Kraftlinerin tuotanto käyntiin

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2021-02-02
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Stora Enson Oulun paperitehtaan muuntaminen aaltopahvin pintakartonkia eli kraftlineria valmistavaksi tehtaaksi on valmistunut. Sellutehdas on ollut käynnissä tammikuun puolesta välistä lähtien, ja kartonkikone on käynnistysvaiheessa. Projekti käynnistyi toukokuussa 2019 350 miljoonan euron investointipäätöksellä ja se valmistui suunnitellussa budjetissa. Kartonkituotantoa ajetaan ylös ensimmäisen neljänneksen aikana, ja koneen odotetaan saavuttavan suunnitellun tuotantokapasiteettinsa kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Kraftlainer-tuotantolinja palvelee kansainvälisiä asiakkaita pakkausmateriaalien loppukäyttökohteissa, joissa kartongilta vaaditaan kestävyyttä, puhtautta ja korkeatasoisia visuaalisia ominaisuuksia. Tuotteessa AvantForte by Stora Enso on kolme kuitukerrosta, mikä tekee siitä Stora Enson tuotantovalikoiman vahvimman kraftlainerin. Sen käyttökohteita ovat tuoreen, rasvaisen tai kostean ruuan pakkaukset sekä korkealaatuiset verkkokaupan pakkaukset.

– Tuotantosuunnan muutos vastaa kiertotalouteen perustuvien ja ympäristöystävällisten pakkausratkaisujen kasvavaan kansainväliseen kysyntään, sanoo toimitusjohtaja Annica Bresky.

– Oulun tehdas hyödyntää huipputeknologiaa vahvan, materiaalitehokkaan ja korkealaatuisen kraftlinerin tuottamisessa. Oulun tuotteet mahdollistavat meille pääsyn vahvan kasvupotentiaalin omaavaan premium-pakkaussegmenttiin, johon kuuluvat esimerkiksi elintarviketuotteet ja verkkokaupan pakkaukset, sanoo Packaging Materials -divisioonan johtaja Hannu Kasurinen.

Projektissa toinen tehtaan paperikoneista muunnettiin pakkauskartongin tuotantoon. Sellutehdas ja kuivaamo uudistettiin tuottamaan valkaisematonta ruskeaa sellua (530 000 tonnia vuodessa), josta noin 150 000 tonnia vuodessa menee ulkoiseen myyntiin. Uuden maailmanluokan kraftlainer-tuotantolinjan kapasiteetti on 450 000 tonnia vuodessa. Kun tuotanto saavuttaa täyden tehonsa vuoden sisään, Oulun tehdas tuottaa vuosittain noin 300 miljoonaa euroa lisää liikevaihtoa Packaging Materials -divisioonalle.

Oulun tehtaan muunnos mahdollistaa myös Packaging Materials -divisioonan arkituspalvelun vahvistamisen.  Antwerpenissa sijaitseva Lumipaper-arkittamo muunnetaan arkittamaan pääasiassa kartonkia paperin sijaan. Se tulee käyttämään Oulun tehtaan leikkureita ja tarjoaa nopean arkituspalvelun Manner-Euroopassa.

Kartonkilinjan ylösajon jälkeen Oulun tehtaalla on lisämahdollisuus kasvuun, jos toinenkin paperikone muunnettaisiin tulevaisuudessa pakkausmateriaalin tuotantoon. Se parantaisi entisestään Oulun tehtaan kilpailukykyä muun muassa tehtaan oman sellun saatavuuden vuoksi. Se toisi myös lisäsäästöjä kiinteistä ja muuttuvista kustannuksista mukaanlukien yhtiön oman syväsataman käytön lisääntymisen myötä.

Stora Enson Oulun tehdasalue työllistää noin 400 ihmistä, mukaan lukien tukitoimintojen ja sataman työntekijät. Tehtaan käyttämä puu hankitaan pääasiassa yksityisiltä metsänomistajilta Pohjois-Suomesta. Tehtaan puun kulutus lisääntyy tuotantolinjan muuntamisen seurauksena 0,5 miljoonasta 2,4 miljoonaan kuutiometriin vuodessa.

Stora Enson Oulun tehdas.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB