Jo 37 tuontielintarviketta jäänyt tullin haaviin tänä vuonna

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2020-11-11
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Tulli valvoo vuosittain noin 3 500 tuontielintarvikkeen ja elintarvikekontaktimateriaalien määräysten mukaisuutta. Tullin elintarvikevalvonta kohdistuu niihin tuontituotteisiin, joiden epäillään olevan määräysten vastaisia.

Riskinarvioinnissa hyödynnetään esimerkiksi tietoa tuotteen alkuperästä ja valmistajasta. Tietolähteinä käytetään Tullin omien järjestelmien lisäksi esimerkiksi toisten jäsenmaiden tutkimustietoa. Lisäksi valvotaan elintarvikkeita, joita ei epäillä määräysten vastaiseksi, mutta joita kulutetaan paljon. Satokauden vaihtelu ja valmistusprosessissa tapahtuneet virheet voivat heikentää elintarvikkeen laatua, jolloin ongelmat voivat olla sattumanvaraisia.

Tullin torjunta-ainejäämävalvonnassa on hylätty tänä vuonna 37 tuontierää torjunta-aineiden takia. Lokakuun loppuun mennessä tuote-eriä on hylätty enemmän kuin viime vuonna yhteensä.  Syksyn aikana liikaa torjunta-ainejäämiä on todettu muun muassa kiinalaisissa ja perulaisissa pavuissa, egyptiläisissä taateleissa, Puolassa viljellyssä tomaatissa ja aasialaisissa tuoreissa pitaijoissa sekä kuivatussa chilipaprikassa.

– Chilipaprikoista löytyi yhteensä 20 eri torjunta-ainejäämää, mikä on varsin poikkeuksellista, koska yleensä eri torjunta-ainejäämiä löytyy maksimissaan kuusi, toteaa elintarvikkeiden kemiallisten tutkimusten jaostopäällikkö Suvi Ojanperä.

Tänä vuonna torjunta-ainejäämävalvonnassa on todettu ongelmia kilomääriltään suurissa erissä. Esimerkiksi isoja eriä Intian ja Pakistanin riisejä on hylätty viisi ja Egyptistä ja Israelista tulleita appelsiinieriä yhdeksän.

Lisäksi neljä luomutuote-erää on hylätty luomulainsäädännön vastaisten torjunta-ainejäämälöydösten takia. Hylätyt tuotteet olivat espanjalainen lehtikaali, saksalainen alkoholiton olut, perulainen kvinoa ja intialainen ashwagandhajauhe.

Hylkäyspäätösten lisäksi Tulli on antanut huomautuksen torjunta-ainejäämien vuoksi 43 tuote-erälle. Huomautus annetaan tapauksissa, joissa torjunta-aineen sallittu enimmäismäärä ei ylity, kun analyysimenetelmän mittausepävarmuus otetaan huomioon.

Valvonta toimii
Ongelmallisimmat tuotteet tulevat yleensä kaukaa EU:n ulkopuolelta, koska näissä maissa torjunta-aineiden käyttöön liittyvä lainsäädäntö voi olla erilainen kuin EU:ssa, ja jotkut EU:ssa kokonaan kielletyt torjunta-aineet ovat sallittuja EU:n ulkopuolisissa maissa. Nytkin suurin osa hylätyistä tuote-eristä oli peräisin EU:n ulkopuolelta. Niistä noin kolmannes tuotiin kuitenkin Suomeen toisen jäsenmaan kautta, jolloin erä oli jo tullattu toisessa EU-maassa.

– Tänä vuonna torjunta-aineiden takia hylättyjä tuote-eriä on jo lokakuun loppuun mennessä ollut enemmän kuin koko viime vuonna. Syynä ei kuitenkaan todennäköisesti ole tuotteiden laadun heikentyminen esimerkiksi koronaviruspandemian takia, vaan Tullin valvonta on osunut paremmin huonolaatuisiin tuotteisiin, kertoo Tullin tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling.

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

United Bankersin metsärahasto ostaa FiberLeanin

Suomalainen United Bankersin rahasto Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG) on ostanut kaikki FiberLean Technologies Ltd:n osakkeet. FiberLean valmistaa laitteita mikrofibrilloidun selluloosan (MFC) tuotantoon, mikä tarkoittaa paperimassalle uusia ominaisuuksia.
David-Walker

Graafikkoyhdistyksen barometri: markkinat näyttävät synkiltä

Grafiska Företagenin (Graafisen alan yrittäjät) toimitusjohtaja Eva Glückman oli yksi Ruotsin Kartonkiyhdistyksen hiljattain pidetyn vuosikokouksen puhujista. Hän kertoi, mitä mieltä jäsenyritykset olivat taloussuhdanteista ja katsovatko he tulevaisuuteen positiivisin vai negatiivisin odotuksin.
Evax

Lääkepullojen valmistuksessa käytetään ensimmäistä kertaa biopohjaista PET-muovia

Suomalainen UPM Biochemicals on solminut kahden muun yrityksen kanssa kumppanuuden, jonka tavoitteena on tuottaa maailman ensimmäiset osittain puupohjaisesta PET-muovista valmistetut lääkepullot. Näin kertoi Nordisk Bioplastförening verkkosivuillaan.
upm-biopet-topp-2x

Uusien muovinkierrätysyritysten vauhti hiipuu Euroopassa

Plastics Recyclers Europe  -organisaatio (Muovin kierrättäjät Eurooppa) esittelee lukuja, jotka osoittavat muovinkierrätyksen kasvun hidastumista Euroopassa. Vaikka voisi luulla, että ala kehittyy jatkuvasti, ongelmia on noussut esiin.
Foto: Peter Holgersson AB