HKScanille selkokieliset kierrätysohjeet

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2019-12-10
PÄIVITETTY: 2023-01-18


HKScan korvaa pakkauksissaan materiaalimerkit selkokielisillä lajitteluohjeilla. Jatkossa pakkauksessa voi lukea esimerkiksi ”Lajittele muovina”. Selkokieliset ohjeet helpottavat kuluttajien kierrätystoimintaa.

”Nykyiset materiaalikolmiot eivät kerro niinkään lajittelusta, vaan pakkauksen valmistukseen käytetyistä materiaaleista. Monelta loppuu lajitteluinto lyhyeen, jos se koetaan liian hankalaksi ja merkintöjen tulkitseminen monimutkaiseksi. Muovi voi päätyä sekajätteeseen, kun ei tiedä mitä vaikkapa kolmion sisällä oleva 07 -merkintä tarkoittaa”, HKScanin pakkausasiantuntija Mari-Annika Mattsson kertoo Rinki-verkkolehdessä.

Mattsonin mukaan yritys ryhtyy käyttämään useampia lajitteluviestejä, joista sopivin valitaan aina pakkauksen koon ja käytettävissä olevan painatuspinnan mukaan. Viestejä ovat esimerkiksi ”Lajittele pakkaus muovina”, ”Lajittele pakkaus muovina ja kartonkina” ja ”Lajittele pakkaus muovina ja metallina”.

Sanalliset lajitteluviestit painetaan ensimmäisiin pakkauksiin vielä tämän vuoden lopulla, ja tuotteet päätyvät kauppojen hyllylle tammikuusta lähtien varastotilanteen ja kysynnän mukaan,

Ruotsissa HKScanilla on ollut käytössä selkokieliset lajitteluviestit jo pitkään ja tulokset ovat olleet rohkaisevia. Mattsson kertoo, että yhtiön tavoitteena on laajentaa sanallista ohjeistusta muihinkin maihin, joissa sillä on toimintaa. Tosin se on kiinni kunkin maan lainsäädännöstä, paikallisista käytännöistä, tahtotilasta ja kierrätysmahdollisuuksista.

Jatka lukemista

Dayton osti Thomekon elintarviketoiminnot

Päivittäistavara-, horeca- ja elintarvikealan laitteita ja huoltopalveluita toimittava Dayton Oy on ostanut Thomekon elintarviketeollisuuskone- ja -laitetoiminnot Suomessa. Dayton nousee kaupalla elintarviketeollisuuden kokonaisratkaisujen johtavaksi tarjoajaksi toimitusjohtaja Pekka Tiaisen mukaan.
dayton-tiainen-elintarviketeollisuus

Huhtamäki lahjoittaa kerta-astioita kriisiavuksi

Huhtamäki lahjoittaa tuotteittaan terveydenhuollon toimijoille, esimerkiksi yli kuusi miljoonaa kerta-astiaa sairaaloille ja hoitokodeille ympäri Eurooppaa ruokahygienian ja -turvallisuuden varmistamiseksi poikkeustilanteessa. Yhtiö tuottaa myös visiirejä ja avustaa Punaista Ristiä.
huhtamäki-ruokapakkaukset-food-service

Muovikasseja korvataan muilla materiaaleilla

Yhä useampi suomalainen pakkaa ruokaostoksensa muuhun kuin muovikassiin. S-ryhmän ruokakaupoissa muovikassien myynti laski neljä prosenttia vuodesta 2018 vuoteen 2019. Vain joka neljäs asiakas ostaa muovikassin kauppakäynnillään. Yhä useampi asiakas käyttää biohajoavaa kassia, paperikassia tai kestokassia.
s-ryhmä-muovikassit-kangaskassit

Raflatacilta PP-etikettikalvoa kierrätysmuovista

UPM Raflatac tuo markkinoille ensimmäisenä PP-etikettimateriaalin, joka on tehty kierrätysmuovista. Materiaalissa käytetään kemian teollisuuden SABIC-yrityksen kierrätysratkaisua PP-tuotteille.
Jar of peanut butter and peanuts

Uusimmat uutiset

Burger King testaa uudelleenkäytettäviä biomukeja

Restel Oy kokeilee neljässä toimipisteessään uudelleenkäytettäviä juomamukeja, jotka on valmistettu biopohjaisesta ja kierrätettävästä Sulapac-materiaalista.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

"Olemme ylpeitä kuin kukot” – Orapac toivoo voittavansa Packnorth Award 2024:n

Suomalainen Oy Orapac AB on yksi yrityksistä, joka haluaa voittaa Packnorth Award 2024 -palkinnon. Kilpailutyö, jota he kutsuvat Greenboxiksi, on periaatteessa yksinkertainen: laatikko kannella. Se on kuitenkin valmistettu täysin kierrätetyistä kuiduista ja eristää lämpöä ja kylmää paremmin kuin EPS-pakkaus edellyttää. Otimme yhteyttä Orapacin toimitusjohtaja Fredric Tidströmiin ja varatoimitusjohtaja Torbjörn Nyholmiin saadaksemme lisätietoja.
Greenbox

Brittiläisten päivittäistavarakauppojen pakkauspomot haluavat luopua muovista, mutta se ei ole helppoa

Aquapak-pakkausyrityksen uuteen tutkimukseen otti osaa sata brittiläisen päivittäistavarakaupan pakkausvastaavaa. Heistä enemmistö (92 prosenttia) suunnittelee luopuvansa kokonaan muovin käytöstä kuluttajapakkauksissaan.
Aquapak

Muuttaako uusi nestekartonkipakkaus markkinat?

Pakkausalan lehdistöä kokoontui 15. toukokuuta Amsterdamiin ottamaan osaa täysin uuden pakkausratkaisun lanseeraukseen. Tilaisuuden järjesti Zotefoams, joka väittää olevansa ”gamechanger”. Pitäisikö suurten nestekartonkipakkausten valmistajien tuntea olonsa uhatuksi?
rezorce