Pakkausten roolista ruokahävikissä tullaan varmasta keskustelemaan alkaneella Hävikkiviikolla. Pakkausala osallistuu debattiin tarjoamalla tietoa pakkausten merkityksestä tuotteiden suojaamisessa. Tietoa löytyy mm. Pakkausyhdistyksen sivuilta ja somesta.
Pakkausyhdistys valistaa, että tarkoituksenmukainen pakkaus säilyttää ruuan pitkään ja vähentää ruokahävikkiä suojatessaan elintarvikkeita niiden matkalla tuottajalta kuluttajan lautaselle. Hyvä pakkaus auttaa säilyttämään ruuan tuoreena ja syömäkelpoisena huomattavasti pidempään kuin se pakkaamattomana säilyisi. Pakkaus suojaa tuotetta esimerkiksi valolta, bakteereilta ja hapelta.
Avaamaton pakkaus säilyy pidempään, ja siksi elintarvikkeet kannattaa hankkia sopivan kokoisissa pakkauksissa – usein kannattaa hankkia pienempi annospakkaus. Avatun pakkauksen merkinnöistä selviää, kuinka kauan tuote säilyy avaamisen jälkeen – kunhan tuote vain säilytetään oikeassa lämpötilassa.
Ruokahävikin määrästä Suomessa esitetään erilaisia lukuja. Pakkausyhdistyksen tiedotteessa sanotaan, että Suomessa heitetään vuosittain yli 120 miljoonaa kiloa ruokaa roskiin. Motivan tiedotteen mukaan hävikkiä syntyy jokaisessa ruokaketjun vaiheessa alkutuotannosta kotitalouksiin, Suomessa kaikkiaan 400 miljoonaa kiloa vuosittain. Hävikistä noin 30 % syntyy kotitalouksissa.
Hävikkiä pyritään vähentämään Motivan kehittämällä konseptilla Hävikki-battle. Siinä yli 7 000 ysiluokkalaista loihtii Hävikkiviikolla kotitaloustunneilla kauppojen ruokahävikistä ja opettajien kokoamista yllätysraaka-aineista kahden ruokalajin aterioita ja perehtyy hävikin vähentämisen taitoihin.