Kierrätetyn muovin mahdollisuudet elintarvikepakkaamisessa?

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2020-09-28
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Miten voimme lisätä kierrätetyn muovin käyttöä ruokapakkauksissa ilman, että ruuan laatu tai turvallisuus kärsivät? Tätä pohdittiin viime viikolla pidetyssä webinaarissa, jonka järjestivät Nestlé Nordic sekä polymeerien teollisten tutkimus- ja kehityspalveluiden globaali markkinajohtaja Norner. Pohjoismaisen webinaarin tavoitteena oli keskustella niistä haasteista ja mahdollisuuksista, joita ruokateollisuus kohtaa siirryttäessä käyttämään kierrätetystä muovista valmistettuja elintarvikepakkauksia.

– Kiinnostus ja osallistuminen webinaariin on ollut vaikuttavaa. Saimme yli 120 osallistujaa tasaisesti eri pohjoismaista. Webinaariin osallistui laaja joukko ruoka- ja juomateollisuuden, päivittäistavarakaupan ja teollisuuden yhdistysten edustajia sekä kansalaisjärjestöjä ja poliitikkoja. Me Nestléllä uskomme, että yritystoiminnan tulee kannustaa hyvään, ja yhteistyö on tässä avainsana. Tämä webinaari toimi loistavana alustana jakaa tietoa ja keskustella tärkeästä aiheesta, kertoi tapahtuman moderaattori Axel Heiberg-Andersen Nestléltä.

Vuoden 2020 alussa Nestlé julkaisi sitoumuksensa hankkia käyttöönsä jopa kaksi miljoona tonnia elintarvikekelpoista kierrätettyä muovia vuoteen 2025 mennessä. Yritys haluaa näin toimia suunnannäyttäjänä siirryttäessä kierrätysmuovin käyttöön uusien muovipakkausten tuottamisen sijaan.

Webinaarissa esiteltiin muun muassa konkreettisia toimia, joilla Nestlé aikoo vähentää, uudelleenkäyttää ja kierrättää muovipakkauksia Pohjoismaissa. Yhtiön Nordic Head of Sustainability Birgitte Krenk esitteli avauspuheenvuorossaan yrityksen antamaa ilmastolupausta, jolla Nestlé on sitoutunut nollaamaan ilmastopäästönsä vuoteen 2050 mennessä. Nornerin markkinointipäällikkö Ole Jan Myhre puolestaan kertoi, miten elintarviketasoista kierrätettyä muovia voidaan valmistaa. Myhre kuvasi myös lukuisia esteitä ja mahdollisuuksia, joita teollisuus tulee kohtaamaan siirtymän aikana. Lisäksi webinaarissa käsiteltiin alaa koskevia lainsäädäntöprosesseja sekä elintarviketasoisen kierrätetyn muovin markkinaa.

Nestlé on tehnyt sitoumuksen, jonka mukaan kaikki yhtiön käyttämät pakkaukset ovat kierrätettäviä tai uudelleen käytettäviä vuoteen 2025 mennessä. Yritys edistyy tavoitteessaan kohti jätteetöntä tulevaisuutta, sillä vuonna 2019 kaikista yrityksen muovipakkauksista 66 prosenttia oli kierrätettäviä tai uudelleenkäytettäviä.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Metsä Boardin taivekartonkikone on nyt Euroopan suurin

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Board vihki 11. huhtikuuta käyttöön uudistetun taivekartonkikoneen Ruotsin Husumissa.
Ribbon-has-been-cutx

Kp lanseerasi ensimmäisen sataprosenttisesti kierrätetyn muovisen elintarvikerasian

Klöckner Pentaplast (kp) ilmoittaa saavuttaneensa tärkeän virstanpylvään elintarvikepakkausteollisuudessa. Se esitteli ensimmäiset elintarvikerasiat, jotka on tehty pelkästään kierrätetystä PET:stä (rPET), joka on valmistettu pakkauksista.
KP-trayx

Nuoret aikuiset ovat kiinnostuneempia ympäristöystävällisistä pakkauksista

Muovipakkausjättiläisen ALPLA:n "2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey” -tutkimuksen mukaan nuoremmat (18-34-vuotiaat) priorisoivat ympäristöystävällisiä pakkausratkaisuja.
alplax

Tekniikkaa ja nörtteilyä Gallin kanssa Scanpackin lavalla

Hän on nörtti. Hän on asiantuntija, jolla on valtavasti energiaa ja jolla nauru on aina lähellä.
Evelina Galli