksi useimmissa maissa.

Muovipakkauksia jo 40 vuotta kehittänyt brittiläinen Rapak-yritys on nyt kehittänyt ratkaisuksi hanapakkauksena toimivan maalipakkauksen. Se esiteltiin EU Coatings Show -tapahtumassa maaliskuussa 2019.

Uudessa pakkauksessa maalin kanssa kosketuksessa on vain ohut ja joustava sisäpakkaus, joka on tehty tavallista kestävämmästä polyeteenimuovista. Se on 50 % keveämpi ratkaisu kuin metallipakkaus ja käyttää 76 % vähemmän muovia kuin saman kokoinen HPDE-muovipakkaus. Ulkokuorena oleva kartonkipakkaus voidaan tehdä kierrätysmateriaalista ja se voidaan kierrättää uudelleen.

Rapakin mukaan uusi pakkaus tuottaa vain 10 % alumiinisen maalipakkauksen hiilijalanjäljestä ja se toimii paremmin logistiikassa muotonsa takia.

Rapak on testannut pakkauksen materiaaleja ja pakkauksen toimivuutta. Testien mukaan ilmatiivis pakkaus estää maalin kuivumisen ja maali voi säilyä käyttökelpoisena jopa kaksi vuotta pakkauksen avaamisen jälkeen. Jopa 99 % maalista saadaan pakkauksesta, kun yleensä maalista osa jää pakkaukseen.

Rapak kuuluu yrityksenä DS Smith -konserniin.

Jatka lukemista

Dayton osti Thomekon elintarviketoiminnot

Päivittäistavara-, horeca- ja elintarvikealan laitteita ja huoltopalveluita toimittava Dayton Oy on ostanut Thomekon elintarviketeollisuuskone- ja -laitetoiminnot Suomessa. Dayton nousee kaupalla elintarviketeollisuuden kokonaisratkaisujen johtavaksi tarjoajaksi toimitusjohtaja Pekka Tiaisen mukaan.
dayton-tiainen-elintarviketeollisuus

Huhtamäki lahjoittaa kerta-astioita kriisiavuksi

Huhtamäki lahjoittaa tuotteittaan terveydenhuollon toimijoille, esimerkiksi yli kuusi miljoonaa kerta-astiaa sairaaloille ja hoitokodeille ympäri Eurooppaa ruokahygienian ja -turvallisuuden varmistamiseksi poikkeustilanteessa. Yhtiö tuottaa myös visiirejä ja avustaa Punaista Ristiä.
huhtamäki-ruokapakkaukset-food-service

Muovikasseja korvataan muilla materiaaleilla

Yhä useampi suomalainen pakkaa ruokaostoksensa muuhun kuin muovikassiin. S-ryhmän ruokakaupoissa muovikassien myynti laski neljä prosenttia vuodesta 2018 vuoteen 2019. Vain joka neljäs asiakas ostaa muovikassin kauppakäynnillään. Yhä useampi asiakas käyttää biohajoavaa kassia, paperikassia tai kestokassia.
s-ryhmä-muovikassit-kangaskassit

Raflatacilta PP-etikettikalvoa kierrätysmuovista

UPM Raflatac tuo markkinoille ensimmäisenä PP-etikettimateriaalin, joka on tehty kierrätysmuovista. Materiaalissa käytetään kemian teollisuuden SABIC-yrityksen kierrätysratkaisua PP-tuotteille.
Jar of peanut butter and peanuts

Uusimmat uutiset

Pakkausinnovaatiot puhuttivat Slushissa

Huhtamäki toi yhdessä teollisuusteknologia-alan pääomasijoitusyhtiö Emerald Venturesin kanssa yhteen pakkausalan, kasvuyritykset, alan asiantuntijat sekä sijoittajat järjestämällä yhteisen työpajan Slushissa.
IMG_6711

Kreppipaperikiriste lavan ympärille

Antalis on lanseerannut paperikiristeen. Paperikuidusta valmistettu Master’in- tuote on monomateriaalia, joten se on lajiteltavissa kartonkikeräykseen.
antalis

EU-parlamentti päätti omasta kannastaan pakkaus- ja pakkausjäteasetukseen

EU-parlamentti päätti omasta kannastaan, mutta vasta kevättalvella selviää, minkälainen pakkaus- ja pakkausjäteasetus Euroopan Unioniin saatiin.
Pääkirjoitus

Saarioinen Oy:n toimitusjohtaja vaihtuu

Saarioinen Oy:n nykyisen toimitusjohtajan Matti Karppisen jäädessä eläkkeelle uudeksi toimitusjohtajaksi on valittu Ilkka Brander.
1800x900matti-ja-ilkka