Hävikkileipäolut Alkon ja Herkun valikoimiin

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2019-06-10
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Suomen ensimmäinen hävikkileipäolut Wasted pääsee Alkon ja Food Market Herkun valikoimiin. Vaasan Ruispalojen hävikkipaloista valmistettu olut on ollut myynnissä vain valikoiduissa ravintoloissa ja tapahtumissa, mutta nyt se saadaan suuren yleisön ulottuville.

Vaasan ja From Waste to Taste ry loivat vuonna 2017 hävikkileipäolut Wastedin, joka valmistetaan Suomen suosituimman ruisleivän, Vaasan Ruispalojen ylijäämäpaloista. Valmistus aloitettiin pienellä laitteistolla, mutta onnistuneen joukkorahoituksen ansiosta Wastedia tehdään nyt laajassa mittakaavassa. Wastedia on nyt saatavilla Alkon Helsingin lippulaivamyymälässä sekä verkkokaupassa. S-ryhmä laittaa Wastedin myyntiin Food Market Herkkuun.

Wasted valmistetaan 8-bit brewing -panimossa Helsingin Konalassa. Se sisältää 2,5 prosenttia alkoholia.

Leipä on yksi yleisimpiä hävikkiin päätyviä ruokia, ja Wasted-olutprojektin avulla Vaasan haluaa kannustaa kauppoja, teollisuutta ja kuluttajia leivän hävikin minimointiin. From Waste to Taste -yhdistys pelastaa viikoittain tuhansia kiloja ruokaa, joka on vaarassa joutua hukkaan. Vuonna 2016 käynnistetty yhdistys pyörittää Suomen ensimmäistä hävikkiravintolaa Helsingin Lapinlahdessa ja kehittää tuotteita, joiden avulla ruokahävikkiä nostetaan ihmisten tietoisuuteen hauskalla tavalla. Wasted oli ensimmäinen suuri tuotemerkki.

”Ruokahävikin pienentäminen onnistuu vain, jos tietoisuus asiasta leviää tehokkaasti. Hävikkileipäolut on kiinnostava ja erottuva tapa muistuttaa hävikin torjunnan tärkeydestä. Tarvitaan monenlaisia avauksia alleviivaamaan, että hävikkiä vähentämällä säästyy ympäristön lisäksi kaikilta osapuolilta, eli teollisuudelta, kaupalta ja kuluttajilta myös selvää rahaa”, kertoo Vaasan Oy:n kaupallinen johtaja Minna Cousins.

Uusimmat uutiset

Ruotsin metsäteollisuus haasteiden edessä

Korkeiden kustannusten ja alhaisen kysynnän yhdistelmä koettelee Ruotsin sahoja, sellu- ja paperintuottajia. Kauppasota luo epävarmuutta tulevaisuuden suhteen, ja vahvistuneesta kruunusta voi seurata lisäongelmia. Nämä seikat käyvät ilmi Skogsindustrierna-järjestön (Metsäteollisuus) tuoreimmasta markkinaraportista "Näin metsäteollisuudella menee" (Så går det för skogsindustrin).
skogen

Norjan Muovilupaus-kilpailussa valittiin neljä voittajaa

Lerum, Arla, Trioworld Lundin ja Den Stolte Hane voittivat Norjan Muovilupaus-palkinnot innovatiivisilla ja kestävillä pakkauksillaan. Kilpailu on Grønt Punkt Norgen (Norjan Vihreän Pisteen) järjestämä.
plastloftet-vinnerex

Yangi Celleran kuivamuovaustekniikka on pian valmis markkinoille

Varbergissa toimiva Yangi on nyt valmis esittelemään Yangi Cellera -konealustan, joka valmistaa kuitupakkauksia kuivamuovaustekniikalla. Yangin mukaan tämä on tärkeä askel kohti kestävämpien vaihtoehtojen kaupallistamista, jotka voivat korvata perinteisiä muovi- ja märkämuovattuja pakkauksia. Vuonna 2026 teknologian pitäisi olla valmistajien käytettävissä.
Yangi

Tetra Pak ja Lundin yliopisto jatkavat strategista yhteistyötään – painopisteenä innovaatiot

Tetra Pak ja Lundin yliopisto ovat jatkaneet strategista yhteistyösopimustaan viisi vuotta, ja molemmat ovat sitoutuneet kehittämään yhdessä uusia ratkaisuja. Uudistettu sopimus pohjautuu nykyisiin tutkimusprojekteihin ja keskittyy edelleen osaamisen ja koulutuksen vahvistamiseen kuudella keskeisellä alueella.
Lund-University-Study-in-Swedenx-1

Jatka lukemista

Dayton osti Thomekon elintarviketoiminnot

Päivittäistavara-, horeca- ja elintarvikealan laitteita ja huoltopalveluita toimittava Dayton Oy on ostanut Thomekon elintarviketeollisuuskone- ja -laitetoiminnot Suomessa. Dayton nousee kaupalla elintarviketeollisuuden kokonaisratkaisujen johtavaksi tarjoajaksi toimitusjohtaja Pekka Tiaisen mukaan.
dayton-tiainen-elintarviketeollisuus

Huhtamäki lahjoittaa kerta-astioita kriisiavuksi

Huhtamäki lahjoittaa tuotteittaan terveydenhuollon toimijoille, esimerkiksi yli kuusi miljoonaa kerta-astiaa sairaaloille ja hoitokodeille ympäri Eurooppaa ruokahygienian ja -turvallisuuden varmistamiseksi poikkeustilanteessa. Yhtiö tuottaa myös visiirejä ja avustaa Punaista Ristiä.
huhtamäki-ruokapakkaukset-food-service

Tampereella kehitetään biomateriaaleja

VTT, Tampereen ammattikorkeakoulu ja rakennus- sekä pakkausalaan liittyvät yritykset kehittävät kestävämpiä ja ympäristöystävällisempiä materiaaleja uusiin sovelluksiin. BeLight-hankkeen tavoitteena on myös verkostoituminen, kansainvälistyminen sekä muovin kiertotalouden mukaiset uudet liiketoimintamahdollisuudet.
belight-hanke-tampere-banneri

Muovikasseja korvataan muilla materiaaleilla

Yhä useampi suomalainen pakkaa ruokaostoksensa muuhun kuin muovikassiin. S-ryhmän ruokakaupoissa muovikassien myynti laski neljä prosenttia vuodesta 2018 vuoteen 2019. Vain joka neljäs asiakas ostaa muovikassin kauppakäynnillään. Yhä useampi asiakas käyttää biohajoavaa kassia, paperikassia tai kestokassia.
s-ryhmä-muovikassit-kangaskassit