Jospakin vuoka voitti WorldStar-palkinnon

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2019-05-16
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Jospakin kartonkivuoka voi kehua olevansa maailman paras, sillä se on voittanut maailmaan parhaan pakkauksen palkinnon. Pakkaus voitti ruokapakkausten sarjassa ja lisäksi se voitti kestävän kehityksen palkinnon. Kartonkivuoka sisältää 85 % vähemmän muovia kuin vastaava perinteinen vuoka.

WorldStar on vuosittainen WPO:n järjestämä kilpailu, jossa palkitaan parhaita ja innovatiivisimpia pakkauksia. Sustainability Award on yksi kilpailun erikoiskategorioista, jonka voittajaksi oli Jospakin lisäksi ehdolla virvoitusjuomajätti Coca-Colan kokonaan kierrätettävästä muovista valmistettu mehupakkaus sekä paperi- ja pakkausyhtiö Mondin kierrätettävä pakkauspussi.

”Meille tämän kilpailun voittaminen on suuri kunnia ja osoitus pakkauksemme ympäristöystävällisyydestä. Menestys tässä kilpailussa auttaa meitä tekemään pakkausratkaisuamme tunnetuksi kansainvälisillä markkinoilla, joihin tähtäämme. Meidän ratkaisussa ruokaa suojaava muovi voidaan irrottaa helposti kartongista ja molemmat materiaalit voidaan kierrättää helposti”, sanoo Jospakin toimitusjohtaja Tarja Heikkilä.

Kilpailuun osallistuneen vuoan käyttäjä on Pouttu, joka on suunnitellut pakkauspainatuksen.
Suomeen matkaa ennätykselliset neljä WorldStar-palkintoa, kun kilpailun tuomaristo äänesti Jospakin, Sulapacin, Adara Pakkauksen ja DS Smithin pakkausratkaisut WordStarin arvoisiksi.

Adara Pakkaus voitti WorldStarin Kotkamillsille suunnittelemallaan kartonkikuppien keräyssäiliöllä, johon käytön jälkeen laitetut juomakupit pinoutuvat. Säiliö kuppeineen voidaan lajitella sellaisenaan kartonkikeräykseen.

DS Smithin Suomen PackRight Centre -suunnitteluyksikössä kehitetty, Refresco Finland Oy:lle suunniteltu juomapakkauksien kuljetuspakkaus palkittiin myös WorldStarilla. Kierrätyskuidusta valmistettu aaltopahvinen kuljetuspakkaus kuluttaa vähemmän materiaalia, suojaa nestepakkaukset kuljetuksen aikana ja on kierrätettävissä. Lavalle sijoitettu kuljetuspakkaus voidaan sijoittaa sellaisenaan suoraan myymälään.

Sulapacin kehittämä, muovia korvaava, puukomposiitista valmistettu pakkaus sai myös WorldStarin. Kilpailuun osallistunut pakkaus on suunniteltu Kultakeskus Oy:n Kohinoor-korujen pakkaamiseen, mutta se on samankaltainen kuin yrityksen kosmetiikan pakkaukseen tarkoitettu rasia. Ominaisuuksiltaan, kestävyydeltään ja tuotannoltaan purkki on samankaltainen muovisen pakkausmateriaalin kanssa.

Suomalaiset pakkausalan toimijat pääsevät mukaan maailman parhaiden pakkausten kilpailuun ottamalla ensin osaa Pohjoismaiseen ScanStar-kilpailuun. Siinä palkitut pakkaukset saavat osallistumisoikeuden WorldStariin.

 

Jatka lukemista

Dayton osti Thomekon elintarviketoiminnot

Päivittäistavara-, horeca- ja elintarvikealan laitteita ja huoltopalveluita toimittava Dayton Oy on ostanut Thomekon elintarviketeollisuuskone- ja -laitetoiminnot Suomessa. Dayton nousee kaupalla elintarviketeollisuuden kokonaisratkaisujen johtavaksi tarjoajaksi toimitusjohtaja Pekka Tiaisen mukaan.
dayton-tiainen-elintarviketeollisuus

Huhtamäki lahjoittaa kerta-astioita kriisiavuksi

Huhtamäki lahjoittaa tuotteittaan terveydenhuollon toimijoille, esimerkiksi yli kuusi miljoonaa kerta-astiaa sairaaloille ja hoitokodeille ympäri Eurooppaa ruokahygienian ja -turvallisuuden varmistamiseksi poikkeustilanteessa. Yhtiö tuottaa myös visiirejä ja avustaa Punaista Ristiä.
huhtamäki-ruokapakkaukset-food-service

Muovikasseja korvataan muilla materiaaleilla

Yhä useampi suomalainen pakkaa ruokaostoksensa muuhun kuin muovikassiin. S-ryhmän ruokakaupoissa muovikassien myynti laski neljä prosenttia vuodesta 2018 vuoteen 2019. Vain joka neljäs asiakas ostaa muovikassin kauppakäynnillään. Yhä useampi asiakas käyttää biohajoavaa kassia, paperikassia tai kestokassia.
s-ryhmä-muovikassit-kangaskassit

Raflatacilta PP-etikettikalvoa kierrätysmuovista

UPM Raflatac tuo markkinoille ensimmäisenä PP-etikettimateriaalin, joka on tehty kierrätysmuovista. Materiaalissa käytetään kemian teollisuuden SABIC-yrityksen kierrätysratkaisua PP-tuotteille.
Jar of peanut butter and peanuts

Uusimmat uutiset

Diageo testaa PulPacin paperisia Baileys-pulloja Barcelonan festivaaleilla

Diageo testaa kuivamuotoiltua kuitupulloa, joka koostuu 90-prosenttisesti paperista, jossa on ohut muovivuoraus ja foliotiiviste. Koe toteutetaan yhteistyössä PA Consultingin kanssa, joka on osa Bottle Collectivea yhdessä PA:n ja Pulpacin kanssa.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottlesx

Burger King testaa uudelleenkäytettäviä biomukeja

Restel Oy kokeilee neljässä toimipisteessään uudelleenkäytettäviä juomamukeja, jotka on valmistettu biopohjaisesta ja kierrätettävästä Sulapac-materiaalista.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

"Olemme ylpeitä kuin kukot” – Orapac toivoo voittavansa Packnorth Award 2024:n

Suomalainen Oy Orapac AB on yksi yrityksistä, joka haluaa voittaa Packnorth Award 2024 -palkinnon. Kilpailutyö, jota he kutsuvat Greenboxiksi, on periaatteessa yksinkertainen: laatikko kannella. Se on kuitenkin valmistettu täysin kierrätetyistä kuiduista ja eristää lämpöä ja kylmää paremmin kuin EPS-pakkaus edellyttää. Otimme yhteyttä Orapacin toimitusjohtaja Fredric Tidströmiin ja varatoimitusjohtaja Torbjörn Nyholmiin saadaksemme lisätietoja.
Greenbox

Brittiläisten päivittäistavarakauppojen pakkauspomot haluavat luopua muovista, mutta se ei ole helppoa

Aquapak-pakkausyrityksen uuteen tutkimukseen otti osaa sata brittiläisen päivittäistavarakaupan pakkausvastaavaa. Heistä enemmistö (92 prosenttia) suunnittelee luopuvansa kokonaan muovin käytöstä kuluttajapakkauksissaan.
Aquapak