Flowpack vähentää lihatukun pakkausmuovin käyttöä

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2021-04-20
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Monen muun liha-alan toimijoiden lisäksi myös Tammisen lihatukussa on siirrytty pakkaamaan jauhelihat flowpack-pakkauksiin. Flowpackien käyttö vähentää pakkausmuovin määrää 71 prosentilla. Tamminen on luopunut pakkauksissaan myös hiilimustan käytöstä ja uudistanut tuotepakkausten materiaalimerkinnät helpottaakseen kuluttajien lajittelua.

Tammisen ensimmäinen uusi pakkauslinjasto otettiin käyttöön elokuussa 2020, jolloin puolet jauhelihatuotteista alettiin pakata aiempia kevyempiin pakkauksiin. Toinen linjasto otetaan käyttöön toukokuun 2021 alussa, minkä jälkeen kaikki Tammisen jauhelihatuotteet myydään flowpackeissa.

Uudistuksen myötä jokaisen jauhelihapakkauksen muovimäärä vähenee 71 prosentilla. Kokonaisvaikutus on todella tuntuva, sillä noin 60 % Tammisen tuotteista toimitetaan kuluttajille näissä pakkauksissa.

– Ympäristöasiat ovat meillä aina esillä ja kehitystyö on jatkuvaa. Kuluttajissa on tapahtunut vuosien mittaan iso muutos. Enää ei haluta mahdollisimman näyttäviä tuotepakkauksia vaan ympäristöarvot ovat ajaneet edelle, kertoo Tammisen myynti- ja markkinointijohtaja Tero Oinonen.

Elintarvikealalla pakkausmateriaalien valintaan vaikuttaa ympäristöystävällisyyden ohella moni muukin asia. Ennen kaikkea on varmistettava tuotteiden hyvä säilyvyys, turvallisuus ja jäljitettävyys. Lisäksi pakkauksen on kestettävä kuljetusta ja säilytystä, ja sen on myös oltava kuluttajalle helppo avata ja käyttää.

– Pakkausuudistuksia on harkittava aina huolella, koska emme voi tinkiä tuoteturvallisuudesta. Ympäristönkin kannalta huonoin tilanne olisi se, että tuote joutuisi hävikkiin huonon säilyvyyden takia. Emme voi mennä säilyvyydessä taaksepäin vaan päinvastoin aina eteenpäin, toteaa Tammisen tuotekehitys- ja tekninen päällikkö Mikko Jääskeläinen.

Tammisen uudet tuotepakkaukset tuovat ympäristöllisiä hyötyjä toimitusketjun eri vaiheissa. Flowpack -pakkaukset menevät aiempaa pienempään tilaan kuljetuksessa ja säilytyksessä, minkä lisäksi ne ovat litistettävissä käytön jälkeen pieneen tilaan kierrätystä varten.

–    Uudistus on iso askel oikeaan suuntaan, mutta työmme ei toki lopu siihen. Teemme jatkossakin aktiivista kehitystyötä materiaalitoimittajien kanssa ja etsimme uusia ratkaisuja niin ympäristön kuin kuluttajienkin hyväksi, Jääskeläinen kertoo.

Tamminen on lisäksi uudistanut tuotteidensa pakkausmateriaalimerkinnät. Materiaalitunnisteen lisäksi kierrätysmerkit sisältävät nyt sanallisen tarkennuksen siitä, mitä pakkausta tai pakkauksen osaa materiaalitieto koskee. Lisäksi pakkausmerkintöihin on lisätty sanallinen kierrätysohje helpottamaan lajittelua.

Kaikki Tammisen tuotepakkaukset ovat kokonaisuudessaan kierrätettäviä.

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB