Kuinka ekomodulaatio muuttaa pakkauksia?

JULKAISTU: 2022-10-27
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Heinäkuussa voimaan tullut jätelaki edellyttää, että pakkausten kierrätysmaksuja porrastetaan eli ekomoduloidaan kannustaviksi.

Kierrätysmaksut ovat maksuja, joita tuottajavastuulliset yritykset maksavat tuottajayhteisölle käyttämiensä pakkausten keräys- ja kierrätysvelvoitteiden hoitamisesta. Porrastamisen tarkoitus on, että pakkauksen uudelleenkäytettävyys ja helppo kierrätettävyys johtavat alempiin maksuihin. Porrastetut maksut tulee ottaa käyttöön kaikissa EU-maissa 5.1.2023 mennessä.

Ekomodulaation toteutusta pohditaan myös Suomessa, Ruotsissa ekomodulointi on jo käytössä. Helposti kierrätettävien muovisten kuluttajapakkausten kierrätysmaksu siellä on 541 € tonnilta, kun vaikeasti kierrätettävien maksu on 839 € tonnilta. Porrastetut maksut ovat signaali koko arvoketjulle siitä, että kierrätettävyys on kilpailukyvyn edellytys. Jotta kierrätys jätehuoltovaiheessa onnistuu, se tulee ottaa huomioon jo pakkausta ja sen ulkoasua suunniteltaessa.

Lähde: Suomen Pakkuaskierrätys Rinki Oy

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Pakkausinnovaatiot puhuttivat Slushissa

Huhtamäki toi yhdessä teollisuusteknologia-alan pääomasijoitusyhtiö Emerald Venturesin kanssa yhteen pakkausalan, kasvuyritykset, alan asiantuntijat sekä sijoittajat järjestämällä yhteisen työpajan Slushissa.
IMG_6711

Kreppipaperikiriste lavan ympärille

Antalis on lanseerannut paperikiristeen. Paperikuidusta valmistettu Master’in- tuote on monomateriaalia, joten se on lajiteltavissa kartonkikeräykseen.
antalis

EU-parlamentti päätti omasta kannastaan pakkaus- ja pakkausjäteasetukseen

EU-parlamentti päätti omasta kannastaan, mutta vasta kevättalvella selviää, minkälainen pakkaus- ja pakkausjäteasetus Euroopan Unioniin saatiin.
Pääkirjoitus

Saarioinen Oy:n toimitusjohtaja vaihtuu

Saarioinen Oy:n nykyisen toimitusjohtajan Matti Karppisen jäädessä eläkkeelle uudeksi toimitusjohtajaksi on valittu Ilkka Brander.
1800x900matti-ja-ilkka