Kasvislihasta tuli kallis uudistus Poutulle

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2019-11-26
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Ruokayhtiö Pouttu kertoi syyskuussa tekevänsä suurimman lanseerauksensa kymmeniin vuosiin Muu-kasvislihatuotesarjalla. Yritys ehti lanseerata kaksi tuotetta ennen kuin Ruokavirasto kielsi niiden nimeämisen kasvilihatuotteiksi. Brändin ja pakkausten muuttaminen tulee yritykselle kalliiksi.

Poutun uudet tuotteet on tehty herneestä ja ne pyrkivät maistumaan lihalta. Myyntiin tulivat Muu burgerpihvi ja Muu Kasvislihapulla. Nimet on muutettava, sillä viranomaisen päätöksen mukaan Pouttu ei saa käyttää tuotteissaan kasviliha-sanaa tai muita kasviperäiseen lihaan viittaavia ilmaisuja.

Ruokaviraston tiedotteen mukaan kuluttajan kannalta tärkeimpiä merkintöjä elintarvikepakkauksissa on elintarvikkeen nimi, jonka perusteella on helppo ymmärtää, minkälaisesta tuotteesta on kyse ja mitä se sisältää. Esimerkiksi lihapulla on elintarvike, jossa on lihaa. Kasvislihapulla on elintarvike, joka sisältää kasvista ja lihaa.

Lihavalmisteita jäljitteleviä elintarvikkeita ei voi viraston mukaan nimetä kasvilihaksi, koska kasvilihaa ei ole elintarvikkeena olemassa. Kasvistuotteiden nimenä voi olla kasvismakkara tai kasvispyörykkä tai kasvispihvit. Tällöin oleellinen perinteisesti käytetty ainesosa liha on korvattu kasviksilla, joka näkyy elintarvikkeen nimessä.

Tuotesarjaan on suunniteltu yhteensä 14 tuotetta. Vaadittavat muutostyöt maksavat Poutun arvion mukaan ainakin puoli miljoonaa euroa, joten päätös on sen mielestä tässäkin mielessä kohtuuton. Yhtiö aikoo tehdä päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja myös vahingonkorvausvaatimuksen, kertoo Talouselämä-lehti.

Jatka lukemista

Dayton osti Thomekon elintarviketoiminnot

Päivittäistavara-, horeca- ja elintarvikealan laitteita ja huoltopalveluita toimittava Dayton Oy on ostanut Thomekon elintarviketeollisuuskone- ja -laitetoiminnot Suomessa. Dayton nousee kaupalla elintarviketeollisuuden kokonaisratkaisujen johtavaksi tarjoajaksi toimitusjohtaja Pekka Tiaisen mukaan.
dayton-tiainen-elintarviketeollisuus

Huhtamäki lahjoittaa kerta-astioita kriisiavuksi

Huhtamäki lahjoittaa tuotteittaan terveydenhuollon toimijoille, esimerkiksi yli kuusi miljoonaa kerta-astiaa sairaaloille ja hoitokodeille ympäri Eurooppaa ruokahygienian ja -turvallisuuden varmistamiseksi poikkeustilanteessa. Yhtiö tuottaa myös visiirejä ja avustaa Punaista Ristiä.
huhtamäki-ruokapakkaukset-food-service

Muovikasseja korvataan muilla materiaaleilla

Yhä useampi suomalainen pakkaa ruokaostoksensa muuhun kuin muovikassiin. S-ryhmän ruokakaupoissa muovikassien myynti laski neljä prosenttia vuodesta 2018 vuoteen 2019. Vain joka neljäs asiakas ostaa muovikassin kauppakäynnillään. Yhä useampi asiakas käyttää biohajoavaa kassia, paperikassia tai kestokassia.
s-ryhmä-muovikassit-kangaskassit

Raflatacilta PP-etikettikalvoa kierrätysmuovista

UPM Raflatac tuo markkinoille ensimmäisenä PP-etikettimateriaalin, joka on tehty kierrätysmuovista. Materiaalissa käytetään kemian teollisuuden SABIC-yrityksen kierrätysratkaisua PP-tuotteille.
Jar of peanut butter and peanuts

Uusimmat uutiset

Brittiläisten päivittäistavarakauppojen pakkauspomot haluavat luopua muovista, mutta se ei ole helppoa

Aquapak-pakkausyrityksen uuteen tutkimukseen otti osaa sata brittiläisen päivittäistavarakaupan pakkausvastaavaa. Heistä enemmistö (92 prosenttia) suunnittelee luopuvansa kokonaan muovin käytöstä kuluttajapakkauksissaan.
Aquapak

Muuttaako uusi nestekartonkipakkaus markkinat?

Pakkausalan lehdistöä kokoontui 15. toukokuuta Amsterdamiin ottamaan osaa täysin uuden pakkausratkaisun lanseeraukseen. Tilaisuuden järjesti Zotefoams, joka väittää olevansa ”gamechanger”. Pitäisikö suurten nestekartonkipakkausten valmistajien tuntea olonsa uhatuksi?
rezorce

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

Biomuovilla on oleellisesti pienemmät CO2-päästöt verrattuna perinteiseen muoviin

Iso-Britanniassa, Kiinassa ja Sveitsissä olevat tutkijat ovat osoittaneet, että kun fossiilinen muovi korvataan biohajoavalla biomuovilla, syntyy merkittävästi vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Näin kirjoittaa Nordisk Bioplast-yhdistys omilla verkkosivuillaan.
Global warming concept