Helpotusta lajitteluun sanallisilla ohjeilla

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2021-06-18
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Kaikkien Pirkka, Pirkka Parhaat ja K-Menu -tuotteiden pakkauksiin tulee selväkielinen lajitteluohje, joka korvaa kuvalliset materiaalimerkit.

– Haluamme tehdä lajittelusta kuluttajalle mahdollisimman helppoa, ja syksyllä 2020 toteuttamamme tutkimuksen mukaan kolme neljästä asiakkaasta kokee sanalliset lajitteluohjeet ymmärrettävämpinä kuin kuvalliset tunnukset, K-ryhmän päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske

Aikaisemmin Pirkka, Pirkka Parhaat ja K-Menu -tuotepakkausten lajitteluohjeissa yhdistettiin kuvallisia materiaalimerkkejä ja sanallisia lajitteluohjeita, mutta nyt materiaalimerkeistä luovutaan ja esimerkiksi kartonkipakkauksissa näkyvän nuolikolmion tilalla on jatkossa sanallinen ohje lajitella pakkaus kartonkikeräykseen.

Uudet pakkaukset tulevat kauppojen hyllyille asteittain

Ohjeet vaihdetaan kaikkiin Pirkka, Pirkka Parhaat ja K-Menu -tuotteiden pakkauksiin, joita on yhteensä yli 3000. Ohje tulee suomeksi ja ruotsiksi, ja sen tunnistaa pakkauksessa olevasta vihreä- tai mustareunaisesta laatikosta, jossa kerrotaan miten pakkaus ja sen osat lajitellaan. Jos pakkaus koostuu useasta eri materiaalista, esimerkiksi kartonkitetrasta ja muovikorkista, ohjeistetaan molempien materiaalien lajittelu erikseen.

Suurin osa pakkauksista saa uuden lajitteluohjeen vuoden 2022 loppuun mennessä. Kauppojen hyllyillä muutos näkyy vaiheittain, sillä eri tuotteiden pakkauksia uudistetaan aina sitä mukaa kun vanha pakkausmateriaali loppuu, jotta turhalta hävikiltä vältytään.

K-ryhmän kestävän kehityksen pakkaus- ja muovilinjausten tavoitteisiin kuuluu, että vuoden 2025 loppuun mennessä kaikkien Pirkka, Pirkka Parhaat ja K-Menu -tuotteiden pakkaukset ovat kierrätettäviä, uudelleen käytettäviä tai biohajoavia. Jotta pakkaukset myös päätyvät kierrätykseen asti, K-ryhmä on sitoutunut lisäämään selkokieliset lajitteluohjeet tuotteidensa pakkauksiin. Sen lisäksi K-ryhmä tarjoaa muun muassa yli 400 Rinki-ekopisteverkoston kierrätyspistettä asiakkailleen K-kauppojen yhteydessä helpottaakseen kierrätystä.

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Scanpack 2024 -messuohjelma on julkaistu!

Skandinavian suurimman pakkausalan messun, Scanpackin pääohjelma on julkaistu. Scanpack järjestetään Svenska Mässanissa Göteborgissa 22.–25. lokakuuta. Näyttelyssä on 400 näytteilleasettajaa ja lisäksi vierailijoille on tarjolla laaja, lähes sadan numeron ohjelma.
Talare-pa-Scanpack-SVx

Nyt voi pantata God Morgonin mehupurkkeja

God Morgon aloitti yhteistyön Bowerin kanssa ja tarjoaa nyt panttia mehupurkeilleen. Tavoitteena on lisätä pakkausten kierrätystä tarjoamalla erilaisia etuja, kun pantti on rekisteröity.
God Morgon on yksi Ruotsin suurimmista mehuvalmistajista ja myy yli 15 miljoonaa mehupurkkia vuodessa Ruotsissa. Kuva: Lehdistökuva

Uusi ammatillinen etäkoulutus tarjoaa elinkaariarviointia pakkausalalle

Elokuun lopulla 2023 käynnistyi uusi pakkausteollisuuden arvoketjuun keskittyvä ammatillinen koulutus Haganäsin koulussa Älmhultissa. Nyt koulutuspäällikkö Finn Toompuu on saanut luvan järjestää lyhyen etäkoulutuksen aiheesta elinkaariarviointi (LCA, Life cycle assessment) pakkausteollisuudelle. Kysyimme Finniltä muutamia kysymyksiä tästä koulutuksesta.
LCA utbilding

Nordvalls investoi toiseen HP Indigo V12 -painokoneeseen Drupa-messuilla

Muutama kuukausi sitten painotalo Nordvalls Etikett hankki HP Indigo V12 -painokoneen. Düsseldorfin Drupa-messuilla varmistui, että yritys ostaa toisen saman mallin koneen.
Nordvalls-1536x1024x