Ensimmäiset kiinnipysyvät korkit Valion tölkkeihin

JULKAISTU: 2023-01-17
PÄIVITETTY: 2023-03-01


Valion korkilliset pakkaukset eli maito- ja kermatölkit muuttuvat asteittain EU-direktiivin vaatimusten mukaisesti siten, että jatkossa niiden korkit pysyvät kiinni pakkauksissa avaamisen jälkeenkin. Ensimmäiset kiinnipysyvät korkit alkavat näkyä kaupoissa alkuvuonna 2023 ja kaikissa yrityksen pakkauksissa korkki pysyy kiinni direktiivin takarajaan eli heinäkuun 2024 alkuun mennessä.

EU:n Single use plastic eli SUP-direktiivin myötä kaikkien alle kolmen litran kokoisten juomapakkausten korkin on pysyttävä kiinni pakkauksessa viimeistään 3.7.2024.  

Valiolla muutos koskee suurinta osaa nestemäisiä tuotteita sisältäviä, alle kolmen litran pakkauksia, joissa on muovikorkki. Yhteensä tällaisia tuotteita on Valiolla noin 200, kuten esimerkiksi maito-, kerma- ja piimätölkit, ruuanlaittokermat, smoothie-juomat, puurot ja marjakeitot.

– Muutos on vaatinut paljon valmistelua ja suunnittelua sekä sisäisesti että pakkauskumppaneidemme kanssa. Teemme tehtailla muutoksesta aiheutuvia laitteistoinvestointeja pakkaustyypistä riippuen. Kierrätettävyyden näkökulmasta on tärkeää, että kaikki kierrätettävät materiaalit – myös muovikorkit – saadaan kiertoon ja uudelleen hyödynnettäväksi. Näin myös muovikorkit saadaan varmemmin kerättyä eivätkä ne päädy luontoon, sanoo Valion pakkauskehityspäällikkö Jussi-Pekka Lumme.

Mielipiteet jakautuvat korkin tarpeellisuudesta

Muovikorkki maitotölkissä herättää keskustelua puolesta ja vastaan. Valiolla on tehty useita kuluttajatutkimuksia suomalaisten pakkausmieltymyksistä. Tutkimustulosten perusteella monikaan ole valmis luopumaan korkeista maitotölkissä.

Pakkausuudistuksen myötä myös maitotölkin kierrätysohje muuttuu. Korkki pitää jatkossa kierrättää kartonkikierrätyksessä kartonkipakkauksen mukana. Muovi saadaan kuitenkin eroteltua kartongista kierrätyslaitoksessa. Jätteenkäsittelyssä kartonkipakkaukset liotetaan, jolloin kastunut kartonki painuu pohjalle ja muovi nousee pintaan ja muoviosat saadaan eroteltua.

– Kannustamme kuluttajia kierrättämään kaikkia pakkauksia oikein. Olemme mm. lisänneet pakkauksiimme helposti löydettävät sanalliset kierrätysohjeet. Kierrättämällä kaikki pakkauksen osat säästetään luonnonvaroja ja voidaan vähentää esimerkiksi neitseellisen muovin käyttöä. Arvioiden mukaan kierrätetty muovi vähentää tuotteen hiilijalanjälkeä 40–60 prosenttia verrattuna ei-kierrätetystä fossiilisesta öljystä valmistettuun muovituotteesee”, Valion pakkauskehityksestä vastaava Juhana Pilkama

Pilkama kertoo, että Valiolla pakkauksia kehitetään jatkuvasti paremmin kiertotalouteen sopiviksi ja niiden ilmastovaikutuksia minimoidaan. Ympäristöviisas pakkaus on parhaimmillaan kiertotalouteen sopiva ja valmistettu uusiutuvista tai kierrätetyistä materiaaleista.

Valion tavoitteena on, että vuoden 2025 loppuun mennessä kaikki pakkaukset sopivat aitoon kiertotalouteen eli niistä on mahdollista valmistaa uusia tuotteita.

– Tavoitteenamme on vähentää kokonaisympäristövaikutuksia fiksusti: oikeanlaiset pakkaukset suojaavat tuotteita ja estävät ruokahävikkiä, ja uusiutuvista tai kierrätetystä materiaalista valmistetut pakkaukset pienentävät tuotteiden hiilijalanjälkeä. Pakkauksen osuus Valion tuotteiden hiilijalanjäljestä on tyypillisesti noin pari prosenttia. Teemme töitä nollataksemme maidon hiilijalanjäljen vuoteen 2035 mennessä, Pilkama summaa.

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

PREM ja Merkopaino yhdistyvät

PREM (Suomenselän Laminointi Oy) on ostanut Merkopaino Oy:n osake-enemmistön.
prem_pieni

Pakkausinnovaatiot puhuttivat Slushissa

Huhtamäki toi yhdessä teollisuusteknologia-alan pääomasijoitusyhtiö Emerald Venturesin kanssa yhteen pakkausalan, kasvuyritykset, alan asiantuntijat sekä sijoittajat järjestämällä yhteisen työpajan Slushissa.
IMG_6711

Kreppipaperikiriste lavan ympärille

Antalis on lanseerannut paperikiristeen. Paperikuidusta valmistettu Master’in- tuote on monomateriaalia, joten se on lajiteltavissa kartonkikeräykseen.
antalis

EU-parlamentti päätti omasta kannastaan pakkaus- ja pakkausjäteasetukseen

EU-parlamentti päätti omasta kannastaan, mutta vasta kevättalvella selviää, minkälainen pakkaus- ja pakkausjäteasetus Euroopan Unioniin saatiin.
Pääkirjoitus