Lidl lopetti kertakäyttömuovin myynnin

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2020-02-09
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Suomen Lidl-myymälöissä ei enää myydä kertakäyttöisiä muovisia aterimia, laseja, juomapillejä eikä muovivartisia vanupuikkoja. Lidlin kesällä 2018 tekemä linjaus kertakäyttöisten muovituotteiden poistamisesta astui käytäntöön vuodenvaihteessa.

Kertakäyttömuovin katoaminen hyllyistä tarkoittaa noin 36 000 kiloa vähemmän muovia ja muovijätettä vuodessa.

”Nämä ovat niitä konkreettisia tekoja, joita kauppana pystymme tekemään ympäristön hyväksi. Vanupuikon vaihtaminen toiseen on yksilön kannalta pieni teko, mutta kun kaikki vaihdamme, niin yhtäkkiä puhummekin vaikuttavista määristä”, Lidl Suomen osto-osaston johtaja Thomas Heinrichs kertoo.

Muovia kertakäyttöisissä tuotteissa on korvattu puupohjaisilla ja muilla kierrätettävillä tai maatuvilla materiaaleilla. Käytännössä esimerkiksi muovivartinen vanupuikko on vaihdettu paperivartiseen ja muovisten kertakäyttöaterimien tilalla on tällä hetkellä tarjolla uudelleenkäytettäviä puisia aterimia.

Lidl karsii myös pakkausmuovin käyttöä
Lidlin tavoite niin Suomessa kuin kansainvälisesti on vähentää viidennes muovista ketjun omien merkkien pakkauksista vuoden 2025 loppuun mennessä. Toinen tavoite on tehdä kaikista omamerkkituotteiden muovipakkauksista kierrätettäviä, myöskin vuoden 2025 loppuun mennessä.

Esimerkkejä muovin karsimisesta ovat pesuaineen tiivistämisen myötä pienentyneet pesuainepullot ja pähkinäpussit, joita on kutistettu sisällön pysyessä samana. Viime syksynä Lidl poisti myös muovikorkit laktoosittomista maitojuomista.

”Muovia ei kuitenkaan vähennetä hävikin kustannuksella. Etsimme aina kokonaisuutena parasta ratkaisua, jolloin pakkaus suojaa ruokaa pilaantumiselta sisältämättä ylimääräistä muovia”, Heinrichs jatkaa.

Jatka lukemista

Huhtamäki lahjoittaa kerta-astioita kriisiavuksi

Huhtamäki lahjoittaa tuotteittaan terveydenhuollon toimijoille, esimerkiksi yli kuusi miljoonaa kerta-astiaa sairaaloille ja hoitokodeille ympäri Eurooppaa ruokahygienian ja -turvallisuuden varmistamiseksi poikkeustilanteessa. Yhtiö tuottaa myös visiirejä ja avustaa Punaista Ristiä.
huhtamäki-ruokapakkaukset-food-service

Dayton osti Thomekon elintarviketoiminnot

Päivittäistavara-, horeca- ja elintarvikealan laitteita ja huoltopalveluita toimittava Dayton Oy on ostanut Thomekon elintarviketeollisuuskone- ja -laitetoiminnot Suomessa. Dayton nousee kaupalla elintarviketeollisuuden kokonaisratkaisujen johtavaksi tarjoajaksi toimitusjohtaja Pekka Tiaisen mukaan.
dayton-tiainen-elintarviketeollisuus

Muovikasseja korvataan muilla materiaaleilla

Yhä useampi suomalainen pakkaa ruokaostoksensa muuhun kuin muovikassiin. S-ryhmän ruokakaupoissa muovikassien myynti laski neljä prosenttia vuodesta 2018 vuoteen 2019. Vain joka neljäs asiakas ostaa muovikassin kauppakäynnillään. Yhä useampi asiakas käyttää biohajoavaa kassia, paperikassia tai kestokassia.
s-ryhmä-muovikassit-kangaskassit

Raflatacilta PP-etikettikalvoa kierrätysmuovista

UPM Raflatac tuo markkinoille ensimmäisenä PP-etikettimateriaalin, joka on tehty kierrätysmuovista. Materiaalissa käytetään kemian teollisuuden SABIC-yrityksen kierrätysratkaisua PP-tuotteille.
Jar of peanut butter and peanuts

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB